Treintickets kopen

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten om een treinkaartje te kopen voor een treinreis met NS of andere vervoerders binnen Nederland.

Wil je met de trein naar het buitenland? Bekijk dan de informatie over het kopen van een treinkaartje naar het buitenland.

Wat kost mijn treinreis?

De kosten voor je treinkaartje zijn afhankelijk van de afstand en of je in de eerste of tweede klas reist. Voor sommige verbindingen is het ook van belang via welke route je reist.

Je kunt de kosten voor je treinreis binnen Nederland opzoeken op de pagina treintickets. Je ziet ook de kosten van alternatieve (en soms voordeliger) reisroutes.

E-ticket kopen op NS.nl (goedkoopste optie)

Wanneer je van tevoren weet dat je op reis gaat kun je thuis alvast een e-ticket kopen. Je hoeft dan op het station niet meer langs de kaartautomaat. Op de website van NS kun je een e-ticket kopen. Je vult hiervoor alle benodigde gegevens in en je kunt online je ticket betalen met iDeal of credit-card. Daarna print je op een A4-papiertje je e-ticket uit. Let op: je moet jezelf kunnen legitimeren wanneer je reist met een e-ticket, anders is het ticket niet geldig.

Op e-tickets staat een QR-code. Als je op een treinstation komt waar de ov-chipkaartpoortjes gesloten zijn, dan kun je met de QR-code op je e-ticket het poortje openen. Niet alle poortjes hebben een scanner, de poortjes met een scanner hebben een vlak met wit licht. Tip: alle brede poortjes hebben een scanner, dus daar kun je in ieder geval naar binnen met een e-ticket.

E-ticket op NS.nl

Tip: Het is mogelijk om meerdere tickets in één keer te bestellen. Ook kun je Railrunners, Groepsretour en actiekaartjes (met couponcode) bestellen als e-ticket.

Los treinkaartje kopen bij de automaat

Op ieder station in Nederland staat een kaartautomaat van NS of een andere vervoerder waarmee je een treinkaartje kunt kopen. Deze automaten hebben een aanraakscherm waarmee je gemakkelijk aan kunt klikken wat voor kaartje je wilt kopen en naar welk station je wilt reizen. Bij kaartautomaten kun je betalen met muntgeld, een pinpas of met een Maestro-betaalpas. Bij automaten op bijna alle stations kun je ook met creditcard (MasterCard, VISA of American Express) betalen. Je betaalt dan wel een kleine toeslag. Je kunt niet met briefgeld betalen bij de automaat.

Wanneer je een los kaartje koopt in de automaat krijg je een wegwerp-ov-chipkaart (een ov-chipkaart op een kartonnen kaartje). De wegwerpkaart moet je inchecken voordat je in de trein stapt, en op je aankomststation moet je weer uitchecken. Deze kaartjes zijn € 0,50 duurder dan een e-ticket of reizen op saldo met een ov-chipkaart, omdat je betaalt voor de wegwerp-chipkaart.

Wanneer je vaker een reis met de trein of ander openbaar vervoer gaat maken kun je bij de kaartautomaat ook een anonieme ov-chipkaart kopen en hier saldo op laden. Zie verder bij ov-chipkaart.

Filmpjes over de werking van de NS-kaartautomaat


OV-chipkaart

Wanneer je vaker met het openbaar vervoer reist en al een ov-chipkaart hebt, of wanneer je een abonnement hebt, is het waarschijnlijk handiger (en voordeliger) om met een ov-chipkaart te reizen. Wanneer je reist met een anonieme ov-chipkaart moet je deze eerst activeren bij een kaartautomaat van NS of via internet voordat je kunt reizen. Zie voor meer informatie de website van NS over het activeren van je ov-chipkaart. Bij andere treinvervoerders kun je reizen zonder vooraf je kaart te activeren.

Wanneer je met een ov-chipkaart reist is het van belang om voldoende saldo op je kaart te zetten. Bij NS moet je minimaal € 20,- aan saldo op je kaart hebben staan om te kunnen reizen. Als je reist met een NS-abonnement of studenten ov-chipkaart heb je minimaal 10 euro aan saldo nodig om te kunnen reizen. Wanneer je met een abonnement of studentenkaart vrij kunt reizen (geen kosten per rit) heb je geen minimumsaldo nodig.

Treinkaartje kopen bij het loket

Op veel grotere stations zijn nog steeds loketten aanwezig, al heten deze tegenwoordig Tickets & Service-balie, of op sommige stations OV-shop. NS-medewerkers helpen je met het kopen van een kaartje, en je kunt hier betalen met contant geld of met pin. Voor een los treinkaartje (wegwerp chipkaart) betaal je, net als bij de automaat, een toeslag van € 0,50.

Ondernemer? Reis dan met een gratis NS Business Card

Ben je ondernemer of zzp'er? Dan kun je een gratis NS Business Card aanvragen. Je betaalt hiervoor niets extra; je betaalt alleen (maandelijks, achteraf) voor de reizen die je met de trein maakt en hiervoor ontvang je één btw-factuur. Een stuk handig voor je administratie!

Kenmerken van de NS Business Card:

  • Gratis aanvragen voor zzp'ers en ondernemers
  • Geen maandelijkse kosten
  • Ook voor huren van ov-fietsen, betalen voor P&R-parkeerterreinen, taxi's en Greenwheels
  • Maandelijkse btw-factuur
  • Privéreizen en zakelijke reizen makkelijk te scheiden in Mijn NS Zakelijk

Vraag nu online een gratis NS Business Card aan

Of lees meer over de gratis NS Business Card.

Buitenlandse treintickets

Als je met de trein naar het buitenland gaat, is het over het algemeen het handigste om online je tickets te bestellen. Voor een aantal bestemmingen kun je de kaartautomaat gebruiken. Lees alles over buitenlandse treintickets, of bezoek meteen de website van NS International.