Trein naar Frankfurt

Wolkenkrabbers van Frankfurt

Frankfurt staat bekend als de financiële hoofdstad van Europa en is de vestigingsplaats van onder meer de Europese Centrale Bank. Maar behalve dé zakenstad van Duitsland is Frankfurt ook een toeristische bestemming, bijvoorbeeld met de vele musea die je kunt bezoeken.

Of je nu voor zaken of voor een citytrip naar Frankfurt reist, vanuit Nederland reis je het snelst met de trein. Je reist naar Frankfurt met de snelle ICE Internationaal. Doordat de trein tussen Keulen en Frankfurt maart liefst 300 km/h rijdt sta je al binnen een kleine 4 uur in het centrum van Frankfurt! De goedkoopste treintickets naar Frankfurt starten vanaf vanaf 38 euro enkele reis.

ICE International rijdt 7 keer per dag en vertrekt in Nederland vanuit Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem Centraal. In Duitsland stopt deze trein in Oberhausen, Duisburg, Düsseldorf en Keulen voordat de trein aankomt op het centrale station van Frankfurt.

Station Frankfurt Hbf is een van de drukste treinstations van Duitsland en centraal gelegen in het centrum. Vanaf het station ben je op wandelafstand van het stadscentrum.

Zoek tickets en treintijden 

Reistijd naar Frankfurt

Met de trein kun je al in iets meer dan 2 uur van Nederland naar Frankfurt reizen, afhankelijk van waar je opstapt. 

  • Amsterdam: 3:55 uur
  • Rotterdam: 4:25 uur (met overstap)
  • Utrecht: 3:25 uur
  • Arnhem: 2:54 uur

Ter vergelijking: een autorit van Amsterdam naar Frankfurt kost je ongeveer 4,5 uur zonder file en zonder pauze. Onderaan deze pagina vind je meer alternatieven voor de trein naar Frankfurt.

Service aan boord van ICE International

De trein naar Frankfurt is een Duitse ICE-trein (InterCity Express). ICE-treinen zijn hogesnelheidstreinen die wel 300 km/h kunnen rijden, en op het traject tussen Keulen en Frankfurt rijdt ICE ook met deze snelheid. Deze treinen zijn zeer comfortabel zijn en van alle gemakken voorzien: comfortabele stoelen, gratis bagageruimte, stopcontacten, gratis wifi en een bord-bistro. Je kunt bij de bistro een kopje koffie, een snack of een lichte maaltijd kopen.

Net als in Nederland heb je een 1e klas en een 2e klas. In de eerste klas heb je ruimere zitplaatsen en is het vaak iets rustiger. Voor deze treinen kun je stoelen reserveren (zowel in 1e als 2e klas). Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden: je hebt dan gegarandeerd een zitplek en hoeft bij drukte niet te staan. Bij het reserveren kun je aangeven of je in een tweezits of in een vierzits-stoel wilt zitten. Wanneer je gereserveerd hebt, kun je op de displays boven de stoelen de stoelnummers vinden.

Bij de bordbistro kun je onderweg iets te drinken of te eten halen (zowel snacks als lichte maaltijden). Je kunt betalen met contant geld, pinpas of credit card.

Meenemen van bagage aan boord van ICE International kost niets extra's en is geen enkel probleem. Grote bagage kun je stallen in de speciale bagageruime aan het uiteinde van de coupé, of in de bagagerekken boven de stoelen.

Treintickets naar Frankfurt

De goedkoopste treintickets naar Frankfurt starten vanaf 38 euro enkele reis, per persoon. Deze voordelige tickets kun je vinden wanneer je enkele maanden voor vertrek zoekt en het aanbod is afhankelijk van de datum en het tijdstip waarop je reist.

Tickets voor populaire treinen (bijvoorbeeld op vrijdagmiddag of zondagochtend) worden vaak snel verkocht; wees dus op tijd met boeken als je voordelig wilt reizen. Hoe eerder je boekt, hoe voordeliger het ticket.

De goedkoopste tickets hebben geen flexibiliteit: je boekt een ticket voor een specifieke trein en je mag niet een trein eerder of later nemen. Ook krijg je geen geld terug wanneer je je ticket annuleert. Duurdere tickets bieden meer flexibiliteit: afhankelijk van het soort ticket kun je tegen meerprijs omboeken (Sparpreis tickets) of krijg je je geld 100% terug (Full-flex tickets). Uiteraard krijg je wel geld terug bij vertraging en kun je gratis een andere trein nemen als je trein door een storing niet rijdt.

