Trein naar Brussel

Atomium in Brussel

Brussel ligt vlakbij Nederland en is ook met de trein vanuit Nederland uitstekend bereikbaar. De snelste verbinding is in 30 minuten van Rotterdam naar Brussel (met de hogesnelheidstrein), maar je kunt ook met de langzamere (en goedkopere) intercity naar Brussel reizen. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie.

De goedkoopste treintickets naar Brussel starten vanaf vanaf 14 euro enkele reis (vanaf Breda).

Vanuit Nederland rijdt er ieder uur een intercity naar Brussel. Deze intercity stopt in Nederland in Amsterdam Centraal, Schiphol, Rotterdam Centraal en Breda, en in België stopt deze trein in Antwerpen en Zaventem. Het tarief met korting kun je tot 3 dagen voor vertrek kopen. Er is een beperkte beschikbaarheid van deze tickets. Voor het ticket met korting reis je met de gekozen trein op die dag. Voor het normale tarief kun je iedere trein nemen die je wilt: een trein eerder of later is geen probleem, je ticket is de hele dag geldig en kun je combineren met een binnenlandse kortingskaart.

De snelle Thalystrein rijdt ongeveer 8 keer per dag en vertrekt in Nederland vanuit Amsterdam Centraal, Schiphol Airport en Rotterdam Centraal. Voor Thalys moet je reserveren voor een specifieke trein. Het voordeel daarvan is dat je altijd een zitplek hebt, het nadeel is dat je geen trein eerder of later kunt nemen.

De intercity komt in Brussel aan op station Brussel-Centraal en Brussel-Zuid/Midi. Brussel-Centraal ligt in de Brusselse binnenstad, Brussel-Zuid is het zakenhart van Brussel en een belangrijk overstapstation voor andere bestemmingen in Belgie en Frankrijk.

De Thalystreinen stoppen alleen in Brussel-Zuid/Midi.

Zoek tickets en treintijden 

Reistijd naar Brussel

De reistijd naar Brussel hangt af van de trein die je neemt. Hieronder zie je de gemiddelde reistijd voor zowel de Thalys als voor de Intercity Brussel.

Gemiddelde reistijd met de Thalys:

  • Amsterdam: 1:53 uur
  • Schiphol: 1:34 uur
  • Rotterdam: 1:10 uur
  • Utrecht: 2:05 uur (met overstap in Rotterdam)

Gemiddelde reistijd met de IC Brussel:

  • Amsterdam: 2:47 uur
  • Schiphol: 2:32 uur
  • Rotterdam: 2:02 uur
  • Breda: 1:30 uur
  • Utrecht: 2:54 uur (met overstap in Rotterdam)

Ter vergelijking: een autorit van Amsterdam naar Brussel kost je ongeveer 2:30 uur zonder file en zonder pauze. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de alternatieven voor de trein naar Brussel.

Service aan boord van de trein

De Intercity Brussel is een trein die qua comfort en snelheid erg vergelijkbaar is met een intercity binnen Nederland. Deze treinen hebben 1e en 2e klas, een toilet en comfortabele stoelen. Daarnaast hebben ze extra bagageruimte ten opzichte van normale intercity's, zodat je zonder problemen koffers of tassen mee kunt nemen. Een belangrijk verschil is dat deze treinen helaas geen wifi hebben. Mocht je internet willen gebruiken, dan ben je dus aangewezen op je mobiele telefoon. Aan boord van de intercity is over het algemeen geen catering aanwezig.

De Thalys treinen zijn comfortabele hogesnelheidstreinen, voorzien van comfortabele stoelen, gratis wifi en gratis bagageruimte. Deze treinen hebben ook catering aan boord, je kunt dus aan boord een kopje koffie of iets te eten halen.

