De Rijden de Treinen app is er nu ook voor iPhone! Download in de App Store

Storingsoorzaak: verstoring elders

Wanneer op een bepaald traject het treinverkeer ontregeld is door een verstoring elders, wordt bedoeld dat op een (ongerelateerd traject) een storing is waarvan de effecten zo groot zijn dat andere trajecten er last van hebben.

Vaak heeft dit te maken met de planning van treinmaterieel en -personeel. De dienstroosters zijn zo gemaakt dat machinisten en conducteurs niet de hele dag op hetzelfde traject rijden: om afwisseling te bevorderen (en een ‘rondje rond de kerk’ te voorkomen) rijden ze op verschillende trajecten. Bij een grote storing kan dit echter tot gevolg hebben dat de machinist of conducteur zoveel vertraging heeft dat hij de trein op het volgende traject niet meer haalt. Als er geen reservemachinisten zijn, kan een trein niet rijden.

Hetzelfde kan overigens gebeuren met treinmaterieel: treinstellen rijden niet altijd de hele dag op hetzelfde traject op en neer, maar kunnen ook op verschillende trajecten rijden om zo efficiënt mogelijk het materieel in te zetten.

Als er een tekort aan materieel of personeel op een bepaald traject ontstaat vanwege een storing op een ander traject, wordt deze oorzaak door NS gehanteerd.

Rijden de Treinen categoriseert deze storingsoorzaak in de categorie Logistieke problemen.

Meest getroffen trajecten

Lijst van de trajecten welke het vaakst getroffen zijn door deze oorzaak.

 1. Rotterdam Centraal - Schiphol Airport
  35 storingen • duur: 17 dagen, 20 uur
 2. Roermond - Venlo
  21 storingen • duur: 1 dag, 17 uur
 3. Amersfoort - Ede-Wageningen
  17 storingen • duur: 1 dag, 6 uur
 4. Hengelo - Zutphen
  14 storingen • duur: 1 dag, 6 uur
 5. Nijmegen - Venlo
  12 storingen • duur: 1 dag, 9 uur

Een storing heeft vaak gevolgen voor meerdere trajecten. In deze gevallen wordt dezelfde storing afzonderlijk geteld voor ieder getroffen traject.

Statistieken

Statistieken voor deze oorzaak worden berekend over de afgelopen 24 maanden.

Tussen 1 juni 2021 en 31 mei 2023 zijn er 147 storingen gemeld veroorzaakt door een verstoring elders. Dit is een gemiddelde van 0 storingen per dag.

De gemiddelde storingsduur voor deze oorzaak is 4 uur, 27 minuten.

Aantal treinstoringen en totale duur

Deze grafiek toont het aantal storingen die veroorzaakt zijn door een verstoring elders en de totale duur van deze storingen (gemeten in uren).

Storingen per weekdag

Deze grafiek toont het aantal storingen voor elke dag van de week.