Met de trein naar Duitsland

Duitsland is goed te bereiken met de trein vanuit Nederland. Snel met de ICE International naar plaatsen als Keulen of Frankfurt, of met de intercity naar Berlijn voor een weekend weg? Vanuit Nederland zijn er talloze reisroutes naar Duitsland.

Op deze pagina vind je de belangrijkste bestemmingen in Duitsland en algemene informatie over treinreizen in Duitsland.

Belangrijkste treinbestemmingen in Duitsland

Rijksdag in Berlijn
vanaf € 39 enkele reis
Trein naar Berlijn

Berlijn ligt wat verder weg van Nederland, maar is nog net te doen met de trein. Afhankelijk waarvandaan je in Nederland vertrekt sta je binnen een uur of 6 in Berlijn. Middenin in het centrum: vanaf het centraal station is het bijvoorbeeld maar 1 metrohalte naar de Rijksdag.

Skyline van Düsseldorf
vanaf € 20 enkele reis
Trein naar Düsseldorf

Düsseldorf ligt in de buurt van Nederland en kun je snel bereiken met de ICE International vanuit Amsterdam en Utrecht, of met de regionale trein vanuit Arnhem.

Dom van Keulen
vanaf € 20 enkele reis
Trein naar Keulen

Keulen is een van de gezelligste steden van Duitsland met een rijke historie. ICE International brengt je er in iets meer dan 2 uur naartoe.

Wolkenkrabbers in Frankfurt
vanaf € 38 enkele reis
Trein naar Frankfurt

Frankfurt is het financiële zakenhart van Europa, maar ook een leuke toeristische bestemming. Met de snelle ICE reis je er met 300 km/h naar toe.

Innerhafen van Duisburg
vanaf € 20 enkele reis
Trein naar Duisburg

Duisburg bezoek je niet alleen voor de kerstmarkten, maar ook voor de mooie oude stad. In nog geen 2 uur vanaf Nederland!

Neues Rathaus in Hannover
vanaf € 28 enkele reis
Trein naar Hannover

Hannover is met de trein heel goed te bereiken vanuit Nederland. In 4 uur tijd en zonder (of maar 1) overstap kun je al in Hannover staan!

Reismogelijkheden

Vanuit Nederland is Duitsland goed te bereiken. Er zijn verschillende grensovergangen. De belangrijkste overgangen zijn bij Arnhem (ICE International naar Keulen en Frankfurt) en bij Hengelo (Intercity naar Hannover en Berlijn).

Daarnaast kun je naar Duitsland reizen vanuit Enschede (stoptreinen naar Münster en Dortmund), Venlo (stoptrein naar Mönchengladbach en Düsseldorf), Heerlen (stoptrein naar Aachen) en Nieuweschans (stoptrein naar Leer, overstappen voor bijvoorbeeld Oldenburg of Bremen). Via deze grensovergangen is het hele Duitse spoorwegnet goed te bereiken. Vrijwel alle grote Duitse steden zijn rechtstreeks of met slechts één overstap vanuit een internationale trein uit Nederland te bereiken.

Tip: gebruik de internationale reisplanner om je reis te plannen. Vanuit de planner kun je meteen tickets bestellen. Handig!

ICE International naar Keulen, Frankfurt en Basel

De snelste en meest comfortabele treinreis naar Duitsland maak je met de ICE International, die vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Keulen en Frankfurt rijdt. Onderweg stopt deze trein nog in Oberhausen, Duisburg, Dusseldorf, Siegburg/Bonn en Frankfurt Flughafen. Tussen Keulen en Frankfurt rijdt ICE International over een hogesnelheidslijn waardoor je supersnel in Frankfurt bent. Daarnaast biedt ICE International comfort: alle stoelen zijn voorzien van stopcontacten, er is een bar aan boord en de treinen zijn zeer comfortabel. ICE International rijdt zeven keer per dag tussen Nederland en Duitsland.

Eén keer per dag rijdt ICE International door naar het Zwitserse station Basel SBB. Vanuit dit station is de rest van Zwitserland gemakkelijk te bereiken. Onderweg rijdt deze trein via Mannheim, Karlsruhe, Offenburg en Freiburg. De rest van de dag zijn deze bestemmingen te bereiken met een overstap in Keulen.

