Trein naar Duisburg

Innerhafen in Duisburg

Duisburg. Naar de kerstmarkt in november en december, maar de rest van het jaar ook een hele leuke bestemming voor een dagje weg. De oude (en autovrije) binnenstad heeft veel historie, en het industriële verleden van Duisburg geeft de stad een rauw randje.

Vanuit Nederland ben je er snel en comfortabel met de trein: je reist naar Duisburg met de rechtstreekse ICE International waarmee (vanuit Amsterdam) je in ongeveer 2 uur in het centrum van Duisburg staat. De goedkoopste treintickets naar Duisburg starten vanaf vanaf 20 euro enkele reis.

ICE International rijdt 7 keer per dag en vertrekt in Nederland vanuit Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem Centraal. In Duitsland stopt deze trein alleen in Oberhausen voordat de trein aankomt op het centrale station van Duisburg.

Station Duisburg Hauptbahnhof is midden in het centrum van de stad. Vanaf het station loop je zo de stad in.

Zoek tickets en treintijden 

Reistijd naar Duisburg

Met de trein kun je al in iets meer dan 2 uur van Nederland naar Duisburg reizen, afhankelijk van waar je opstapt. 

  • Amsterdam: 1:57 uur
  • Rotterdam: 2:27 uur (met overstap)
  • Utrecht: 1:30 uur
  • Arnhem: 0:55 uur

Een alternatief voor de ICE International is de Abellio stoptrein die vertrekt vanaf station Arnhem. Deze trein doet er vanuit Arnhem ongeveer een half uur langer over (1:30 uur). Tickets voor Abellio kun je niet online boeken, maar je kunt wel een kaartje kopen bij de automaat op het station van Arnhem.

Ter vergelijking: een autorit van Amsterdam naar Duisburg kost je ongeveer 2 uur zonder file en zonder pauze. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de alternatieven voor de trein naar Duisburg.

Service aan boord van ICE International

De trein naar Duisburg is een Duitse ICE-trein (InterCity Express). ICE-treinen zijn hogesnelheidstreinen die wel 300 km/h kunnen rijden. De spoorlijn naar Duisburg is niet zo snel, maar het voordeel van deze treinen is dat ze zeer comfortabel zijn en van alle gemakken voorzien: comfortabele stoelen, gratis bagageruimte, stopcontacten, gratis wifi en een bord-bistro. Je kunt bij de bistro een kopje koffie, een snack of een lichte maaltijd kopen.

Net als in Nederland heb je een 1e klas en een 2e klas. In de eerste klas heb je ruimere zitplaatsen en is het vaak iets rustiger. Voor deze treinen kun je stoelen reserveren (zowel in 1e als 2e klas). Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden: je hebt dan gegarandeerd een zitplek en hoeft bij drukte niet te staan. Bij het reserveren kun je aangeven of je in een tweezits of in een vierzits-stoel wilt zitten. Wanneer je gereserveerd hebt, kun je op de displays boven de stoelen de stoelnummers vinden.

Bij de bordbistro kun je onderweg iets te drinken of te eten halen (zowel snacks als lichte maaltijden). Je kunt betalen met contant geld, pinpas of credit card.

Meenemen van bagage aan boord van ICE International kost niets extra's en is geen enkel probleem. Grote bagage kun je stallen in de speciale bagageruime aan het uiteinde van de coupé, of in de bagagerekken boven de stoelen.

Treintickets naar Duisburg

De goedkoopste treintickets naar Duisburg starten vanaf 20 euro enkele reis, per persoon. Deze voordelige tickets kun je vinden wanneer je enkele maanden voor vertrek zoekt en het aanbod is afhankelijk van de datum en het tijdstip waarop je reist.

Tickets voor populaire treinen (bijvoorbeeld op vrijdagmiddag of zondagochtend) worden vaak snel verkocht; wees dus op tijd met boeken als je voordelig wilt reizen. Hoe eerder je boekt, hoe voordeliger het ticket.