Tip: de goedkoopste tickets hebben vaak een overstap op station Frankfurt Flughafen Fernbf. Dit is een ICE-station waar je van de ene hogesnelheidstrein over kunt stappen op de andere trein. Vanaf daar is het nog ongeveer 10 minuten reizen naar het centrale station van Frankfurt. Dit is iets onhandiger, maar het prijsverschil kan soms vrij groot zijn.

Ticket Non-flex tarief:
Supersparpreis Europa
Mid-flex tarief:
Sparpreis Europa
Full-flex tarief
Klasse 2e klas of 1e klas 2e klas of 1e klas 2e klas of 1e klas
Annuleren Niet mogelijk Ja, voor € 19 Ja, 100% van ticketprijs
Omboeken naar andere datum Niet mogelijk Ja, voor € 19 + eventueel prijsverschil Ja, zonder kosten
Andere trein mogelijk? Nee, andere trein niet toegestaan Nee, andere trein niet toegestaan Ja: trein eerder/later mag ook
Inclusief gereserveerde zitplaats Niet inbegrepen (reservering kost € 4,-) Niet inbegrepen (reservering kost € 4,-) Niet inbegrepen (reservering kost € 4,-)
Gratis wifi Ja Ja Ja
Inclusief ticket bus/tram in Frankfurt Nee Ja Ja
Prijs vanaf € 38 € 42 € 122
Beschikbaarheid Beperkt beschikbaar, op=op Beperkt beschikbaar, op=op Onbeperkt beschikbaar
Zoek tickets Zoek tickets Zoek tickets

Online boeken
Tickets voor de trein naar Frankfurt kun je eenvoudig online boeken op de website van NS International. Betalen kan met iDeal of met je creditcard, het ticket ontvang je online. Je kunt de PDF die je per mail ontvangt uitprinten, en je kunt het ticket ook als e-ticket op je telefoon telefoon zetten. Zowel met het e-ticket op je telefoon als met het uitgeprinte PDF-ticket kun je de poortjes op het station openen.

Tickets boeken bij NS 

Overnachting in Frankfurt?

Frankfurt heeft een groot aanbod aan hotels. Er zijn veel zakenhotels, maar zeker in de binnenstad vind je ook veel andere hotels. De makkelijkste manier is tegenwoordig om op sites als Booking.com te zoeken naar leuke hotels. Met de kaart van Frankfurt kun je op Booking.com erg gemakkelijk alle beschikbare hotels zien.

Alternatieven voor de trein naar Frankfurt

Natuurlijk kun je op veel meer manieren naar Frankfurt reizen. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende opties.

KLM vliegtuig vanaf Schiphol

Met het vliegtuig: ongeveer 1 uur vliegen

Naar Frankfurt gaan er vanaf Schiphol dagelijks meerdere rechtstreekse vluchten. De luchthaven van Frankfurt is een van de grootste van Europa. Vanaf Frankfurt Flughaven kun je eenvoudig de trein nemen naar het centrale station van Frankfurt.

De vluchttijd is iets meer dan 1 uur, waarbij de tijd voor security, reis van/naar de luchthaven en dergelijke niet meegeteld zijn.

Met de auto: ongeveer 4,5 uur rijden

Frankfurt is goed bereikbaar met de auto; vanuit Amsterdam rijd je (zonder files) in ongeveer 4,5 uur naar Frankfurt. Dit kan een goede optie zijn wanneer je met veel spullen reist, of wanneer je niet dicht bij een station woont. (Tip: je kunt bij veel stations gratis parkeren en vanaf daar met een overstap naar Frankfurt reizen).

Afhankelijk van het moment van reizen kun je daarom last hebben van files op de Duitse Autobahn.

Met de bus: ongeveer 6,5 uur rijden

Langzamer dan de trein, maar wel de meest voordelige optie: met de bus naar Frankfurt. Flixbus rijdt meerdere keren per dag met een touringcar vanuit verschillende plekken in Nederland naar Frankfurt. Het prijsverschil kan lonen: zo is het goedkoopste ticket Utrecht – Frankfurt maar 21,99 euro. (Ook bij Flixbus geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je ticket).

Flixbus naar Frankfurt