De Rijden de Treinen app is er nu ook voor iPhone! Download in de App Store

Storingsoorzaak: het onschadelijk maken van een WO-II bom

Deze storingsoorzaak zie je wanneer een bepaald gebied ontruimd wordt omdat er een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden is. Op veel plaatsen in Nederland liggen onontplofte bommen en mijnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit vliegtuigen geworpen zijn. Niet alle bommen zijn afgegaan, en zelfs jaren na afloop van de oorlog worden deze bommen gevonden, bijvoorbeeld tijdens grondwerkzaamheden of bij nieuwbouwprojecten.

Wanneer een mogelijke bom gevonden wordt, wordt de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van de landmacht ingeschakeld om de bom te ruimen. Vaak is er haast geboden bij het onschadelijk maken van een gevonden bom, doordat de bom verplaatst is of aan de buitenlucht blootgesteld is. De bom kan hierdoor instabiel worden, en bovendien blijft een bom uiteraard uiterst gevaarlijk.

Jaarlijks wordt zo’n 2500 keer een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Bijna altijd wordt voor de veiligheid de omgeving geëvacueerd, en een enkele keer per jaar valt ook een treinstation of spoorlijn onder het gebied dat ontruimd wordt.

Rijden de Treinen categoriseert deze storingsoorzaak in de categorie Externe invloeden.

Meest getroffen trajecten

Lijst van de trajecten welke het vaakst getroffen zijn door deze oorzaak.

  1. Hengelo - Oldenzaal
    1 storing • duur: 5 uur, 2 minuten
  2. Bielefeld Hbf - Hengelo
    1 storing • duur: 5 uur, 2 minuten
  3. Rhenen - Utrecht Centraal
    1 storing • duur: 3 uur, 6 minuten

Een storing heeft vaak gevolgen voor meerdere trajecten. In deze gevallen wordt dezelfde storing afzonderlijk geteld voor ieder getroffen traject.

Statistieken

Statistieken voor deze oorzaak worden berekend over de afgelopen 24 maanden.

Tussen 1 juli 2021 en 30 juni 2023 zijn er 2 storingen gemeld veroorzaakt door het onschadelijk maken van een WO-II bom. Dit is een gemiddelde van 0 storingen per dag.

De gemiddelde storingsduur voor deze oorzaak is 4 uur, 4 minuten.

Aantal treinstoringen en totale duur

Deze grafiek toont het aantal storingen die veroorzaakt zijn door het onschadelijk maken van een WO-II bom en de totale duur van deze storingen (gemeten in uren).

Storingen per weekdag

Deze grafiek toont het aantal storingen voor elke dag van de week.