Plan een reis naar Keulen of naar Frankfurt

Intercity naar Hannover en Berlijn

Berlijn en Hannover zijn vanuit Nederland te bereiken met de intercity tussen Amsterdam en Berlijn. Deze trein rijdt zes keer per dag en vertrekt in Nederland vanuit Amsterdam, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. In Duitsland stopt deze trein onder meer in Osnabrück en Hannover. In Berlijn stopt deze trein op het prestigieuze en moderne Berlin Hauptbahnhof, waarvandaan de rest van Berlijn uitstekend te bereiken is.

Plan een reis naar Berlijn of naar Hannover

Stoptrein vanuit Enschede naar Dortmund en Münster

Vanuit Enschede rijdt ieder uur een stoptrein naar Dortmund en op het andere halfuur een stoptrein naar Münster. De treinen rijden vanuit Enschede naar het Duitse Gronau, waar de route zich splitst: het ene half uur rijdt de trein naar Dortmund, en het andere halfuur naar Münster.

Plan een reis naar Dortmund of naar Münster

Stoptrein vanuit Arnhem naar Duisburg

Sinds 2017 rijdt vanuit Arnhem Centraal ieder uur een stoptrein naar Oberhausen Hbf en Duisburg Hbf. Deze trein is de Duitse RE19 (of Rhein-IJssel-Express) en wordt gereden door Abellio. Vanuit Oberhausen en Duisburg zijn ook andere plaatsen in het Ruhrgebied uitstekend bereikbaar. De eerste trein uit Nederland vertrekt al rond kwart voor 6 's ochtends, en de laatste trein vanuit Duitsland vertrekt rond half 11 's avonds.

Tickets voor deze verbinding zijn te koop in de Abellio-kaartautomaat op het station in Arnhem, of online via de website van NS International. Als je alvast een e-ticket wilt kopen via de website van NS International, moet je het vertrekstation aanpassen naar Arnhem Presikhaaf. Dit kost niets extra.

Plan een reis naar Oberhausen, naar Duisburg of naar Düsseldorf.

Stoptrein vanuit Venlo naar Hamm

Vanuit Venlo rijdt ieder uur een stoptrein naar Hamm (Westfalen). Deze trein wordt gereden door Keolis en stopt onder meer in Mönchengladbach en Düsseldorf. Via deze verbinding is het Duitse Ruhrgebied goed te bereiken.

Plan een reis naar Düsseldorf

Stoptrein vanuit Heerlen naar Aachen

Vanuit Heerlen rijdt ieder uur een stoptrein van Arriva naar Herzogenrath en Aachen Hbf. Van Nederland naar Duitsland (en andersom) kun je reizen met een ov-chipkaart wanneer je in- en uitcheckt bij de incheckpalen van Arriva (deze zijn ook op de stations in Duitsland geplaatst). Je kunt ook een normaal ticket kopen, zowel bij de kaartautomaat in Heerlen als online bij NS International.

Plan een reis naar Aachen

Stoptrein vanuit Groningen naar Leer

Voorheen kon je vanuit Groningen rechtstreeks met de Arriva-stoptrein naar Leer. Dit is echter niet meer mogelijk vanwege een spoorbrug die in december 2015 is beschadigd door een aanvaring.

Het is mogelijk om per trein te reizen vanaf Groningen naar station Weener (Duitsland). Tussen station Weener en station Leer rijden stopbussen. Daarnaast is er een rechtstreekse snelbus tussen Groningen en Leer. De trein rijdt eens per uur en de snelbus rijdt eens per twee uur.

Vanuit Leer kun je eenvoudig andere Duitse bestemmingen bereiken, zoals Oldenburg en Bremen. Het is mogelijk om tussen Groningen en Leer op een ov-chipkaart te reizen en om in Leer een Duits ticket te kopen.

Plan een reis naar Leer

Treintickets naar Duitsland

Treintickets naar Duitsland kun je online boeken op de website van NS International of op de website van de Duitse spoorwegen, www.bahn.de. Daarnaast zijn tickets te koop bij de balies op grotere stations, maar dan betaal je wel een toeslag. Het is dus voordeliger om online te boeken.

