Open data

Een groot deel van de gegevens die Rijden de Treinen gebruikt zijn gebaseerd op open data: gegevens die door partijen als NS ter beschikking gesteld worden om te hergebruiken op innovatieve manieren. Zo komen alle storingen bijvoorbeeld uit de NS API, en wordt voor de actuele vertrektijden gebruik gemaakt van de gegevens van de Nationale Databank OV (NDOV).

Regelmatig krijgt Rijden de Treinen de vraag of er gegevens beschikbaar zijn over storingen in een bepaald gebied, of een dataset van bijvoorbeeld alle stations in Nederland. Rijden de Treinen werkt graag mee aan dergelijke verzoeken en daarom stellen we een deel van de informatie ter beschikking voor hergebruik.

De volgende datasets kun je meteen downloaden:

  • CSV-bestand met alle Nederlandse stations, inclusief afkorting, naam en GPS-co√∂rdinaten
  • Afstandenmatrix: een matrix met alle tariefafstanden tussen twee Nederlandse stations

Deze twee bestanden worden regelmatig geactualiseerd. De laatste versie is te vinden op de blog: Tariefafstanden

Open source

Rijden de Treinen verwerkt diverse realtime informatiestromen vanuit NDOV. De backend die deze informatiestromen verwerkt is open-source.

  • InfoPlus DVS is de backend achter actuele vertrektijden en beschikbaar via GitHub: rdt-infoplus-dvs
  • Serviceinfo is de backend achter ritinformatie, deze software verwerkt AR-NU Ritinfo en IFF. Zie Github: rdt-infoplus-dvs

Historische treinstoringen

Rijden de Treinen heeft ook een uitgebreide database van alle treinstoringen sinds 2011. Voor onderzoeksdoeleinden, journalistieke reportages of voor innovatieve toepassingen is het geen probleem om een kopie van onze database te krijgen.

Interesse in een dataset? Neem contact op met Rijden de Treinen.

Copyright op datasets

Tenzij anders vermeld is op alle datasets van Rijden de Treinen de Creative Commons Zero-licentie van toepassing. Een bronvermelding met link naar Rijden de Treinen is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld.

CC0