Trein naar Londen, vanaf € 51 enkele reis

Trein van Eurostar door Groot-Brittannië

Vanuit Nederland reis je rechtstreeks naar Londen. Tegenwoordig vindt de paspoortcontrole in Nederland plaats, zodat je zonder overstap in Brussel van Nederland naar Londen kunt reizen. In nog geen vier uur sta je in Londen! 

Treintickets starten al vanaf € 51 (enkele reis). Tickets boek je eenvoudigweg online op de site van NS International.

Wanneer rijdt Eurostar naar Londen?

Eurostar naar Londen rijdt twee keer per dag: vanuit Amsterdam om 13.47 uur en 16.47 uur, en vanuit Rotterdaom om 14.28 uur en 17.28 uur. In Amsterdam of in Rotterdam wordt je paspoort gecontroleerd en je kunt daarna tot Londen in de trein blijven zitten.

Behalve de Eurostar kun je ook met de Thalys gaan. Je stapt dan over in Brussel-Zuid waar ook de paspoortcontrole plaatsvindt. Vanaf Brussel-Zuid reis je dan met Eurostar.

Tickets kun je boeken vanaf ongeveer 3 a 4 maanden voor vertrek.

Dienstregeling Eurostar Amsterdam - Londen

Hieronder vind je de dienstregeling vanuit Nederland richting Londen. De paspoortcontrole vindt in Amsterdam of Rotterdam plaats, zorg dat je uiterlijk een half uur van te voren op het station bent.

Station Rechtstreeks* Rechtstreeks* Met Thalys Thalys Thalys Thalys Thalys Thalys
Amsterdam Centraal (vertrek) 13.47 16.47 09.15 12.15 14.15 15.15 16.15 17.15
Rotterdam Centraal (vertrek) 14.28 17.28 09.58 12.58 14.58 15.58 16.58 17.58
Brussel Zuid/Midi (aankomst)  |   | 11.08 14.08 16.08 17.08 18.08 19.08
Paspoortcontrole Brussel  |   |    x    x    x    x    x    x
Brussel Zuid/Midi (vertrek)  |   | 12.52 14.56 16.56 17.56 18.56 20.22
London St. Pancras (aankomst) 17.01 19.57 14.05 16.05 18.06 19.15 19.57 21.48

* De paspoortcontrole en security check vindt plaats in Amsterdam of Rotterdam voor deze treinen. De check-in opent 90 minuten voor vertrek en sluit 30 minuten voor vertrek.

Dit is de dienstregeling van Eurostar uit Londen richting Rotterdam en Amsterdam. Twee treinen zijn rechtstreeks, de overige verbindingen hebben een overstap in Brussel van Eurostar op Thalys.

Station Rechtstreeks Rechtstreeks Met Thalys Thalys Thalys Thalys
London St. Pancras (vertrek)* 11.04 18.04 08.55 12.58 15.04 18.04
Brussel (aankomst)  |  | 12.05 16.08 18.05 21.05
Brussel (vertrek)  |  | 12.52 16.52 18.52 21.52
Rotterdam Centraal (aankomst) 15.32 22.32 14.02 18.02 20.02 23.02
Amsterdam Centraal (aankomst) 16.11 23.12 14.44 18.42 20.44 23.44

Tip: gebruik de internationale reisplanner om je treinreis naar Londen te plannen.

* De paspoortcontrole en security check vindt in Londen plaats. Zorg ervoor dat je uiterlijk 30 minuten voor vertrek op Londen St. Pancras aanwezig bent.

Hoe vaak rijdt Eurostar van Nederland naar Londen?

Er rijdt twee keer per dag een Eurostar van Nederland naar Engeland. Deze trein rijdt vanaf Amsterdam naar Rotterdam naar Brussel (via de hogesnelheidslijn). Na de verplichte paspoortcontrole in Brussel-Zuid rijdt de Eurostar naar de Kanaaltunnel bij Calais, steekt daar over naar Engeland en vanaf daar gaat het per HSL door naar Londen. De trein eindigt in het centraal gelegen station London St. Pancras/King’s Cross. Vanaf dit station kun je met andere treinen, de Londense metro of per bus verder reizen.

Tegenwoordig kun je naar Londen rechtstreeks reizen! In Amsterdam of Rotterdam ga je door de verplichte paspoortcontrole en in Brussel kun je in de trein blijven zitten, waardoor je zeker een half uur sneller brent dan vroeger en heel comfortabel naar Londen reist. De Eurostar-treinen stoppen niet op station Schiphol en ook niet op Antwerpen-Centraal.

Foto van de Big Ben in Londen

Route Eurostar Amsterdam-Londen:

  • Amsterdam Centraal
  • Rotterdam Centraal
  • Brussel Zuid/Midi
  • Lille Europe
  • Ashford International
  • Ebbsfleet International
  • Londen St. Pancras

Vanuit Londen St. Pancras vertrekken er dagelijks honderden treinen en zijn vrijwel alle grote steden binnen het Verenigd Koninkrijk bereikbaar. Daarnaast stoppen er maar liefst 6 lijnen van de Londense Underground op King's Cross/St. Pancras, waardoor het een uitstekend station is om te arriveren in de Britse hoofdstad.