Goedkope treintickets naar Brussel

De goedkoopste treintickets naar Brussel starten (vanaf Amsterdam) vanaf 25 euro enkele reis, per persoon. Vanuit Rotterdam starten tickets vanaf 18 euro en vanaf Breda zelfs maar 14 euro. Net als bij vliegtickets zijn de treintickets voordeliger als je vroeg boekt. 

Wanneer je vroeg je ticket koopt (uiterlijk tot 7 dagen voor vertrek) kun je online een Early Bird ticket kopen. Dit zijn de meest voordelige tickets, en die kun je alleen online kopen (niet bij de kaartautomaat). Met een Early Bird ticket kun je verder gewoon iedere trein nemen op de dag dat je ticket geldig is. 

Wanneer je een ticket koopt voor een datum die binnen 7 dagen is, kun je alleen een Flex ticket kopen. Deze tickets zijn altijd duurder dan een Early Bird ticket. Verder hebben zowel de Early Bird tickets als de Flex tickets een vaste prijs, afhankelijk van je bestemming.

Route Early Bird maandag-donderdag Early Bird vrijdag-zondag Flex ticket
Amsterdam - Brussel € 25,- € 33,- € 46,80
Rotterdam - Brussel € 18,- € 24,- € 33,80
Breda - Brussel € 14,- € 18,- € 24,60
Utrecht - Brussel € 21,- € 28,- € 40,80

Zowel de Early Bird-tickets als de Flex-tickets kun je voor vertrek wijzigen, mocht je toch op een andere datum reizen. Bij Early Bird tickets betaal je dan 5 euro extra, bij Flex tickets is wijzigen kosteloos.

Je kunt met je ticket naar Brussel iedere trein nemen tussen Nederland en Brussel, behalve de Thalys en de Eurostar. Tickets voor de Thalys en voor Eurostar zijn een stuk duurder, en de prijzen voor deze hogesnelheidstreinen zijn erg afhankelijk van de drukte in de trein. Op de website van NS International zie je wat een ticket kost voor een bepaalde trein. Bij Thalys en Eurostar reserveer je wel altijd voor een specifieke trein en kun je dus ook niet zomaar een trein eerder of later nemen.

Online boeken
Tickets naar Brussel kun je eenvoudig online kopen op de website van NS International. Betalen kan met iDeal of met je creditcard, het ticket ontvang je online. Je kunt de PDF die je per mail ontvangt uitprinten, en je kunt het ticket ook als e-ticket op je telefoon telefoon zetten. Zowel met het e-ticket op je telefoon als met het uitgeprinte PDF-ticket kun je de poortjes op het station openen.

Tickets boeken bij NS 

Overnachting in Brussel?

Brussel zit vol met leuke hotels en heeft voor ieder budget goede opties. Op zoek naar een leuke en goed toegankelijke overnachtingslocatie? De makkelijkste manier is tegenwoordig om op sites als Booking.com te zoeken naar leuke hotels. 

Tip: het centraal station van Brussel zit midden in het centrum van de stad, vlakbij de Grote Markt. Op loopafstand vind je een hoop leuke hotels midden in het centrum van de binnenstad. Met de kaart van Brussel kun je op Booking.com erg gemakkelijk alle beschikbare hotels zien.

Alternatieven voor de trein naar Brussel

Natuurlijk kun je op veel meer manieren naar Brussel reizen. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende opties.

Flixbus

Met de auto: ongeveer 2,5 uur rijden

Vanuit Nederland rijd je gemakkelijk naar Brussel, via de grensovergang bij Hazeldonk (A16) rijd je via Antwerpen en ben je ongeveer in een uur bij de ring van Brussel. Houd wel rekening met files op de ring van Antwerpen.

Met de bus

Je kunt ook met de bus naar Brussel. Flixbus rijdt meerdere keren per dag met een touringcar vanuit verschillende plekken in Nederland naar Brussel. Een kaartje is erg goedkoop: voor een ticket Utrecht-Brussel betaal je bijvoorbeeld maar 8,99 euro voor het goedkoopste ticket.

Flixbus naar Brussel