Hoe duur is de trein naar Duitsland?

Dit zijn de vanaf-prijzen voor enkele reizen naar de belangrijkste Duitse bestemmingen:

Op reis naar een ander station? Gebruik de internationale reisplanner om uit te vinden welke reismogelijkheden je hebt en hoe duur je reis wordt.

Tips bij het boeken van tickets

Let op: wanneer je een ICE International of de Intercity Berlijn boekt, boek je meestal voor een specifieke trein. Ook wordt er meestal een stoel voor je gereserveerd. Je kunt dus niet zomaar een trein eerder of later nemen, tenzij je een (duur) flexibel ticket bestelt. Goedkopere tickets kun je ook niet weer annuleren, iets dat wel mogelijk is bij duurdere tickets. Houd hier rekening mee wanneer je een ticket bestelt. Wanneer je met andere treinen reist, zoals de stoptreinen vanuit Enschede, Venlo of Groningen, dan is het geen probleem om een eerdere of latere trein op dezelfde dag te nemen: je ticket is geldig voor alle treinen op een dag.

Wanneer je een ticket online boekt kun je betalen met iDeal of creditcard. Het ticket kun je meteen uitprinten (e-ticket) of thuis laten bezorgen (normaal ticket in een kartonnen hoesje). Het is niet toegestaan om een e-ticket te laten scannen vanaf een computer- of tabletscherm.

Korting met een abonnement

Wanneer je in Nederland met korting reist (bijvoorbeeld met Dal Vrij of een voordeelurenkaart), of wanneer je vrij mag reizen (Altijd Vrij, Weekend Vrij of een OV-jaarkaart) krijg je korting op ticket naar Duitsland. Je betaalt dan niets of een lager tarief voor het gedeelte binnen Nederland. Bij het boeken van een ticket kun je aangeven welke korting van toepassing is. De korting wordt dan automatisch toegepast in de prijs van je ticket.

Als je reist met korting omdat je binnen Nederland een abonnement hebt, dan moet je je abonnement meenemen. Check niet in met je ov-chipkaart, want in Duitsland kun je niet uitchecken. Behalve als je de Arriva-stoptrein uit Groningen naar Leer neemt: in Leer staan ov-chipkaartpaaltjes op het station om uit te checken. Let er wel op dat je niet dubbel betaalt en check alleen in als je nog geen ticket voor het traject tussen Nederland en Leer hebt.

Alternatieven voor de trein naar Duitsland

Hoewel de trein vaak een comfortabele en vlotte manier is om naar Duitsland te reizen, is het niet altijd de beste keus, afhankelijk van je wensen. Er zijn ook goede alternatieven voor de trein naar Duitsland:

Auto: In Duitsland kun je goed rijden over de Autobahn, en doordat op veel plekken geen maximumsnelheid is kun je flink doorrijden. De lange afstanden maken het echter wel noodzakelijk om regelmatig te pauzeren om te voorkomen dat je oververmoeid aankomt op je eindbestemming. In het zomerseizoen kunnen de grote aantallen wegwerkzaamheden je reis flink vertragen.

Vliegtuig: steden als Berlijn, Frankfurt en München hebben een grote luchthaven in de nabijheid. De luchthaven van Frankfurt heeft zelfs een eigen ICE treinstation. Vliegen kan even voordelig zijn als reizen per trein, maar met een vliegreis belast je het milieu wel (veel) meer dan met de trein.

Per bus: in de afgelopen jaren heeft het reizen per lange-afstandsbus in Duitsland een enorme vlucht genomen. FlixBus heeft een uitgebreid netwerk opgebouwd tussen alle grote Duitse steden, en dagelijks rijden er meerdere bussen, ook van en naar Nederland. De bussen zijn voorzien van gratis wifi en de vloot bestaat uit moderne touringcars. De bussen zijn langzamer dan de trein, maar daar staat tegenover dat de tickets vaak een stuk voordeliger zijn.

Vanuit Nederland rijdt FlixBus naar veel grote Duitse steden. Zo kun je per bus van Amsterdam naar Berlijn reizen vanaf € 29, of Rotterdam-Hamburg vanaf € 25.