Internationale treintickets kopen

Met de trein naar het buitenland? Lees hier hoe je de goedkoopste treintickets vindt en waar je op moet letten bij het boeken van tickets.

Goedkope treintickets zoeken

Internationale treintickets voor de belangrijkste bestemmingen, zoals Parijs, Berlijn of Antwerpen, kun je gewoon online boeken. Wanneer je online boekt kun je ook gemakkelijk zien wanneer de goedkoopste datum is om op pad te gaan. Want net als bij een vliegreis geldt tegenwoordig: hoe eerder je boekt, des te goedkoper je ticket.

Op de website van NS International kun je je vertrek- en aankomststation invoeren en met hoeveel reizigers je bent. Reis je met kinderen? Vergeet dan niet hun leeftijd in te voeren. Vaak krijgen kinderen korting of reizen ze zelfs gratis mee, afhankelijk van hun leeftijd (en van de trein die je boekt).

Op het scherm wat je daarna ziet is een kalender met per dag de goedkoopste prijs voor een ticket. Een ticket voor een trein die vandaag of morgen vertrekt is bijna altijd duurder dan wanneer je een maand verder kijkt. En de dag van de week kan veel verschil maken: op vrijdag zijn goedkope tickets altijd snel uitverkocht bijvoorbeeld, terwijl je doordeweeks of juist in het weekend vaak nog wel een goedkoop ticket kunt vinden.

Hoe duur is een treinticket?

De prijs van je treinticket wordt bepaald door de datum waarop je reist, de klasse (eerste of tweede klas) en ook de flexibiliteit van je ticket.

De goedkoopste tickets hebben vaak ‘treinbinding’. Dat houdt in dat je ticket gebonden is aan de trein die op je ticket staat: je treinkaartje is niet geldig voor een trein eerder of later. De allergoedkoopste tickets kun je ook niet omboeken of annuleren. Wil je deze mogelijkheid wel, dan kun je duurdere tickets kiezen waarbij je wel kunt omboeken of waarbij je wel (een deel van) je geld terug krijgt als je het ticket annuleert. Weet je zeker dat je op een bepaalde datum op reis gaat, dan kun je beter het goedkoopste ticket nemen.

De duurste tickets zijn de tickets waarbij je veel flexibiliteit hebt. Je kunt dan zonder problemen een trein eerder of later nemen op de dag waarop je ticket geldig is.

Waar kan je internationale treintickets kopen?

Voor sommige bestemmingen kun je treintickets kopen in de kaartautomaat op het station, maar voor veel bestemmingen kun je dan niet de goedkoopste tickets kopen. Je kunt daarvoor beter op de website van NS International terecht, waar veel bestemmingen online te boeken zijn. Je rekent af met iDeal of creditcard en je ontvangt vervolgens een e-ticket.

Het e-ticket kun je uitprinten of op je telefoon zetten en moet je bij controle laten zien. Het ticket bevat ook een QR-code die je kunt scannen bij de poortjes op het station.

Alternatieven voor de website van NS International zijn de website van de Belgische spoorwegen, de Duitse spoorwegen of de Franse spoorwegen.