Op Koningsdag 27 april is er een speciale NS Koningsdag dienstregeling.

Met de trein naar Londen in 2018

Trein van Eurostar door Groot-Brittannië

Vanuit Nederland is London heel eenvoudig bereikbaar per trein. Sinds april 2018 kun je nog eenvoudiger van Amsterdam met de Eurostar naar Londen reizen. De komende jaren moet je helaas in Brussel nog wel de trein uit voor een paspoortcontrole, maar in minder dan 4 uur reis je wel vanaf Amsterdam naar Londen! Op de terugweg kun je zelfs rechtstreeks van Londen weer naar Amsterdam per trein, zonder de trein te verlaten.

Al vanaf € 59 enkele reis vertrek je naar Londen per trein. Tickets boek je eenvoudigweg online op de site van NS International.

Wanneer rijdt Eurostar naar Londen?

De Eurostar van Amsterdam naar Londen rijdt twee keer per dag. Tickets kun je boeken tot ca. 3 maanden voor vertrek.

In 2018 en 2019 moet je in Brussel de trein verlaten als je richting Engeland reist voor de paspoortcontrole. Je kunt dus nog niet zonder uitstappen van Amsterdam naar Brussel. Naar verwachting kun je vanaf eind 2019 blijven zitten in Brussel, omdat dan de douanefaciliteiten in Nederland gebruikt kunnen worden.

In de andere richting, vanuit Engeland richting Nederland, kun je in Brussel wel blijven zitten en blijft de trein ook niet stilstaan.

Sinds 4 april 2018 rijden er dagelijks twee treinen tussen Nederland en Engeland. Daarnaast rijden er meerdere verbindingen waarbij je tussen Nederland en Brussel met Thalys reist.

Dienstregeling Eurostar Amsterdam - Londen

Hieronder vind je de dienstregeling vanuit Nederland richting Londen. Je maakt hierbij altijd een overstap in Brussel van Thalys op Eurostar.

Station Rit 1 Rit 2 Rit 3 Rit 4 Rit 5 Rit 6 Rit 7
Amsterdam Centraal (vertrek) 06.17 07.17 12.17 14.17 15.17 16.17 17.17
Rotterdam Centraal (vertrek) 06.58 07.58 12.58 14.58 15.58 16.58 17.58
Brussel Zuid/Midi (aankomst) 08.08 09.08 14.08 16.08 17.08 18.08 19.08
Paspoortcontrole Brussel x x x x x x x
Brussel Zuid/Midi (vertrek) 08.52 10.08 14.56 16.56 17.56 19.02 19.52
London St. Pancras (aankomst) 09.57 11.00 16.05 18.06 19.03 19.57 21.03

Dit is de dienstregeling van Eurostar uit Londen richting Rotterdam en Amsterdam. Twee treinen zijn rechtstreeks, de overige verbindingen hebben een overstap in Brussel van Eurostar op Thalys.

Station Rechtstreeks Rechtstreeks Met Thalys Thalys Thalys Thalys Thalys
London St. Pancras (vertrek) 08.31 17.31 08.54 10.58 12.58 15.04 17.31
Brussel (aankomst) x x 12.02 14.05 16.08 18.05 20.19
Brussel (vertrek) x x 12.52 14.52 16.52 18.52 20.52
Rotterdam Centraal (aankomst) 12.32 21.32 14.02 16.02 18.02 20.02 22.02
Amsterdam Centraal (aankomst) 13.12 22.12 14.42 16.42 18.42 20.42 22.42

Tip: gebruik de internationale reisplanner om je treinreis naar Londen te plannen.

Hoe vaak rijdt Eurostar van Nederland naar Londen?

Sinds april 2018 rijdt er twee keer per dag een Eurostar van Nederland naar Engeland rijden. Deze trein rijdt vanaf Amsterdam naar Rotterdam naar Brussel (via de hogesnelheidslijn). Na de verplichte paspoortcontrole in Brussel-Zuid rijdt de Eurostar naar de Kanaaltunnel bij Calais, steekt daar over naar Engeland en vanaf daar gaat het per HSL door naar Londen. De trein eindigt in het centraal gelegen station London St. Pancras/King’s Cross. Vanaf dit station kun je met andere treinen, de Londense metro of per bus verder reizen.

Helaas kun je in eerste instantie niet rechtstreeks reizen, en zul je eerst met een Thalys of met IC Brussel naar Brussel moeten reizen om daar over te stappen. Andersom kun je wel rechtstreeks reizen van Londen naar Rotterdam of Amsterdam.

De Eurostar-treinen stoppen niet op station Schiphol en ook niet op Antwerpen-Centraal. Doordat je in Brussel kunt blijven zitten bespaar je ongeveer een half uur ten opzichte van de overstap op Thalys.

Foto van de Big Ben in Londen

Route Eurostar Amsterdam-Londen:

  • Amsterdam Centraal
  • Rotterdam Centraal
  • Brussel Zuid/Midi
  • Lille Europe
  • Ashford International
  • Ebbsfleet International
  • Londen St. Pancras

Vanuit Londen St. Pancras vertrekken er dagelijks honderden treinen en zijn vrijwel alle grote steden binnen het Verenigd Koninkrijk bereikbaar. Daarnaast stoppen er maar liefst 6 lijnen van de Londense Underground op King's Cross/St. Pancras, waardoor het een uitstekend station is om te arriveren in de Britse hoofdstad.

Meer verbindingen met overstap in Brussel

De rechtstreekse Eurostar-treinen rijden ‘s ochtends en aan het einde van de middag. Je kunt echter op meer momenten Eurostar gebruiken: er zijn zeer veel verbindingen met een overstap in Brussel-Zuid/Midi. Gebruik bijvoorbeeld de Thalys tussen Amsterdam en Brussel, en stap in Brussel over op de Eurostar, of reis met de goedkopere internationale trein (Beneluxtrein). Reken minstens een half uur voor je overstap in Brussel. Deze tijd heb je nodig voor de veiligheidscontrole en de paspoortcontrole in Brussel.

De overstap in Brussel is duidelijk aangegeven en goed te doen. Alle Eurostar-treinen vertrekken van spoor 1 of 2 in Brussel, volg eenvoudigweg de borden naar de Eurostar.

Tip: gebruik de internationale reisplanner om je reis te plannen. De reisplanner houdt rekening met de overstaptijd die je nodig hebt voor de incheckprocedure en paspoortcontrole.

Paspoortcontrole in Brussel-Zuid/Midi

Inchecken bij Eurostar op Brussel Zuid/Midi

Op station Brussel-Zuid zul (richting Engeland) moet je verplicht door de paspoortcontrole. Dit is nodig omdat Groot-Brittannië al voordat je in Engeland bent je paspoort controleert.

De controle in Brussel wordt uitgevoerd door Britse douaniers. Daarnaast moet je ook bij aankomst in Londen door de paspoortcontrole op station St. Pancras. Op de terugweg vindt er alleen in Londen paspoortcontrole plaats en kun je dus in Brussel blijven zitten.

Het Verenigd Koninkrijk maakt geen onderdeel uit van het Schengengebied, maar als EU-inwoner kun je verder zonder problemen naar Engeland reizen, zolang je in het bezit bent van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Een rijbewijs is geen geldige identificatie en daarmee kom je niet voorbij de grens. Binnen de EU is vrij verkeer van goederen, dus er gelden geen beperkingen op het meenemen van goederen en er is geen douanecontrole.

Op dit moment werken Eurostar, NS en de overheid aan een paspoortcontrole binnen Nederland. Daarvoor worden ook de stations in Amsterdam en Rotterdam verbouwd. Naar verwachting kun je vanaf 2019 al in Nederland door de paspoortcontrole, waardoor je niet meer in Brussel de trein uit moet.

Trein door de Kanaaltunnel

De Eurostar naar Londen rijdt door de Kanaaltunnel tussen Calais en Folkestone. De Kanaaltunnel is gebouwd onder het smalste stuk van de Noordzee tussen Frankrijk en Engeland, en is ongeveer 50 kilometer lang. Eurostar rijdt met ongeveer 160 km/h door de Kanaaltunnel en de rit duurt een klein half uur. Je merkt verder niet veel van de rit door de Kanaaltunnel, behalve dat het erg donker is buiten de trein.

Buiten de Kanaaltunnel rijdt de Eurostar het grootste deel van de tijd over hogesnelheidslijnen en loopt de snelheid op tot 300 km/h. Hierdoor duurt de rit van Amsterdam naar Londen slechts 4 uur. De tijd is langer dan vliegen, maar je wint veel tijd ten opzichte van het vliegtuig doordat je arriveert in een centraal deel van Londen. Ter vergelijking; vanaf Heathrow kost het zeker 50 minuten per metro naar King’s Cross.

Voorzieningen aan boord

Standard class Standard Premier class Premier class

Alle treinen van Eurostar zijn comfortabele hogesnelheidstreinen die vergelijkbaar zijn met Thalys en ICE. Aan boord is een barrijtuig, en sommige rijtuigen zijn voorzien van stopcontacten. De meeste treinstellen hebben helaas nog geen wifi aan boord, alleen de nieuwste modellen worden voorzien van wifi.

In de Kanaaltunnel is wel mobiel bereik (3G en 4G). Richting Engeland is dit het Franse netwerk en richting Frankrijk ben je verbonden met het Britse mobiele netwerk. De normale roamingregels binnen de EU zijn van toepassing.

