Trein naar Antwerpen

Grote Markt in Antwerpen

Antwerpen ligt vlakbij Nederland en is ook met de trein vanuit Nederland uitstekend bereikbaar. De snelste verbinding is in 30 minuten van Rotterdam naar Antwerpen (met de hogesnelheidstrein), maar je kunt ook met de langzamere (en goedkopere) intercity naar Antwerpen reizen.

De goedkoopste treintickets naar Antwerpen starten vanaf vanaf 9 euro enkele reis (vanaf Breda).

Vanuit Nederland rijdt er ieder uur een trein naar Antwerpen (deze trein heet ook wel de IC Brussel of de Beneluxtrein). Deze intercity stopt in Nederland in Amsterdam Centraal, Schiphol, Rotterdam Centraal en Breda. Het tarief met korting kun je tot 3 dagen voor vertrek kopen. Er is een beperkte beschikbaarheid van deze tickets. Voor het ticket met korting reis je met de gekozen trein op die dag. Voor het normale tarief kun je iedere trein nemen die je wilt: een trein eerder of later is geen probleem, je ticket is de hele dag geldig en kun je combineren met een binnenlandse kortingskaart.

De snelle Thalystrein rijdt ongeveer 8 keer per dag en vertrekt in Nederland vanuit Amsterdam Centraal, Schiphol Airport en Rotterdam Centraal. Voor Thalys moet je reserveren. Het voordeel daarvan is dat je altijd een zitplek hebt, het nadeel is dat je geen trein eerder of later kunt nemen.

Zowel met de intercity als met de Thalys kom je aan op station Antwerpen Centraal. Dit station is gelegen in het centrum van Antwerpen (naast de Diamantbuurt), vanaf het centraal station loop je in ongeveer 10 minuten naar de Meir.

Zoek tickets en treintijden 

Reistijd naar Antwerpen

De reistijd naar Antwerpen hangt af van de trein die je neemt. Hieronder zie je de gemiddelde reistijd voor zowel de Thalys als voor de Intercity Brussel.

Gemiddelde reistijd met de Thalys:

  • Amsterdam: 1:15 uur
  • Schiphol: 56 minuten
  • Rotterdam: 32 minuten
  • Utrecht: 3:50 uur (met overstap in Rotterdam)

Gemiddelde reistijd met de IC Brussel:

  • Amsterdam: 1:51 uur
  • Schiphol: 1:35 uur
  • Rotterdam: 1:05 uur
  • Breda: 33 minuten
  • Utrecht: 1:58 uur (met overstap in Rotterdam)

Ter vergelijking: een autorit van Amsterdam naar Antwerpen kost je ongeveer 1:50 uur zonder file en zonder pauze. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de alternatieven voor de trein naar Antwerpen.

Service aan boord van de trein

De Intercity Brussel is een trein die qua comfort en snelheid erg vergelijkbaar is met een intercity binnen Nederland. Deze treinen hebben 1e en 2e klas, een toilet en comfortabele stoelen. Daarnaast hebben ze extra bagageruimte ten opzichte van normale intercity's, zodat je zonder problemen koffers of tassen mee kunt nemen. Een belangrijk verschil is dat deze treinen helaas geen wifi hebben. Mocht je internet willen gebruiken, dan ben je dus aangewezen op je mobiele telefoon. Aan boord van de intercity is over het algemeen geen catering aanwezig.

De Thalys treinen zijn comfortabele hogesnelheidstreinen, voorzien van comfortabele stoelen, gratis wifi en gratis bagageruimte. Deze treinen hebben ook catering aan boord, je kunt dus aan boord een kopje koffie of iets te eten halen.

Lees meer over met de trein naar België.

Goedkope treintickets naar Antwerpen

De goedkoopste treintickets naar Antwerpen starten (vanaf Amsterdam) vanaf 20 euro enkele reis, per persoon. Vanuit Rotterdam starten tickets vanaf 13 euro en vanaf Breda zelfs maar 9 euro. Net als bij vliegtickets zijn de treintickets voordeliger als je vroeg boekt. 

Wanneer je vroeg je ticket koopt (uiterlijk tot 7 dagen voor vertrek) kun je online een Early Bird ticket kopen. Dit zijn de meest voordelige tickets, en die kun je alleen online kopen (niet bij de kaartautomaat). Met een Early Bird ticket kun je verder gewoon iedere trein nemen op de dag dat je ticket geldig is. 

Wanneer je een ticket koopt voor een datum die binnen 7 dagen is, kun je alleen een Flex ticket kopen. Deze tickets zijn altijd duurder dan een Early Bird ticket. Verder hebben zowel de Early Bird tickets als de Flex tickets een vaste prijs, afhankelijk van je bestemming.

Route Early Bird maandag-donderdag Early Bird vrijdag-zondag Flex ticket
Amsterdam - Antwerpen € 20,- € 26,- € 36,40
Rotterdam - Antwerpen € 13,- € 17,- € 23,40
Breda - Antwerpen € 9,- € 11,- € 14,20
Utrecht - Antwerpen € 16,- € 21,- € 30,60

Zowel de Early Bird-tickets als de Flex-tickets kun je voor vertrek wijzigen, mocht je toch op een andere datum reizen. Bij Early Bird tickets betaal je dan 5 euro extra, bij Flex tickets is wijzigen kosteloos.

Je kunt met je ticket naar Antwerpen iedere trein nemen tussen Nederland en Antwerpen, behalve de Thalys. Tickets voor de Thalys zijn een stuk duurder, en de prijzen voor de Thalys zijn erg afhankelijk van de drukte in de trein. Op de website van NS International zie je wat een ticket kost voor een bepaalde trein. Bij Thalys reserveer je wel altijd voor een specifieke trein en kun je dus ook niet zomaar een trein eerder of later nemen.

Online boeken
Tickets naar Antwerpen kun je eenvoudig online kopen op de website van NS International. Betalen kan met iDeal of met je creditcard, het ticket ontvang je online. Je kunt de PDF die je per mail ontvangt uitprinten, en je kunt het ticket ook als e-ticket op je telefoon telefoon zetten. Zowel met het e-ticket op je telefoon als met het uitgeprinte PDF-ticket kun je de poortjes op het station openen.

Tickets boeken bij NS 

Overnachting in Antwerpen?

Antwerpen zit vol met leuke hotels en heeft voor ieder budget goede opties. Op zoek naar een leuke en goed toegankelijke overnachtingslocatie? De makkelijkste manier is tegenwoordig om op sites als Booking.com te zoeken naar leuke hotels. 

Tip: het centraal station van Antwerpen zit naast de diamantbuurt, waar je in het weekend relatief voordelig kunt overnachten en heel centraal zit. Maar je bent natuurlijk ook in no-time in de Antwerpse binnenstad, die vol met leuke hotels zit. Met de kaart van Antwerpen kun je op Booking.com erg gemakkelijk alle beschikbare hotels zien.

Alternatieven voor de trein naar Antwerpen

Natuurlijk kun je op veel meer manieren naar Antwerpen reizen. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende opties.

Flixbus

Met de auto: ongeveer 2 uur rijden

Vanuit Nederland rijd je gemakkelijk naar Antwerpen, via de grensovergang bij Hazeldonk (A16) ben je ongeveer in een half uur bij de ring van Antwerpen. 

Met de bus

Je kunt ook met de bus naar Antwerpen. Flixbus rijdt meerdere keren per dag met een touringcar vanuit verschillende plekken in Nederland naar Antwerpen. Een kaartje is erg goedkoop: vanaf Utrecht betaal je maar 6,99 euro voor het goedkoopste ticket.

Flixbus naar Antwerpen