Open data

Rijden de Treinen verzamelt veel informatie over het Nederlandse spoornet. Veel van onze gegevens zijn weer gebaseerd op open data van spoorbedrijven, zoals NS en ProRail. We verrijken en verbeteren deze data met onze eigen gegevens. Omdat we open data belangrijk vinden, maken we veel van onze data weer beschikbaar voor iedereen die onze data wil gebruiken.

Momenteel delen we open data over stations, treinstoringen, afstanden tussen stations (tariefeenheden) en data over treindiensten (het treinarchief).

We maken deze informatie voor iedereen beschikbaar, zodat je het kunt gebruiken voor je eigen projecten. We vragen je wel om Rijden de Treinen te vermelden als bron van de data. Controleer alsjeblieft wel de licentie van iedere dataset. Sommige datasets zijn beschikbaar onder een CC0-licentie, andere zijn beschikbaar onder een Creative Commons Naamsvermelding-licentie.

Beschikbare datasets

Momenteel bieden we de volgende datasets aan:

Open source

Rijden de Treinen verwerkt verschillende realtime dataverbindingen van NDOV. Het systeem dat deze informatie verwerkt is open source en is gratis beschikbaar voor iedereen!

GoTrain is de backend die alle actuele vertrektijden, aankomsttijden en reisdetails in real-time verwerkt voor Rijden de Treinen. De losse XML-berichten die vanuit de NDOV-data worden verstuurd worden door GoTrain vertaald naar een handige REST API, die de actuele data in JSON-formaat teruggeeft.

GoTrain is een open source serverapplicatie, geschreven in Go, en is beschikbaar onder de GPL v3-licentie. Je kunt de software gratis downloaden, gebruiken en aanpassen voor eigen gebruik (zolang je de broncode openbaar maakt).