Open data over treinstations

Deze dataset bevat data over alle treinstations in Nederland, inclusief hun locatie en soort station.

Ga naar:

Beschrijving van de data

De stations in deze dataset worden gebruikt door de Rijden de Treinen website en app. De bron voor deze data is NS; de stations worden direct uit de NS API gehaald. De stationsnamen, geocoördinaten en stationcodes worden bepaald door NS.

Kolommen

Deze dataset bevat de volgende kolommen:

 • rdt_id
  Uniek ID
  Intern ID gebruikt door Rijden de Treinen.
 • code
  Verkorting (NS/ProRail-code)
  De unieke verkorting (afkorting) van het station. Meestal is het een afkorting van de stationsnaam, maar de naam is niet altijd herkenbaar (bijvoorbeeld de meeste stations in Den Haag). Een stationcode is maximaal 8 tekens lang.
 • uic
  UIC-code
  De UIC-code van een station. Dit is een internationaal uniek identificatienummer voor stations. Nederlandse stations hebben een UIC-code die begint met 84 (bijvoorbeeld 8400058 voor Amsterdam Centraal).
 • name_short
  Korte stationsnaam
  Korte version van de stationsnaam. Vaak wordt een groot deel van de stationsnaam weggelaten (bijvoorbeeld Scienceprk in plaats van Amsterdam Science Park).
 • name_medium
  Middellange stationsnaam
  De middellange versie van de stationsnaam. Deze versie van de stationsnaam wordt vaak gebruikt wanneer er geen ruimte is voor de volledige naam, maar kan ook niet alle naamselementen bevatten (bijvoorbeeld Science Park in plaats van Amsterdam Science Park).
 • name_long
  Lange stationsnaam
  De lange (of volledige) stationsnaam.
 • slug
  Slug
  Unieke naam voor het station, in kleine letters en zonder spaties. Dit is hetzelfde als de URL van de stationspagina op de Rijden de Treinen website.
 • country
  Land
  Het land waarin het station zich bevindt. NL is Nederland, D is Duitsland, B is België, F is Frankrijk, A is Oostenrijk, CH is Zwitserland, GB is het Verenigd Koninkrijk.
 • type
  Categorie van het station
  Het soort station. Mogelijke waarden zijn (van groot naar klein station): megastation, knooppuntIntercitystation, intercitystation, knooppuntSneltreinstation, sneltreinstation, knooppuntStoptreinstation, stoptreinstation, facultatiefStation. De categorie knooppunt impliceert dat deze stations bedoeld zijn voor het overstappen op een andere trein. Een facultatiefStation is een station waar normaal gesproken geen treinen stoppen, behalve bij speciale gelegenheden (zoals voetbalwedstrijden).
 • geo_lat
  Geografische breedtegraad
  Breedtegraad van het station, in decimale graden.
 • geo_lng
  Geografische lengtegraad
  Lengtegraad van het station, in decimale graden.

Downloads

De volgende datasets zijn beschikbaar:

Licentie en bronvermelding

CC 0

Deze data wordt vrijgegeven onder de Creative Commons Zero-licentie. Dat betekent dat je deze data voor alle doeleinden kunt gebruiken, zonder beperkingen. Als je de data gebruikt zouden we het erg waarderen als je Rijden de Treinen als bron vermeldt. Als je vragen hebt over de data, neem dan contact op.

Deze data wordt bijgewerkt wanneer stations worden geopend, gesloten of hernoemd.

Rijden de Treinen heeft ook open data over: