Treintickets Parijs

Eiffeltoren in Parijs

Met de trein naar Parijs? Hier vind je alles wat je moet weten. Of je nu voor een weekendje weg, voor zaken of om een andere reden naar Parijs wilt, vanuit Nederland ben je er snel en comfortabel met de trein. Vanuit Nederland reis je naar Parijs met de snelle Eurostar hogesnelheidstrein waarmee je in ongeveer 3 uur in het centrum van Parijs staat. De goedkoopste treintickets naar Parijs kun je kopen vanaf vanaf 35 euro enkele reis.

Eurostar (voorheen Thalys) tussen Nederland en Parijs rijdt 8 keer per dag en vertrekt in Nederland vanuit Amsterdam Centraal, Schiphol Airport en Rotterdam Centraal. In Parijs kom je aan op het station Paris Gare du Nord, het grootste station van Parijs.

Vanaf Paris Gare du Nord kun je overstappen op het omvangrijke metronetwerk van Parijs, een taxi nemen of de stad in wandelen. Vanaf Gare du Nord kun je ook naar de andere stations reizen in Parijs wanneer je verder met de trein Frankrijk in wilt reizen.

Ga je naar Disneyland Parijs? Bekijk dan de speciale pagina over de trein naar Disneyland.

Zoek tickets en treintijden 

Reistijd naar Parijs

Met de trein kun je al in iets meer dan 3 uur van Nederland naar Parijs reizen, afhankelijk van waar je opstapt. 

  • Amsterdam: 3:18 uur
  • Schiphol: 3:02 uur
  • Rotterdam: 2:37
  • Utrecht: 3:38 (met overstap in Rotterdam)

Onderweg rijdt Eurostar de volgende route:

  • Amsterdam Centraal
  • Schiphol Airport
  • Rotterdam Centraal
  • Antwerpen Centraal
  • Brussel Zuid/Midi
  • Parijs Noord (Gare du Nord)

Ter vergelijking: een autorit van Amsterdam naar Parijs kost je ongeveer 5 uur zonder file en zonder pauze. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de alternatieven voor de trein naar Parijs.

Service aan boord van Eurostar

Alle Eurostar treinen zijn comfortabele hogesnelheidstreinen, voorzien van comfortabele stoelen, gratis wifi en gratis bagageruimte. 

Catering aan boord van Thalys

Tweede klas-tickets worden bij Eurostar Standard genoemd en zijn het meest voordelig. De eerste klas (Comfort en Premium) zijn iets duurder, maar daar staat tegenover dat je meer beenruimte en comfort hebt. Bij Premium krijg je een snack of lichte maaltijd en heb je toegang tot de Eurostar lounge.

In zowel de eerste als de tweede klas is er gratis wifi aan boord van Eurostar. Onderweg kun je in het barrijtuig een kopje koffie, broodjes en snacks kopen. Handig: ook tickets voor de metro van Parijs kun je kopen in het barrijtuig, zodat je dat bij aankomst niet meer hoeft te doen.

Meenemen van bagage aan boord van Eurostar is geen probleem. Je mag gratis twee grote stukken bagage (koffers, backpacks etc.) meenemen aan boord. Je hoeft ze niet van tevoren in te checken.

Eurostar of Thalys naar Parijs?

Sinds oktober 2023 is Thalys van naam veranderd en Thalys heet nu Eurostar. Naar Parijs reis je voortaan met de Eurostar in plaats van met de Thalys. Lees hier hoe je de goedkoopste treintickets naar Parijs vindt.

Treintickets naar Parijs

De goedkoopste treintickets naar Parijs starten vanaf 35 euro enkele reis, per persoon. Deze voordelige tickets kun je vinden wanneer je enkele maanden voor vertrek zoekt en het aanbod is afhankelijk van de datum en het tijdstip waarop je reist.

Tickets voor populaire treinen (bijvoorbeeld op vrijdagmiddag of zondagochtend) worden snel verkocht; wees dus op tijd met boeken als je voordelig wilt reizen. Hoe eerder je boekt, hoe voordeliger het ticket.

