De Rijden de Treinen app is er nu ook voor iPhone! Download in de App Store

Storingsoorzaak: persoon op het spoor

Een persoon op het spoor houdt in dat er een persoon (of meerdere personen) waargenomen zijn op of vlakbij het spoor. Het kan een wandelaar zijn die een kortere route neemt, iemand die dicht langs het spoor de hond uitlaat, of spelende kinderen die (te) dicht bij de spoorbaan komen. Ook zijn er situaties waarin verwarde of dronken personen op het spoor rondlopen. In al deze gevallen wordt ook wel gesproken over spoorlopers.

Wanneer er een persoon op het spoor wordt gezien (bijvoorbeeld door een machinist van een passerende trein, of door omstanders die de politie bellen), dan wordt het treinverkeer stilgelegd of krijgen alle machinisten op het betrokken traject een aanwijzing van de verkeersleiding om langzamer te rijden. Door langzaam te rijden wordt het risico op een aanrijding verkleind en kunnen machinisten van langsrijdende treinen beter zien of er nog steeds een persoon op het spoor rondloopt.

In veel gevallen wordt de politie ingeschakeld. Op of vlakbij het spoor wandelen is gevaarlijk. Daarnaast is spoorlopen strafbaar en er staat een hoge boete op.

Rijden de Treinen categoriseert deze storingsoorzaak in de categorie Externe invloeden.

Meest getroffen trajecten

Lijst van de trajecten welke het vaakst getroffen zijn door deze oorzaak.

 1. Eindhoven - Tilburg
  24 storingen • duur: 17 uur, 10 minuten
 2. 's-Hertogenbosch - Eindhoven
  24 storingen • duur: 17 uur, 6 minuten
 3. Arnhem Centraal - Utrecht Centraal
  20 storingen • duur: 8 uur, 12 minuten
 4. Almere Oostvaarders - Utrecht Centraal
  14 storingen • duur: 6 uur, 49 minuten
 5. Hilversum - Utrecht Centraal
  12 storingen • duur: 6 uur, 15 minuten

Een storing heeft vaak gevolgen voor meerdere trajecten. In deze gevallen wordt dezelfde storing afzonderlijk geteld voor ieder getroffen traject.

Statistieken

Statistieken voor deze oorzaak worden berekend over de afgelopen 24 maanden.

Tussen 1 juli 2021 en 30 juni 2023 zijn er 264 storingen gemeld veroorzaakt door een persoon op het spoor. Dit is een gemiddelde van 0 storingen per dag.

De gemiddelde storingsduur voor deze oorzaak is 32 minuten.

Aantal treinstoringen en totale duur

Deze grafiek toont het aantal storingen die veroorzaakt zijn door een persoon op het spoor en de totale duur van deze storingen (gemeten in uren).

Storingen per weekdag

Deze grafiek toont het aantal storingen voor elke dag van de week.