Interrail: rondreizen door Europa met de trein

Backpacken met de trein

Een rondreis door Europa per trein? Interrail is de beste manier om voordelig en gemakkelijk een treinreis door Europa te maken. Van zonnige landen als Frankrijk en Italië, de Zwitserse Alpen, tot Scandinavië en Oost-Europa: met Interrail trein je overal naartoe voor een behoorlijk voordelig tarief. Zeker voor jongeren (tot 27 jaar), want dan krijg je maar liefst 25% korting.

Interrail passen zijn geldig in 30 landen en je kunt met bijna iedere trein reizen met je Interrail pas. Doordat Interrail passen erg flexibel zijn heb je alle vrijheid om je reis in te delen zoals je zelf wilt. Je kunt zelfs nog op de dag zelf beslissen of je je pas gebruikt en welke trein je neemt.

Je reis is daardoor veel flexibeler dan wanneer je losse kaartjes koopt of wanneer je het vliegtuig zou nemen. Onderweg besluiten om toch nog een dag langer te blijven of om juist nog een extra plaats te bezoeken? Met Interrail is het geen enkel probleem!

Welke pas moet ik hebben?

Hoe werkt Interrail?

Rondreizen door Europa

Interrail werkt als een soort Europese tienertoer: voor een laag bedrag kun je heel Europa doortreinen. Er zijn verschillende soorten Interrail passen, afhankelijk van de landen waarvoor je pas geldig is en hoe lang je wilt reizen.

Laten we eerst kijken naar de soorten passen: je hebt een Global Pass en One Country Passen.

De Global Pass is geldig voor treinreizen in 30 Europese landen en is bij uitstek geschikt als je een internationale treinreis in meerdere landen gaat maken. Bij een Global Pass mag je in iedere trein reizen in de deelnemende landen, behalve het land waar je woont (dus niet in Nederland of in België). Een uitzondering op die regel is de dag waarop je vertrekt en de dag waarop je aankomt.

Reis je in maar een land of twee landen, dan is de kans groot dat een Interrail One Country Pass voordeliger is. Een One Country Pass werkt hetzelfde als een Global Pass, met een belangrijk verschil: de pas is slechts geldig in één land. Ga je bijvoorbeeld een rondreis maken langs alle steden in Italië, dan is een country pass voor Italië een stuk goedkoper dan een Global Pass.

Er zijn country passen voor alle deelnemende landen, waarbij de Benelux als één land wordt gezien. Met deze pas kun je wel met de trein naar België en Luxemburg, maar helaas kun je de pas niet in Nederland gebruiken als je in Nederland woont. Woon je in België, dan mag je met de Benelux Country Pass wel in Nederland en Luxemburg reizen, maar niet in België.

Handig om te weten: het is geen enkel probleem om twee country passes te combineren. Wil je de Alpen verkennen, kun je bijvoorbeeld een country pass voor Zwitserland en een country pass voor Oostenrijk bestellen. Wanneer je meer dan twee landen bezoekt is een Global Pass altijd voordeliger.

Welke Interrail pas?

Goed, je kunt dus kiezen in welke landen je gaat interrailen, maar je zult ook moeten nadenken over hoe lang je gaat reizen (en hoeveel dagen je gaat gebruiken voor een treinreis). Zo is de Global Pass bijvoorbeeld te krijgen als 15 dagen continu-ticket, wat inhoudt dat je 15 dagen lang onbeperkt met de trein kunt reizen. Duidelijk en heel flexibel, maar misschien niet de beste (en voordeligste) optie.

Je kunt namelijk ook kiezen voor een 5 reisdagen in 15 dagen-ticket, wat inhoudt dat je in een periode van 15 dagen op 5 verschillende dagen met de trein kunt reizen. Zie hieronder voor een voorbeeld.

Er is een groot aantal soorten Interrail passen. Deze passen zijn allemaal beschikbaar:

Global Passes:

 • 5 dagen in 15 dagen – vanaf € 208
 • 7 dagen binnen 1 maand – vanaf € 255
 • 10 dagen binnen 1 maand – vanaf € 305
 • 15 dagen binnen 1 maand – vanaf € 376
 • 15 dagen continu – vanaf € 337
 • 22 dagen continu – vanaf € 394
 • 1 maand continu – vanaf € 510

Bekijk alle Global Passes

Country Passes:

 • 3 dagen binnen 1 maand
 • 4 dagen binnen 1 maand
 • 6 dagen binnen 1 maand
 • 8 dagen binnen 1 maand

Bekijk alle Country Passen

De prijzen voor de country passes verschillen erg per land. Op deze pagina zie je eenvoudig de prijzen per land. Als je kiest voor een 1e klas-ticket of een volwassenen-ticket (vanaf 28 jaar) dan betaal je meer.

Een voorbeeld van een Interrail pass met 5 reisdagen in 15 dagen.

Voorbeeld 5 dagen in 15 dagen

Op 10 juli reis je naar Berlijn, op 13 juli reis je naar München, op 15 juli reis je naar Budapest, op 20 juli reis je naar Wenen en op 24 juli reis je weer naar huis. Je hebt dan 5 reisdagen gebruikt in een tijdsbestek van 15 dagen, en je bent een stuk voordeliger uit dan wanneer je de 15-dagen continu pas had gekozen.

Je mag zelf bedenken hoe je de reisdagen verdeelt: je mag ze verdelen zoals in bovenstaand voorbeeld, maar je kunt ze ook alle vijf na elkaar gebruiken of een combinatie hiervan. Als je maar niet meer dan 5 dagen reist en als je je reisdagen maar gebruikt in een periode van 15 dagen.