De goedkoopste tickets hebben geen flexibiliteit: je boekt een ticket voor een specifieke trein en je mag niet een trein eerder of later nemen. Ook krijg je geen geld terug wanneer je je ticket annuleert. Duurdere tickets bieden meer flexibiliteit: afhankelijk van het soort ticket kun je tegen meerprijs omboeken (Sparpreis tickets) of krijg je je geld 100% terug (Full-flex tickets). Uiteraard krijg je wel geld terug bij vertraging en kun je gratis een andere trein nemen als je trein door een storing niet rijdt.

Ticket Non-flex tarief:
Supersparpreis Europa
Mid-flex tarief:
Sparpreis Europa
Full-flex tarief
Klasse 2e klas of 1e klas 2e klas of 1e klas 2e klas of 1e klas
Annuleren Niet mogelijk Ja, voor € 19 Ja, 100% van ticketprijs
Omboeken naar andere datum Niet mogelijk Ja, voor € 19 + eventueel prijsverschil Ja, zonder kosten
Andere trein mogelijk? Nee, andere trein niet toegestaan Nee, andere trein niet toegestaan Ja: trein eerder/later mag ook
Inclusief gereserveerde zitplaats Niet inbegrepen (reservering kost € 4,-) Niet inbegrepen (reservering kost € 4,-) Niet inbegrepen (reservering kost € 4,-)
Gratis wifi Ja Ja Ja
Prijs vanaf € 20 € 25 € 31
Beschikbaarheid Beperkt beschikbaar, op=op Beperkt beschikbaar, op=op Onbeperkt beschikbaar
Zoek tickets Zoek tickets Zoek tickets

Online boeken
Tickets voor de trein naar Duisburg kun je eenvoudig online boeken op de website van NS International. Betalen kan met iDeal of met je creditcard, het ticket ontvang je online. Je kunt de PDF die je per mail ontvangt uitprinten, en je kunt het ticket ook als e-ticket op je telefoon telefoon zetten. Zowel met het e-ticket op je telefoon als met het uitgeprinte PDF-ticket kun je de poortjes op het station openen.

Tickets boeken bij NS 

Overnachting in Duisburg?

Duisburg heeft een goed aanbod van hotels. De makkelijkste manier is tegenwoordig om op sites als Booking.com te zoeken naar leuke hotels. Met de kaart van Duisburg kun je op Booking.com erg gemakkelijk alle beschikbare hotels zien.

Alternatieven voor de trein naar Duisburg

Natuurlijk kun je op veel meer manieren naar Duisburg reizen. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende opties.

Met het vliegtuig: ongeveer 1 uur vliegen

Niet de meest milieuvriendelijke optie, maar wel de snelste optie (zeker als je in de buurt van het vliegveld moet zijn en wanneer je zonder bagage reist). KLM vliegt enkele keren per dag op Düsseldorf Airport (DUS), waarvandaan je redelijk snel naar Duisburg reist. De ticketprijzen liggen vaak wel een stuk hoger dan bij de trein.

Flixbus

Met de auto: ongeveer 2 uur rijden

Duisburg is redelijk goed te doen met de auto; vanuit Amsterdam rijd je (zonder files) in ongeveer 2 uur naar Duisburg. Dit kan een goede optie zijn wanneer je met veel spullen reist, of wanneer je niet dicht bij een station woont. (Tip: je kunt bij veel stations gratis parkeren en vanaf daar met een overstap naar Duisburg reizen).

Een nadeel van de auto is dat de rit naar Duisburg door het filegevoelige Ruhrgebied voert. Afhankelijk van het moment van reizen kun je daarom last hebben van files op de Duitse Autobahn.

Met de bus: ongeveer 2,5 uur rijden

Langzamer dan de trein, maar wel de meest voordelige optie: met de bus naar Duisburg. Flixbus rijdt meerdere keren per dag met een touringcar vanuit verschillende plekken in Nederland naar Duisburg. Het prijsverschil is niet altijd even groot, maar het kan lonen om te kijken wanneer je kunt reizen: zo is het goedkoopste ticket Utrecht – Duisburg maar 11,99 euro. (Ook bij Flixbus geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je ticket).

Flixbus naar Duisburg