Trein naar Keulen

De beroemde Dom van Keulen

Een van de gezelligste steden van Duitsland is Keulen. Bekend van de Dom en de mooie middeleeuwse architectuur, maar ook van de grote carnavalsoptocht in februari (de grootste van Europa) en het grote aanbod aan cultuur. 

Keulen is vanuit Nederland goed en comfortabel bereikbaar met de trein waardoor Keulen ideaal bereikbaar is voor een dagje uit of een korte citytrip. Je reist naar Keulen met de snelle ICE Internationaal waarmee je in 2,5 uur in het centrum van Keulen staat. De goedkoopste treintickets naar Keulen starten vanaf vanaf 20 euro enkele reis.

ICE International rijdt 7 keer per dag en vertrekt in Nederland vanuit Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem Centraal. In Duitsland stopt deze trein in Oberhausen, Duisburg en Düsseldorf voordat de trein aankomt op het centrale station van Keulen.

Station Keulen Hauptbahnhof is midden in het centrum van de stad: tegenover het station vind je de beroemde Dom van Keulen. Vanaf het station ben je op wandelafstand van het historische centrum en de brug over de Rijn.

Zoek tickets en treintijden 

Reistijd naar Keulen

Met de trein kun je al in iets meer dan 2 uur van Nederland naar Keulen reizen, afhankelijk van waar je opstapt. 

  • Amsterdam: 2:38 uur
  • Rotterdam: 3:07 uur (met overstap)
  • Utrecht: 2:10 uur
  • Arnhem: 1:38 uur

Een alternatief voor de ICE International is de Abellio stoptrein die vertrekt vanaf station Arnhem. Deze trein doet er vanuit Arnhem ongeveer twee keer zo lang over (2,5 uur). In Duisburg stap je over op een andere regionale trein naar Keulen. Tickets voor Abellio kun je niet online boeken, maar je kunt wel een kaartje kopen bij de automaat op het station van Arnhem.

Ter vergelijking: een autorit van Amsterdam naar Keulen kost je ongeveer 3 uur zonder file en zonder pauze. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de alternatieven voor de trein naar Keulen.

Service aan boord van ICE International

De trein naar Keulen is een Duitse ICE-trein (InterCity Express). ICE-treinen zijn hogesnelheidstreinen die wel 300 km/h kunnen rijden. De spoorlijn naar Keulen is niet zo snel, maar het voordeel van deze treinen is dat ze zeer comfortabel zijn en van alle gemakken voorzien: comfortabele stoelen, gratis bagageruimte, stopcontacten, gratis wifi en een bord-bistro. Je kunt bij de bistro een kopje koffie, een snack of een lichte maaltijd kopen.

Net als in Nederland heb je een 1e klas en een 2e klas. In de eerste klas heb je ruimere zitplaatsen en is het vaak iets rustiger. Voor deze treinen kun je stoelen reserveren (zowel in 1e als 2e klas). Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden: je hebt dan gegarandeerd een zitplek en hoeft bij drukte niet te staan. Bij het reserveren kun je aangeven of je in een tweezits of in een vierzits-stoel wilt zitten. Wanneer je gereserveerd hebt, kun je op de displays boven de stoelen de stoelnummers vinden.

Bij de bordbistro kun je onderweg iets te drinken of te eten halen (zowel snacks als lichte maaltijden). Je kunt betalen met contant geld, pinpas of credit card.

Meenemen van bagage aan boord van ICE International kost niets extra's en is geen enkel probleem. Grote bagage kun je stallen in de speciale bagageruime aan het uiteinde van de coupé, of in de bagagerekken boven de stoelen.

Treintickets naar Keulen

De goedkoopste treintickets naar Keulen starten vanaf 20 euro enkele reis, per persoon. Deze voordelige tickets kun je vinden wanneer je enkele maanden voor vertrek zoekt en het aanbod is afhankelijk van de datum en het tijdstip waarop je reist.

Tickets voor populaire treinen (bijvoorbeeld op vrijdagmiddag of zondagochtend) worden vaak snel verkocht; wees dus op tijd met boeken als je voordelig wilt reizen. Hoe eerder je boekt, hoe voordeliger het ticket.

De goedkoopste tickets hebben geen flexibiliteit: je boekt een ticket voor een specifieke trein en je mag niet een trein eerder of later nemen. Ook krijg je geen geld terug wanneer je je ticket annuleert. Duurdere tickets bieden meer flexibiliteit: afhankelijk van het soort ticket kun je tegen meerprijs omboeken (Sparpreis tickets) of krijg je je geld 100% terug (Full-flex tickets). Uiteraard krijg je wel geld terug bij vertraging en kun je gratis een andere trein nemen als je trein door een storing niet rijdt.

Ticket Non-flex tarief:
Supersparpreis Europa
Mid-flex tarief:
Sparpreis Europa
Full-flex tarief
Klasse 2e klas of 1e klas 2e klas of 1e klas 2e klas of 1e klas
Annuleren Niet mogelijk Ja, voor € 19 Ja, 100% van ticketprijs
Omboeken naar andere datum Niet mogelijk Ja, voor € 19 + eventueel prijsverschil Ja, zonder kosten
Andere trein mogelijk? Nee, andere trein niet toegestaan Nee, andere trein niet toegestaan Ja: trein eerder/later mag ook
Inclusief gereserveerde zitplaats Niet inbegrepen (reservering kost € 4,-) Niet inbegrepen (reservering kost € 4,-) Niet inbegrepen (reservering kost € 4,-)
Gratis wifi Ja Ja Ja
Inclusief ticket bus/tram in Keulen Nee Ja Ja
Prijs vanaf € 20 € 25 € 71
Beschikbaarheid Beperkt beschikbaar, op=op Beperkt beschikbaar, op=op Onbeperkt beschikbaar
Zoek tickets Zoek tickets Zoek tickets

Online boeken
Tickets voor de trein naar Keulen kun je eenvoudig online boeken op de website van NS International. Betalen kan met iDeal of met je creditcard, het ticket ontvang je online. Je kunt de PDF die je per mail ontvangt uitprinten, en je kunt het ticket ook als e-ticket op je telefoon telefoon zetten. Zowel met het e-ticket op je telefoon als met het uitgeprinte PDF-ticket kun je de poortjes op het station openen.

Tickets boeken bij NS 

Alternatieven voor de trein naar Keulen

Natuurlijk kun je op veel meer manieren naar Keulen reizen. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende opties.

Met het vliegtuig: ongeveer 4 uur vliegen (met een transfer)

Naar Keulen kun je vanuit Nederland beter niet het vliegtuig nemen, aangezien er vanaf Schiphol geen rechtstreekse vluchten gaan naar Bonn/Keulen Airport (CGN). Je hebt daardoor altijd een overstap onderweg waardoor je over het algemeen langer onderweg bent en ook meer betaalt dan per trein.

Met de auto: ongeveer 3 uur rijden

Keulen is redelijk goed te doen met de auto; vanuit Amsterdam rijd je (zonder files) in ongeveer 3 uur naar Keulen. Dit kan een goede optie zijn wanneer je met veel spullen reist, of wanneer je niet dicht bij een station woont. (Tip: je kunt bij veel stations gratis parkeren en vanaf daar met een overstap naar Keulen reizen).

Een nadeel van de auto is dat de rit naar Keulen door het filegevoelige Ruhrgebied voert. Afhankelijk van het moment van reizen kun je daarom last hebben van files op de Duitse Autobahn.

Met de bus: ongeveer 4 uur rijden

Langzamer dan de trein, maar wel de meest voordelige optie: met de bus naar Keulen. Flixbus rijdt meerdere keren per dag met een touringcar vanuit verschillende plekken in Nederland naar Keulen. Het prijsverschil is niet altijd even groot, maar het kan lonen om te kijken wanneer je kunt reizen: zo is het goedkoopste ticket Utrecht – Keulen maar 15,99 euro. (Ook bij Flixbus geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je ticket).

Flixbus naar Keulen