Met de trein naar België

Antwerpen, Brussel, Gent, Brugge… België is dichtbij en ideaal voor een dagje uit of een weekendje weg, maar ook voor een zakenreis naar bijvoorbeeld Brussel is de trein een goede reismogelijkheid. Vanuit Nederland reis je heel gemakkelijk met de trein naar België. Op deze pagina leggen we de verschillende opties uit, want je hebt verschillende reismogelijkheden.

Onderaan deze pagina vind je meer informatie over het kopen van treintickets naar België.

Inhoudsopgave:

Belangrijkste bestemmingen

Grote Markt in Antwerpen
vanaf € 20 enkele reis
Trein naar Antwerpen

Antwerpen is uitstekend bereikbaar vanuit Nederland, zowel met de snelle Thalys hogesnelheidstrein als met de voordelige intercity naar Brussel. Of je nu voor een dagje naar Antwerpen gaat of voor een heel weekend, met de trein ben je er zo.

Atomium in Brussel
vanaf € 25 enkele reis
Trein naar Brussel

Brussel is uitstekend bereikbaar vanuit Nederland, zowel met de snelle Thalys hogesnelheidstrein als met de voordelige intercity naar Brussel.

Thalys of Eurostar naar Antwerpen of Brussel

De snelste en meest comfortabele treinreis naar België maak je met de Thalys, die vanuit Amsterdam en Rotterdam op hoge snelheid naar Antwerpen en Brussel rijdt. In Nederland rijdt de Thalys over de hogesnelheidslijn waardoor je supersnel in België bent, het stuk tussen Rotterdam en Antwerpen duurt niet meer dan 30 minuten. Supersnel dus, en de Thalys-treinen zijn erg comfortabel.

Vanuit Nederland rijdt Thalys zo’n 14x per dag naar Antwerpen en Brussel. De treinen rijden na Brussel meestal door naar Parijs of andere plaatsen in Frankrijk, maar je kunt Thalys ook gebruiken voor reizen vanuit Nederland naar België. Thalys rijdt behoorlijk vaak, bijna ieder uur kun je deze verbinding gebruiken. Twee keer per dag rijdt er tussen Amsterdam en Brussel-Zuid een Eurostar met dezelfde reistijd en een vergelijkbaar comfort.

Thalys vertrekt in Nederland vanaf Amsterdam Centraal, Schiphol Airport en Rotterdam Centraal. (Eurostar vertrekt niet vanaf Schiphol, wel vanaf Amsterdam en Rotterdam.)

In België stopt Thalys op station Antwerpen-Centraal en Brussel-Zuid/Midi. Beide stations zijn goede overstapstations naar andere Belgische bestemmingen. Brussel-Zuid/Midi is daarnaast een internationaal overstapstation voor Thalys- en TGV-treinen naar Parijs en voor Eurostar richting Engeland.

Thalys tickets naar Antwerpen en Brussel

Voor Thalys is een speciaal ticket nodig, normale (binnenlandse) treintickets zijn niet geldig in de Thalys. Thalys heeft flexibele en non-flexibele tickets; de flexibele tickets zijn duurder. Daarnaast geldt dat vroeg boeken bijna altijd voordelig is: ticketprijzen stijgen naarmate het moment van vertrek dichterbij komt.

Bij Thalys boek je altijd voor een specifieke trein. Afhankelijk van het soort ticket dat je gekocht hebt kun je je ticket om laten boeken naar een andere trein. In je ticket is ook een zitplaatsreservering opgenomen.

Voor reizen met de 2e klas kun je tickets kopen van het type Standard Mini of Standard. Standard Mini is het goedkoopste ticket, maar is niet te annuleren en ook niet om te ruilen (je moet dus echt de trein nemen die op het ticket vermeld is). Dit type ticket is maar beperkt beschikbaar en vaak ruim voor de reisdatum al uitverkocht.

Standard tickets zijn duurder, maar bij annuleren krijg je 50% van de ticketkosten terug en je kunt tot een kwartier voor vertrek je ticket om laten boeken naar een andere trein (tegen een meerprijs).

Voor de 1e klas kun je kiezen tussen Comfort en Premium. Comfort-tickets zijn ook tegen een meerprijs om te boeken en bij annulering krijg je 50% van de kosten terug. Premium-tickets bieden maximale flexibiliteit en luxe: tickets omboeken is kosteloos en bij het annuleren van een ticket krijg je 100% van de kosten weer terug. Daarnaast krijg je met een Premium-ticket toegang tot de lounges in Brussel, een gratis maaltijd aan boord en kun je gratis kranten en tijdschriften lezen.