Meer verbindingen met overstap in Brussel

De rechtstreekse Eurostar-treinen rijden ‘s ochtends en aan het einde van de middag. Je kunt echter op veel meer momenten Eurostar gebruiken: er zijn zeer veel verbindingen met een overstap in Brussel-Zuid/Midi. Gebruik bijvoorbeeld de Thalys tussen Amsterdam en Brussel, en stap in Brussel over op de Eurostar, of reis met de goedkopere internationale trein (Beneluxtrein). Reken minstens een half uur voor je overstap in Brussel. Deze tijd heb je nodig voor de veiligheidscontrole en de paspoortcontrole in Brussel.

De overstap in Brussel is duidelijk aangegeven en goed te doen. Alle Eurostar-treinen vertrekken van spoor 1 of 2 in Brussel, volg eenvoudigweg de borden naar de Eurostar.

Tip: gebruik de internationale reisplanner om je reis te plannen. De reisplanner houdt rekening met de overstaptijd die je nodig hebt voor de incheckprocedure en paspoortcontrole.

Paspoortcontrole voor Eurostar (en Brexit situatie)

Inchecken bij Eurostar op Brussel Zuid/Midi

Al voordat de Eurostar vertrekt moet je verplicht door de paspoortcontrole. In Nederland kan dat in Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal, en wanneer je in Brussel Zuid/Midi overstapt ga je daar door de paspoortcontrole.

De controle wordt uitgevoerd door Britse douaniers. Daarnaast moet je ook bij aankomst in Londen door de paspoortcontrole op station St. Pancras. Op de terugweg vindt er alleen in Londen paspoortcontrole plaats.

Het Verenigd Koninkrijk maakt geen onderdeel uit van het Schengengebied en sinds Brexit is het ook geen EU-lidstaat meer, maar als EU-inwoner kun je zonder visum naar Engeland reizen. Wat wel van belang is dat je een geldig paspoort bij je hebt (of, tot 1 oktober 2021, een geldige ID-kaart).

Vanaf 1 oktober 2021 kun je alleen nog met een geldig paspoort naar Groot-Britannië reizen. Een identiteitskaart is vanaf 1 oktober niet meer geldig. Woonde je op of voor 31 december 2020 in het Verenigd Koninkrijk, dan kun je nog tot en met eind 2025 je ID-kaart gebruiken.

Zolang je korter dan 6 maanden in het Verenigd Koninkrijk verblijft heb je geen visum nodig. Let er wel op dat de douaneregels veranderd zijn: op de website van de overheid vind je meer informatie over de nieuwe douaneregels.

Trein door de Kanaaltunnel

De Eurostar naar Londen rijdt door de Kanaaltunnel tussen Calais en Folkestone. De Kanaaltunnel is gebouwd onder het smalste stuk van de Noordzee tussen Frankrijk en Engeland, en is ongeveer 50 kilometer lang. Eurostar rijdt met ongeveer 160 km/h door de Kanaaltunnel en de rit duurt een klein half uur. Je merkt verder niet veel van de rit door de Kanaaltunnel, behalve dat het erg donker is buiten de trein.

Buiten de Kanaaltunnel rijdt de Eurostar het grootste deel van de tijd over hogesnelheidslijnen en loopt de snelheid op tot 300 km/h. Hierdoor duurt de rit van Amsterdam naar Londen slechts 4 uur. De tijd is langer dan vliegen, maar je wint veel tijd ten opzichte van het vliegtuig doordat je arriveert in een centraal deel van Londen. Ter vergelijking; vanaf Heathrow kost het zeker 50 minuten per metro naar King’s Cross.

Voorzieningen aan boord

Standard class Standard Premier class Premier class

Alle treinen van Eurostar zijn comfortabele hogesnelheidstreinen die vergelijkbaar zijn met Thalys en ICE. Aan boord is een barrijtuig, en sommige rijtuigen zijn voorzien van stopcontacten. De meeste treinstellen hebben helaas nog geen wifi aan boord, alleen de nieuwste modellen worden voorzien van wifi.

In de Kanaaltunnel is wel mobiel bereik (3G en 4G). Richting Engeland is dit het Franse netwerk en richting Frankrijk ben je verbonden met het Britse mobiele netwerk. De normale roamingregels binnen de EU zijn van toepassing.

Eurostar heeft 3 klassen aan boord: Standard, Standard Premier, en Business Premier. Standard is de normale 2e klas (of economy class). Business Premier is de 1e klas, en Standard Premier zit daar enigszins tussenin.

Bij Business Premier en bij Standard Premier heb je ruimere stoelen en krijg je onderweg een maaltijd. Met een Business Premier ticket krijg je toegang tot de Eurostar lounge en kun je tot 10 minuten voor vertrek nog inchecken (normaal is dit tot 30 minuten voor vertrek).

Treintickets naar Londen

Treintickets naar Londen kun je online boeken op de website van NS International of op de website van de Belgische spoorwegen, de NMBS. Daarnaast zijn tickets te koop bij de balies op grotere stations, maar dan betaal je wel een toeslag. Het is dus voordeliger om online te boeken.

Bij NS International kun je treintickets betalen via iDeal of je creditcard. Bij de NMBS kun je betalen met iDeal, creditcard, PayPal, Bancontact of Giropay.

Zoek treintickets naar Londen

Hoe duur is de Eurostar naar Londen?

De goedkoopste directe tickets met Eurostar naar Londen starten al vanaf € 51 enkele reis. Het goedkoopste retour kost je 80 euro, de prijs van twee enkele reizen.

Ticketprijzen zijn dynamisch: bij drukke treinen zijn de ticketprijzen hoger en naarmate het moment van vertrek dichterbij komt is de prijs ook hoger. Het is dus slim om zo vroeg mogelijk te boeken! Tickets kun je over het algemeen vanaf 6 maanden voor vertrek boeken.

Op reis naar een ander station? Gebruik de internationale reisplanner om uit te vinden welke reismogelijkheden je hebt en hoe duur je reis wordt.

Tips bij het boeken van tickets

Eurostar kent 3 soorten tickets:

  • No-Flex: dit zijn de voordeligste tickets, maar ze hebben geen enkele flexibiliteit. Ze zijn niet te annuleren of om te boeken. Van deze tickets is er per trein een beperkte voorraad: op=op.
  • Semi-Flex: deze tickets zijn iets duurder, maar kennen meer flexibiliteit. Ze kunnen kosteloos geannuleerd worden en dit type ticket is altijd boekbaar, zolang de trein niet volgeboekt is.
  • Flex: deze tickets zijn vrij om te boeken of te annuleren. Ze zijn echter alleen beschikbaar voor de 1e klas (Business Premier) en het zijn de duurste soort tickets.

Je boekt altijd een ticket voor een specifieke trein en je zitplaats is gereserveerd. Je kunt dus niet zomaar een trein eerder of later nemen, tenzij je een (duur) flexibel ticket bestelt. Goedkopere tickets kun je niet annuleren, iets dat wel mogelijk is bij duurdere tickets.

Wanneer je een ticket online boekt kun je betalen met iDeal of creditcard. Het ticket print je zelf uit (e-ticket) of kun je laten scannen in de NS International app. Het is niet toegestaan om een PDF te laten scannen vanaf je mobiel, tablet of laptop.

OV-chipkaart naar Engeland?

Je kunt niet met een ov-chipkaart naar Londen reizen, je kunt namelijk nergens uitchecken. Dat betekent dat je dus een geldig kaartje of e-ticket nodig hebt. Je kunt wel met je ov-chipkaart reizen tot het laatste overstapstation in Nederland als je met de ov-chipkaart reist. Je checkt dan uit op het perron waar je instapt in de internationale trein.

Koop je een ticket voor de hele treinreis, dan is een ov-chipkaart niet nodig. Op het e-ticket dat je ontvangt staat een QR-code waarmee je de poortjes op het station kunt openen. Als er op je vertrekstation geen poortjes staan hoef je niets te doen. Je hoeft met een internationaal ticket niet in te checken.

In Londen gebruik je voor de metro overigens ook een soort ov-chipkaart, namelijk de Oyster Card. Deze is aan te schaffen op alle metrostations (waaronder St. Pancras) en net als in Nederland check je in- en uit. Bij de bus check je alleen in. Daarnaast kun je tegenwoordig ook gebruik maken van je contactloze pinpas. Net als met een Oyster Card gebruik je deze om in te checken, en dan wordt automatisch het juiste bedrag afgeschreven als je weer uitcheckt.

Zoek treintickets naar Londen


Alternatieven voor de trein naar Londen

Uiteraard is de trein niet de enige manier om in Londen aan te komen, er zijn verschillende alternatieven voor de trein:

Vliegtuig: Zo kun je vliegen naar één van de vier luchthavens in en rondom Londen. Met uitzondering van London City (dat midden in de Docklands ligt) moet je echter wel rekening houden met een forse reistijd naar Londen.

Boot of boot + trein: Een andere optie is het reizen per boot. Stena Line vaart 1x overdag en 1x 's nachts tussen Hoek van Holland en Harwich. Tickets zijn beschikbaar vanaf € 49 en zijn inclusief treinticket van Harwich naar Londen. De nachtboot kan interessant zijn voor bijvoorbeeld een weekendje Londen: je vertrekt 's avonds om 22.00 uur uit Hoek van Holland, en voor 9:00 uur 's ochtends sta je in Londen.

Meer informatie: Stena Line.nl

Bus: Je kunt ook met een bus reizen vanuit Nederland naar Londen. Zo kun je met FlixBus vanaf nog geen 25 euro reizen vanuit bijvoorbeeld Rotterdam naar Londen. Deze optie is relatief langzaam, maar wel erg betaalbaar. Ook zijn er rechtstreekse verbindingen zoals Eindhoven-Londen waarbij je met de trein vaak zou moeten overstappen.

Meer informatie: Flixbus.nl