De goedkoopste tickets hebben geen flexibiliteit: je boekt een ticket voor een specifieke trein en je mag niet een trein eerder of later nemen. Ook krijg je geen geld terug wanneer je je ticket annuleert. Duurdere tickets bieden meer flexibiliteit: afhankelijk van het soort ticket kun je gratis omboeken (Comfort tickets) of krijg je je geld 100% terug (Premium tickets). Uiteraard krijg je wel geld terug bij vertraging en kun je gratis een andere trein nemen als je trein door een storing niet rijdt.

Ticket Standard Mini Standard Comfort Premium
Klasse 2e klas 2e klas 1e klas 1e klas
Annuleren Niet mogelijk Ja, 50% van ticketprijs Ja, 50% van ticketprijs Ja, 100% van ticketprijs
Omboeken naar andere datum Niet mogelijk Ja, voor € 15 + eventueel prijsverschil Ja, voor € 15 + eventueel prijsverschil Ja, gratis
Inclusief gereserveerde zitplaats Ja Ja Ja Ja
Gratis wifi Ja Ja Ja, meer data Ja, meer data
Eten/drinken Tegen betaling in de bar Tegen betaling in de bar Tegen betaling in de bar Gratis, op de zitplaats
Toegang tot de lounge Nee Nee Nee Ja
Prijs vanaf € 35 tot € 65 € 67 tot € 135 € 72 tot € 155 € 135 tot € 205
Beschikbaarheid Beperkt beschikbaar, op=op Ruim beschikbaar Ruim beschikbaar Ruim beschikbaar
Zoek tickets Zoek tickets Zoek tickets Zoek tickets

Online boeken
Tickets voor Eurostar kun je eenvoudig online boeken op de website van NS International. Betalen kan met iDeal of met je creditcard, het ticket ontvang je online. Je kunt de PDF die je per mail ontvangt uitprinten, en je kunt het ticket ook als e-ticket op je telefoon telefoon zetten. Zowel met het e-ticket op je telefoon als met het uitgeprinte PDF-ticket kun je de poortjes op het station openen.

Tickets boeken bij NS 

Tickets boeken bij SNCF Connect 

Alternatieven voor de trein naar Parijs

Natuurlijk kun je op veel meer manieren naar Parijs reizen. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende opties.

KLM vliegtuig vanaf Schiphol

Met het vliegtuig: ongeveer 1,5 uur vliegen

Niet de meest milieuvriendelijke optie, maar wel de snelste optie (zeker als je in de buurt van het vliegveld moet zijn en wanneer je zonder bagage reist). Er gaan dagelijks veel vluchten tussen Schiphol en Parijs en afhankelijk van je bestemming in Parijs kan het verschil maken in de reistijd.

Met de auto: ongeveer 5,5 uur rijden

Parijs is goed te doen met de auto; vanuit Amsterdam rijd je (zonder files) in ongeveer 5,5 uur naar Parijs (via Antwerpen en Lille). Dit kan een goede optie zijn wanneer je met veel spullen reist, of wanneer je niet dicht bij een station woont. (Tip: je kunt bij veel stations gratis parkeren en vanaf daar naar Amsterdam, Schiphol of Rotterdam reizen om vanaf daar met de trein te reizen).

Een nadeel van de auto is dat Parijs (en met name de ringweg, de Boulevard Peripherique) berucht is om het grote aantal files op veel momenten van de dag. Wil je relaxed aankomen, dan is dit niet de beste optie. Ga je voor een dagje naar Parijs, dan kost de autorit eigenlijk te veel tijd.

Google Maps

Met de bus: ongeveer 6,5 uur rijden

Langzamer dan de trein, maar wel de meest voordelige optie: met de bus naar Parijs. Flixbus rijdt meerdere keren per dag met een touringcar vanuit verschillende plekken in Nederland naar Parijs. Het prijsverschil is groot: zo is het goedkoopste ticket Utrecht – Parijs maar 9,99 euro. (Ook bij Flixbus geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je ticket). De reistijd is, afhankelijk waarvandaan je vertrekt, ongeveer 6:30 uur. Dat is een stuk langzamer dan de trein, maar door de lage ticketprijs voor prijsbewuste reizigers een goed alternatief.

Flixbus naar Parijs