Bij alle tickets is gratis wifi inbegrepen. Bij tickets voor de 1e klasse (Comfort en Premium-tickets) is de wifi sneller dan in de 2e klasse.

Tickets voor Thalys kun je het beste online boeken om boekingskosten te voorkomen. Tickets zijn te boeken via NS International. Tickets voor Eurostar kun je ook boeken via deze websites.

Zoek treintickets naar België

Intercity Brussel (Beneluxtrein)

Een voordeligere manier om naar België te reizen, is met de Intercity Brussel die vanuit Nederland ieder uur naar Antwerpen Centraal en naar Brussel-Zuid rijdt. Deze trein wordt ook wel de Beneluxtrein genoemd.

Vanuit Nederland vertrekt deze trein bijna ieder uur vanuit Amsterdam en Schiphol. Vier keer per dag vertrekt deze trein uit Den Haag HS. Ieder uur rijdt deze trein vanuit Rotterdam via Breda naar Belgie over de HSL. In België stopt deze trein op de stations Noorderkempen (bij Brecht), Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Centraal, Mechelen, Brussels Airport (Zaventem), Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid/Midi.

Deze trein is langzamer dan de Thalys, maar ook voordeliger. Een ander voordeel is dat deze intercity (in tegenstelling tot Thalys) ook stopt op station Brussel-Centraal, waarmee je meteen arriveert in het centrale station van Brussel. Vanuit Brussel-Centraal wandel je meteen het centrum van Brussel in. De trein eindigt in Brussel-Zuid en kan daarmee een handige verbinding zijn als je met de Eurostar naar Londen wilt reizen, of met Thalys verder naar Frankrijk.

Deze intercity is qua comfort erg vergelijkbaar met een Nederlandse intercity. Een nadeel van deze trein is dat er geen gratis wifi wordt aangeboden. Doordat de trein een kleine omweg via Brussels Airport/Zaventem maakt kan het soms sneller zijn om over te stappen in Antwerpen op een binnenlandse Belgische trein. Dit is toegestaan met de tickets die je voor Intercity Brussel koopt.

Tickets voor de intercity naar Brussel en Antwerpen

Hoewel de internationale trein naar Brussel een intercity is, werkt het kopen van een treinticket iets anders dan voor een Nederlandse intercity. Je ticket is namelijk voordeliger op het moment dat je vroeg boekt (Early Bird), en je ticket wordt duurder naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Het goedkoopste ticket is alleen online te koop, tot een week voor je vertrekdatum. Je kunt niet meer (zoals vroeger) een superdagretour boeken vlak voor je vertrekt.

Er zijn twee soorten tickets: Early Bird-tickets, en Flex-tickets. Early Bird-tickets kun je alleen online boeken, en zijn tot 7 dagen voor vertrek te boeken. Daarna kun je alleen nog maar (duurdere) Flex-tickets kopen. In de kaartautomaat op het station zijn de goedkopere Early Bird-tickets niet te koop. Early Bird-tickets zijn op vrijdag, zaterdag en zondag iets duurder dan de rest van de week. Flex tickets hebben een vaste prijs en zijn altijd duurder dan Early Bird-tickets.

Dit zijn de ticketprijzen voor de trein naar Brussel en Antwerpen (2e klas):

Route Early Bird maandag-donderdag Early Bird vrijdag-zondag Flex ticket
Amsterdam - Brussel € 25,- € 33,- € 46,80
Amsterdam - Antwerpen € 20,- € 26,- € 36,40
Rotterdam - Antwerpen € 13,- € 17,- € 23,40
Rotterdam - Brussel € 18,- € 24,- € 33,80
Breda - Antwerpen € 9,- € 11,- € 14,20
Breda - Brussel € 14,- € 18,- € 24,60

Let op: de Early Bird-tickets zijn niet verkrijgbaar in de automaat en zijn alleen online te boeken.

In tegenstelling tot Thalys maakt het niet uit welke trein je neemt. Besluit je wat langer te blijven of juist eerder weg te gaan, kun je gewoon een andere trein nemen dan je had geboekt, ook met goedkope tickets. Hiermee lijkt het erg op reizen binnen Nederland.

Vier keer per dag rijdt deze trein niet van/naar Amsterdam Centraal, maar van/naar Den Haag HS. Als je op die momenten juist van Amsterdam wilt reizen kun je een binnenlandse Intercity direct nemen tussen Amsterdam en Rotterdam, en in Rotterdam overstappen op de intercity naar Brussel. Je hoeft met een internationaal ticket voor Intercity Brussel geen toeslag te betalen voor de Intercity direct tussen Schiphol en Rotterdam.

Tickets voor de Intercity Brussel kun je het beste online boeken om boekingskosten te voorkomen. Tickets zijn te boeken via NS International.

Zoek treintickets naar België

Stoptreinen naar Antwerpen en Luik

Vanuit Roosendaal rijdt ieder uur een stoptrein naar Antwerpen-Centraal. Deze verbinding is relatief langzaam, maar kan handig zijn als je bijvoorbeeld de laatste intercity hebt gemist.

Vanuit Maastricht rijdt ieder uur een stoptrein naar Luik (station Liège-Guillemins). Vanuit Luik kun je overstappen naar de belangrijkste Belgische plaatsen, waaronder Brussel.

Treintickets naar België

Treintickets naar België kun je online boeken op de website van NS International. Ook kun je tickets kopen bij de kaartautomaat op het station, maar die hebben niet alle soorten tickets (zo zijn de voordelige Early Bird tickets niet te koop in de automaat). Daarnaast zijn tickets te koop bij de ticketbalies op grotere stations, maar dan betaal je wel een toeslag. Online boeken is daarom de voordeligste (en gemakkelijkste) optie.

Bij NS International kun je treintickets betalen via iDeal of met je creditcard (MasterCard, VISA of American Express).

Zoek treintickets naar België

Tips bij het boeken van tickets

Ga je op reis naar een ander station dan op deze pagina beschreven is? Gebruik de internationale reisplanner om uit te vinden welke reismogelijkheden je hebt en hoe duur je reis wordt. NS International verkoopt tickets voor alle stations in Nederland en België.

Let op: wanneer je een Thalys boekt, boek je voor een specifieke trein. Ook wordt er een stoel voor je gereserveerd. Je kunt dus niet zomaar een trein eerder of later nemen. Je moet een ticket altijd laten omboeken (minstens 15 minuten voor vertrek), en meestal komen daar kosten bij, tenzij je een (duurder) flexibel ticket bestelt.

Wanneer je met andere treinen reist, zoals de Intercity Brussel of een stoptrein uit Roosendaal of Maastricht, dan is het geen probleem om een eerdere of latere trein op dezelfde dag te nemen.

Wanneer je een ticket online boekt betaal je meteen online. Het ticket kun je meteen uitprinten (e-ticket) of opslaan in de NS International app. Het is helaas niet toegestaan om een e-ticket te laten scannen vanaf een computer- of tabletscherm.

OV-chipkaart naar België?

Je kunt niet met een ov-chipkaart naar België reizen, je kunt namelijk nergens uitchecken. Dat betekent dat je dus een geldig kaartje of e-ticket nodig hebt. Je kunt wel met je ov-chipkaart reizen tot het laatste overstapstation in Nederland als je met de ov-chipkaart reist. Je checkt dan uit op het perron waar je instapt in de internationale trein.

Koop je een ticket voor de hele treinreis, dan is een ov-chipkaart niet nodig. Op het e-ticket dat je ontvangt staat een QR-code waarmee je de poortjes op het station kunt openen. Als er op je vertrekstation geen poortjes staan hoef je niets te doen. Je hoeft met een internationaal ticket niet in te checken.

Korting met een abonnement

Wanneer je in Nederland of in België met korting reist (bijvoorbeeld met Dal Vrij of met een Belgische kortingspas), of wanneer je vrij mag reizen (Altijd Vrij, Weekend Vrij of studenten-OV) krijg je korting op ticket tussen Nederland en België. Je betaalt dan niets of een lager tarief voor het gedeelte binnen Nederland. Bij het boeken van een ticket kun je aangeven welke korting van toepassing is. De korting wordt dan automatisch toegepast in de prijs van je ticket.

Als je reist met korting omdat je binnen Nederland een abonnement hebt, dan moet je je abonnement meenemen. Check niet in met je ov-chipkaart, want in België kun je niet uitchecken. Een Belgische kortingskaart moet je kunnen tonen in de trein van/naar België.

Studenten OV naar Antwerpen of Brussel

Als je met een studenten OV-chipkaart naar België wilt reizen, moet je er rekening mee houden dat je studenten-OV niet geldig is in het buitenland, maar wel geldig tot de grens. Als je online een ticket bij NS International koopt kun je aangeven dat je 100% vrij reizen hebt op het Nederlandse gedeelte. Je hoeft dan niet te betalen voor het deel van je reis binnen Nederland.

Houd er wel rekening mee dat als je op een andere dag terugreist, je studenten OV ook geldig moet zijn. Als je een weekendkaart hebt kun je bijvoorbeeld niet op maandag gratis reizen. In dat geval kun je twee tickets kopen: een voor de dag dat je wel vrij reizen hebt binnen Nederland, en een voor de dag dat je alleen met korting reist.