Met de trein naar het buitenland: alles wat je moet weten

Internationale trein door berglandschap

Ontspannen reizen op een duurzame manier? Steeds meer mensen ontdekken dat je binnen Europa uitstekend met de trein kunt reizen. Zeker voor bestemmingen in landen in de buurt, zoals België, Duitsland, Frankrijk of Engeland is de trein vaak net zo snel als het vliegtuig.

Met de trein naar het buitenland gaan is een goede manier om je reistijd op een aangename manier te besteden. Anders dan bij vliegen hoef je niet lang te wachten op het vliegveld en hoef je ook niet in te checken. Onderweg kun je praten met je medepassagiers, rustig een boek lezen of op je laptop werken.

Rijden de Treinen heeft alle informatie voor je verzameld om goedkope internationale treintickets te vinden. Voor de belangrijkste bestemmingen binnen Europa hebben we in kaart gebracht welke reismogelijkheden er zijn, waar je op moet letten en wat je kunt verwachten.

Op zoek naar een internationale treinverbinding? Gebruik dan de internationale reisplanner waarmee je meteen alle reismogelijkheden en ticketprijzen kunt vergelijken.


Belangrijkste bestemmingen

Hieronder vind je de belangrijkste bestemmingen die goed per trein bereikbaar zijn vanuit Nederland. De vanaf-prijzen zijn de goedkoopste treintickets voor een enkele rit.

Grote Markt in Antwerpen
vanaf € 20 enkele reis
Trein naar Antwerpen

Antwerpen is uitstekend bereikbaar vanuit Nederland, zowel met de snelle Thalys hogesnelheidstrein als met de voordelige intercity naar Brussel. Of je nu voor een dagje naar Antwerpen gaat of voor een heel weekend, met de trein ben je er zo.

Eiffeltoren in Parijs
vanaf € 35 enkele reis
Trein naar Parijs

Naar Parijs kun je 8x per dag met een hogesnelheidstrein van Thalys, waardoor je in nog geen 3,5 uur in het centrum van Parijs staat. Vanuit Nederland vertrekt Thalys vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam.

Atomium in Brussel
vanaf € 25 enkele reis
Trein naar Brussel

Brussel is uitstekend bereikbaar vanuit Nederland, zowel met de snelle Thalys hogesnelheidstrein als met de voordelige intercity naar Brussel.

Rijksdag in Berlijn
vanaf € 39 enkele reis
Trein naar Berlijn

Berlijn ligt wat verder weg van Nederland, maar is nog net te doen met de trein. Afhankelijk waarvandaan je in Nederland vertrekt sta je binnen een uur of 6 in Berlijn. Middenin in het centrum: vanaf het centraal station is het bijvoorbeeld maar 1 metrohalte naar de Rijksdag. 

Big Ben in Londen
vanaf € 51 enkele reis
Trein naar Londen

Londen is met de Eurostar erg goed bereikbaar met de trein, tegenwoordig zelfs zonder overstappen! Je stapt uit op station King's Cross/St. Pancras, midden in het centrum van Londen.

Skyline van Düsseldorf
vanaf € 20 enkele reis
Trein naar Düsseldorf

Düsseldorf ligt in de buurt van Nederland en kun je snel bereiken met de ICE International vanuit Amsterdam en Utrecht, of met de regionale trein vanuit Arnhem.

Dom van Keulen
vanaf € 20 enkele reis
Trein naar Keulen

Keulen is een van de gezelligste steden van Duitsland met een rijke historie. ICE International brengt je er in iets meer dan 2 uur naartoe.

Trein naar Disneyland Parijs of wintersport?

Niet alleen voor trips naar grote buitenlandse steden is de trein ideaal, ook veel andere toeristische bestemmingen kun je per trein bereiken.

Wist je bijvoorbeeld dat je ook met de trein naar Disneyland Parijs kunt reizen? Vanuit Nederland rijdt er twee keer per dag een rechtstreekse Thalys naar Disneyland Parijs. In iets meer dan 3,5 uur reis je vanuit Nederland naar het TGV-station van Disneyland Parijs (station Marne-la-Vallée-Chessy). Dit treinstation bevindt zich voor de hoofdingang van Disneyland Parijs.

In de winter rijden er speciale Ski Thalys-treinen naar de Franse Alpen. Hoe makkelijk is dat: neem lekker je eigen ski’s of snowboard mee in de trein, en je stapt zo’n beetje op de skipiste uit. Geen urenlange busrit of een vermoeide autorit, maar uitgeslapen de sneeuw tegemoet!

Disneyland Parijs
vanaf € 35 enkele reis
Trein naar Disneyland Parijs

Stap uit bij de trein bij de hoofdingang van Disneyland Parijs en je loopt zo het park in. Geen gedoe met parkeren!

Zon Thalys naar Marseille
vanaf € 49 enkele reis
Zon-Thalys naar Marseille

In één ruk naar Zuid-Frankrijk: In de zomer rijdt de speciale Zon-Thalys. In nog geen 7 uur vanuit Nederland ben je in Zuid-Frankrijk!

Ski Thalys naar de Franse Alpen
vanaf € 65 enkele reis
Ski-Thalys naar de Franse Alpen

Wintersporten met de trein? Ja, dat kan echt! In de winter rijdt elke week de speciale Ski-Thalys, die stopt bij alle belangrijke skiplaatsen in de Franse Alpen. Je ski's of snowboard mag je gratis meenemen. Op naar de sneeuw!

Internationale reisplanner

Handig: met de internationale reisplanner kun je eenvoudig een reis naar het buitenland plannen en zie je meteen welke reismogelijkheden er zijn. Via de reisplanner kun je ook gemakkelijk treintickets bestellen voor je treinreis naar het buitenland.

Internationale reisplanner

Rondreizen met de trein door Europa

Van plan om meerdere landen in Europa te bezoeken? Dan is InterRail ideaal. Met InterRail koop je een ticket waarmee je een aantal dagen lang onbeperkt door Europa kunt reizen met de trein. Niet alleen is dat in veel landen een goedkope manier om met de trein te reizen, het geeft je ook enorm veel vrijheid en flexibiliteit.

Lees hier alles over InterRail en de verschillende soorten passen.

Alles wat je moet weten over treinreizen in het buitenland

Hoe koop je internationale treintickets en waar moet je op letten? Lees je hoe je veel geld kunt besparen door slim te boeken.

Geld terug bij vertraging in het buitenland? Ja, ook in het buitenland kun je geld terug krijgen wanneer je trein vertraagd was of niet reed. Dat zijn je EU-passagiersrechten. Lees hier welke rechten je hebt en hoe je kunt claimen.

Informatie per land: