Met de trein naar Frankrijk

Parijs, Lyon of Marseille… Wie krijgt er geen zin in een reis naar Frankrijk bij het horen van deze plaatsen? Gelukkig is Frankrijk goed te bereiken met de trein vanuit Nederland. Met de snelle Eurostar (voorheen Thalys) en TGV zijn alle vrijwel alle grote Franse steden met maximaal één overstap te bereiken.

Reismogelijkheden

De meeste verbindingen zijn het beste te bereiken met de rechtstreekse Eurostar uit Amsterdam en Rotterdam die via Antwerpen en Brussel naar Parijs rijdt. Daarnaast zijn er in de zomer rechtstreekse verbindingen met Valence, Avignon, Aix-en Provence en Marseille. In de winter brengt de Eurostar Snow (vroeger de Ski-Thalys) je naar veel Franse skistations.

Voor andere bestemmingen in Frankrijk moet je vaak overstappen in Parijs en vanuit daar verder reizen met een andere hogesnelheidstrein. Maar dat is geen probleem: de overstap in Parijs is goed te doen en door de hoge snelheid van de Thalys en de Franse TGV’s ben je nog steeds binnen no-time op je bestemming.

Speciale Eurostar-treinen

In de winter rijden er speciale Eurostar-treinen naar wintersportbestemmingen in de Franse Alpen. Dit is de Eurostar Snow (Ski-Thalys). In de zomer rijden er extra Eurostar-treinen naar de zuidkust van Frankrijk, de Zon-Thalys.

Tip: gebruik de internationale reisplanner om je reis te plannen. Vanuit de planner kun je meteen tickets bestellen. Handig!

Eurostar

De snelste en meest comfortabele treinreis naar Frankrijk maak je met de Eurostar, die vanuit Amsterdam en Rotterdam via België naar Parijs-Noord (Paris Gare du Nord) rijdt. In Nederland en tussen Brussel en Parijs rijdt de Eurostar over hogesnelheidslijnen waardoor je supersnel in Parijs bent. Daarnaast is Eurostar zeer comfortabel.

Vanuit Parijs stap je over naar de rest van het Franse spoorwegnet, zoals TGV's naar Marseille of Disneyland Parijs.

Plan een reis naar Parijs

Treintickets naar Frankrijk

Treintickets naar Frankrijk kun je online boeken op de website van NS International. Daarnaast zijn tickets te koop bij de ticketbalies op grotere NS-stations, maar dan betaal je wel een toeslag. Het is dus voordeliger om online te boeken.

Hoe duur is de trein naar Frankrijk?

Dit zijn de vanaf-prijzen voor enkele reizen naar de belangrijkste Franse bestemmingen:

Op reis naar een ander station? Gebruik de internationale reisplanner om uit te vinden welke reismogelijkheden je hebt en hoe duur je reis wordt.

Tips bij het boeken van tickets

Let op: wanneer je een Thalys boekt, boek je meestal voor een specifieke trein. Ook wordt er een stoel voor je gereserveerd. Je kunt dus niet zomaar een trein eerder of later nemen, tenzij je een (duur) flexibel ticket bestelt. Goedkopere tickets kun je ook niet weer annuleren, iets dat wel mogelijk is bij duurdere tickets. Houd hier rekening mee wanneer je een Thalys-ticket bestelt. Wanneer je met andere treinen reist, zoals de intercity naar Brussel, dan is het geen probleem om een eerdere of latere trein op dezelfde dag te nemen, tenzij anders vermeld.

Wanneer je een ticket online boekt kun je betalen met iDeal of creditcard. Het ticket kun je meteen uitprinten (e-ticket). Ook kun je het e-ticket downloaden in de NS International app, dan hoef je alleen het ticket op je smartphone te laten zien. Let er wel op dat je accu voldoende opgeladen is.

Korting met een abonnement

Wanneer je in Nederland met korting reist (bijvoorbeeld met Dal Vrij of een voordeelurenkaart), of wanneer je vrij mag reizen (Altijd Vrij, Weekend Vrij of een OV-jaarkaart) krijg je korting op ticket naar Frankrijk. Je betaalt dan niets of een lager tarief voor het gedeelte binnen Nederland. Bij het boeken van een ticket kun je aangeven welke korting van toepassing is. De korting wordt dan automatisch toegepast in de prijs van je ticket.

Als je reist met korting omdat je binnen Nederland een abonnement hebt, dan moet je je abonnement meenemen. Check niet in met je ov-chipkaart voor de internationale trein, want in België en Frankrijk kun je niet uitchecken.