Met de trein naar het buitenland

Binnen Europa is de trein een ideale manier om te reizen, zeker naar buurlanden als België, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Vaak is de trein sneller of net zo snel als het vliegtuig, omdat het tijdrovende inchecken niet nodig is bij een treinreis. Je stapt comfortabel op bij een station in de buurt en met een overstap op een internationale trein kom je ontspannen aan op je buitenlandse bestemming.

Omdat je in de trein rustig kunt zitten lezen of werken is je reistijd ook nuttiger te besteden dan wanneer je dezelfde reis met de auto maakt. Ga je op vakantie, dan is de trein een prettige manier om onderweg al kennis te maken met het land waar je naar toe reist.

Afhankelijk van het soort reis en je bestemming kun je internationale treintickets kopen of gebruik maken van Interrail.

Welke reismogelijkheden zijn er vanuit Nederland?

Treinreizen naar het buitenland is een prettige manier van reizen, maar het kan lastig zijn om goed je reis voor te bereiden. Doordat je te maken hebt met verschillende spoorwegmaatschappijen, reisroutes en treinen kan het aanbod onoverzichtelijk worden. Gelukkig heeft Rijden de Treinen een overzicht gemaakt van de reismogelijkheden per land.

Internationale reisplanner

Handig: met de reisplanner kun je eenvoudig een reis naar het buitenland plannen en zie je meteen welke reismogelijkheden er zijn. Via de reisplanner kun je ook gemakkelijk treintickets bestellen voor je treinreis naar het buitenland.

Internationale reisplanner

Trein naar België

Antwerpen, Brussel, Gent, Brugge... België is dichtbij en ideaal voor een weekendje weg en er zijn meer dan genoeg reisopties vanuit Nederland.

Vanuit Nederland is België gemakkelijk te bereiken via drie grensovergangen: naar Antwerpen bij Roosendaal en via de HSL-lijn Rotterdam – Antwerpen, en in het zuidoosten van Nederland bij de grens met Maastricht. Via deze grensovergangen kun je gemakkelijk naar ieder Belgisch station reizen. Lees meer over met de trein naar België reizen en lees ook hoe je eenvoudig een ticket naar België kunt kopen.

→ Met de trein naar België

Trein naar Duitsland

Duitsland is goed te bereiken met de trein vanuit Nederland. Snel met de ICE International naar plaatsen als Keulen of Frankfurt, of met de Intercity naar Berlijn voor een weekend weg?

Vanuit Nederland is Duitsland goed te bereiken. Er zijn grensovergangen bij Arnhem (ICE International naar Keulen en Frankfurt), Hengelo (Intercity naar Hannover en Berlijn), Enschede (stoptreinen naar Münster en Dortmund), Venlo (stoptrein naar Mönchengladbach en Düsseldorf) en bij Nieuweschans (stoptrein naar Leer, overstappen voor bijvoorbeeld Oldenburg of Bremen). Via deze grensovergangen is het hele Duitse spoorwegnet goed te bereiken. Vrijwel alle grote Duitse steden zijn rechtstreeks of met slechts één overstap vanuit een internationale trein uit Nederland te bereiken.

Lees meer informatie over met de trein naar Duitsland, en lees ook hoe je eenvoudig online treintickets kunt kopen naar Duitsland.

→ Met de trein naar Duitsland

Trein naar Frankrijk

Parijs, Lyon of Marseille... Wie krijgt er geen zin in een reis naar Frankrijk bij het horen van deze plaatsen? Gelukkig is Frankrijk goed te bereiken met de trein vanuit Nederland. De meeste verbindingen zijn het beste te bereiken met de rechtstreekse Thalys uit Amsterdam en Rotterdam die via Antwerpen en Brussel naar Parijs rijdt. In de winter rijden er speciale Ski Thalys-treinen naar wintersportbestemmingen in de Franse Alpen, en in de zomer rijden er extra Thalys-treinen naar de zuidkust van Frankrijk.

Voor andere bestemmingen in Frankrijk moet je vaak overstappen in Parijs en vanuit daar verder reizen met een andere hogesnelheidstrein. Maar dat is geen probleem: de overstap in Parijs is goed te doen en door de hoge snelheid van de Thalys en de Franse TGV's ben je nog steeds binnen no-time op je bestemming.

Lees meer over met de trein naar Frankrijk reizen en over de mogelijkheden om online een treinticket te boeken naar Frankrijk.

→ Met de trein naar Frankrijk
→ Ski Thalys 2018 naar de Franse wintersport

Trein naar Londen

Londen is dankzij de Kanaaltunnel in minder dan 4 uur te bereiken per trein. Daarmee is de trein concurrerend ten opzichte van het vliegtuig, zeker als je aan het klimaat denkt of als je reizen per trein veel prettiger vindt. Vanaf Amsterdam en Rotterdam reis je via Brussel naar Londen St. Pancras, een station in hartje Londen en een belangrijk knooppunt in de Britse hoofdstad.

Lees meer over het reizen met de trein naar Londen en hoe je de beste treintickets kunt boeken naar Londen.