De Global Pass met 5 reisdagen in 15 dagen is erg populair, maar er zijn nog veel meer soorten. Alle Country Passes werken zelfs volgens dit systeem.

Interrail tickets met korting

Als je 27 jaar of jonger bent krijg je flinke korting op Interrail, tot maar liefst 25%. Je kunt dan namelijk een pas met jongerenkorting kopen en dat scheelt aanzienlijk. Als regel geldt dat je op de ingangsdatum van je pas 27 jaar of jonger moet zijn. Word je 28 tijdens je interrail-reis is dat dus geen probleem en kun je met korting reizen.

Interrail met kinderen? Ook dat is erg voordelig! Als je een pas voor volwassenen koopt kunnen er maximaal 2 kinderen (t/m 11 jaar) gratis met je meereizen. Je moet wel een speciale (gratis) kinderpas meebestellen. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen reizen met een jongerenpas. Met een jongerenpas mogen kinderen niet gratis meereizen, dan moet in ieder geval een van de ouders een volwassenenpas hebben.

Senioren (vanaf 60 jaar) kunnen ook met korting reizen. Als senior krijg je ongeveer 10% korting op de prijs van een volwassenenticket.

Treinen reserveren met Interrail

Op reis met InterRail: plan je reis

Met Interrail kun je bijna alle treinen gebruiken, maar in sommige landen moet je voor de hogesnelheidstreinen of intercity-treinen een kleine toeslag betalen of moet je verplicht reserveren. Als je je reis gaat plannen kun je de reisplanner van Interrail gebruiken om uit te zoeken of je moet reserveren voor de treinen die je wilt nemen, of om te zoeken naar een verbinding waarbij reserveren niet verplicht is.

De kosten voor een reservering zijn erg afhankelijk van de trein die je wilt nemen, voor een hogesnelheidstrein is dit beduidend meer dan voor een Franse intercity. Als je echt voordelig wilt reizen kun je vaak gebruik maken van de (langzamere) regionale treinen. Dat heeft echter ook zijn charme: geen betere manier om een landschap langzaam te zien veranderen dan vanuit een trein.

Reserveringen kun je eenvoudig maken via de website van Interrail met behulp van je account of via de app van Interrail. Tip: zeker in juli en augustus is het slim om zo snel mogelijk te reserveren omdat populaire treinen dan snel volgeboekt worden.

Nachttrein of veerboot met Interrail

Wat veel mensen niet weten is dat je Interrail ook geldig is in nachttrein en op veel veerboten. Bij nachttrein betaal je vaak een klein bedrag voor de slaapcoupé en reservering, maar daar staat tegenover dat je weer bespaart op de overnachting in een hostel of hotel.

Een groot aantal veerboten is aangesloten bij Interrail en daarmee reis je vaak met flinke korting mee. De Stena Line tussen Hoek van Holland en Harwich vaart bijvoorbeeld twee keer per dag en met Interrail krijg je 30% korting als je EURAIL als kortingscode invoert op de website van Stena Line.

Ook veel andere veerboten in Scandinavië en in de Middellandse zee doen mee en geven flinke korting aan Interrail pashouders. Op de website van Interrail staat een overzicht met alle veerboten die meedoen aan Interrail.

Een groot voordeel als je met een nachttrein reist of met een nachtferry reist, is dat het je geen reisdag kost, wat zeker gunstig is als je bijvoorbeeld een 5-dagen-in-15-dagen pas hebt. Bij nachttreinen die na 19:00 uur ’s avonds vertrekken mag je namelijk rekenen als de volgende reisdag (waarop je aankomt). Als je ’s ochtends aankomt met de nachttrein kun je nog de hele dag gebruik maken van je Interrail, wat best handig kan zijn voor de verdeling van je reisdagen.

Voor veerboten die ’s nachts varen geldt dezelfde regel, alleen mag je dan al voor 19:00 uur ’s avonds vertrekken (zolang ze maar de volgende dag aankomen).

Waar koop je Interrail passen?

Interrail passen koop je gemakkelijk en veilig online op de officiële Interrail website. Je kunt betalen met iDeal, creditcard, PayPal of Bancontact. Als je bestelt op de website krijg je een gratis reispakket, waarin je een handige kaart krijgt, een reisgids met een duidelijke uitleg hoe je je pas moet gebruiken, en een polsbandje van Interrail.

Een groot voordeel van bestellen bij de officiële website is dat je nooit teveel betaalt, en bovendien kun je voor een klein bedrag je tickets laten verzekeren. Als je per ongeluk je ticket verliest kun je zonder extra kosten een nieuw ticket krijgen. Bij andere verkooppunten is dat niet mogelijk.

Je ontvangt een papieren ticket die via aangetekende post wordt verstuurd, via DHL. De levertijd is ongeveer 4 werkdagen. Tickets kun je al 11 maanden voor vertrek bestellen. Tip: reis je met meerdere mensen? Bestel dan alle tickets in één bestelling, dan betaal je maar 1 keer de verzendkosten.

Bekijk Global Pass aanbiedingen Bekijk alle One Country Passes

Welke landen doen mee aan Interrail?

De volgende landen doen mee aan Interrail:

 • België
 • Bosnië en Herzegovina
 • Bulgarije
 • Denemarken
 • Duitsland
 • Finland
 • Frankrijk
 • Griekenland
 • Groot-Brittannië
 • Hongarije
 • Ierland
 • Italië
 • Kroatië
 • Luxemburg
 • Macedonië
 • Montenegro
 • Nederland
 • Noorwegen
 • Oostenrijk
 • Polen
 • Portugal
 • Roemenië
 • Servië
 • Slovenië
 • Slowakije
 • Spanje
 • Tsjechië
 • Turkije
 • Zweden
 • Zwitserland