Eurostar heeft 3 klassen aan boord: Standard, Standard Premier, en Business Premier. Standard is de normale 2e klas (of economy class). Business Premier is de 1e klas, en Standard Premier zit daar enigszins tussenin.

Bij Business Premier en bij Standard Premier heb je ruimere stoelen en krijg je onderweg een maaltijd. Met een Business Premier ticket krijg je toegang tot de Eurostar lounge en kun je tot 10 minuten voor vertrek nog inchecken (normaal is dit tot 30 minuten voor vertrek).

Treintickets naar Londen

Treintickets naar Londen kun je online boeken op de website van NS International of op de website van de Belgische spoorwegen, de NMBS. Daarnaast zijn tickets te koop bij de balies op grotere stations, maar dan betaal je wel een toeslag. Het is dus voordeliger om online te boeken.

Bij NS International kun je treintickets betalen via iDeal of je creditcard. Bij de NMBS kun je betalen met iDeal, creditcard, PayPal, Bancontact of Giropay.

Zoek treintickets naar Londen

Hoe duur is de Eurostar naar Londen?

Een ticket vanaf ieder station in Nederland naar Londen, enkele reis is vanaf € 59 wanneer je met de internationale trein naar Brussel reist. Een retour kost je € 118 (de prijs van twee enkele reizen).

Reis je vanaf Amsterdam of Rotterdam per Thalys naar Brussel, dan betaal je vanaf € 62 enkele reis, en een retour kost vanaf € 109. Dat is goedkoper dan de optie met de internationale trein.

Ticketprijzen zijn echter dynamisch: bij drukke treinen zijn de ticketprijzen hoger en naarmate het moment van vertrek dichterbij komt is de prijs ook hoger. Het loont dus om tijdig te boeken. Tickets kun je over het algemeen vanaf 6 maanden voor vertrek boeken.

Op reis naar een ander station? Gebruik de internationale reisplanner om uit te vinden welke reismogelijkheden je hebt en hoe duur je reis wordt.

Tips bij het boeken van tickets

Eurostar kent 3 soorten tickets:

  • No-Flex: dit zijn de voordeligste tickets, maar ze hebben geen enkele flexibiliteit. Ze zijn niet te annuleren of om te boeken. Van deze tickets is er per trein een beperkte voorraad: op=op.
  • Semi-Flex: deze tickets zijn iets duurder, maar kennen meer flexibiliteit. Ze kunnen kosteloos geannuleerd worden en dit type ticket is altijd boekbaar, zolang de trein niet volgeboekt is.
  • Flex: deze tickets zijn vrij om te boeken of te annuleren. Ze zijn echter alleen beschikbaar voor de 1e klas (Business Premier) en het zijn de duurste soort tickets.

Je boekt altijd een ticket voor een specifieke trein en je zitplaats is gereserveerd. Je kunt dus niet zomaar een trein eerder of later nemen, tenzij je een (duur) flexibel ticket bestelt. Goedkopere tickets kun je niet annuleren, iets dat wel mogelijk is bij duurdere tickets.

Wanneer je een ticket online boekt kun je betalen met iDeal of creditcard. Het ticket print je zelf uit (e-ticket) of kun je laten scannen in de NS International app. Het is niet toegestaan om een PDF te laten scannen vanaf je mobiel, tablet of laptop.

OV-chipkaart naar Engeland?

Je kunt niet met een ov-chipkaart naar Londen reizen, je kunt namelijk nergens uitchecken. Dat betekent dat je dus een geldig kaartje of e-ticket nodig hebt. Je kunt wel met je ov-chipkaart reizen tot het laatste overstapstation in Nederland als je met de ov-chipkaart reist. Je checkt dan uit op het perron waar je instapt in de internationale trein.

Koop je een ticket voor de hele treinreis, dan is een ov-chipkaart niet nodig. Op het e-ticket dat je ontvangt staat een QR-code waarmee je de poortjes op het station kunt openen. Als er op je vertrekstation geen poortjes staan hoef je niets te doen. Je hoeft met een internationaal ticket niet in te checken.

In Londen gebruik je voor de metro overigens ook een soort ov-chipkaart, namelijk de Oyster Card. Deze is aan te schaffen op alle metrostations (waaronder St. Pancras) en net als in Nederland check je in- en uit. Bij de bus check je alleen in. Daarnaast kun je tegenwoordig ook gebruik maken van je contactloze pinpas. Net als met een Oyster Card gebruik je deze om in te checken, en dan wordt automatisch het juiste bedrag afgeschreven als je weer uitcheckt.

Zoek treintickets naar Londen


Alternatieven voor de trein naar Londen

Uiteraard is de trein niet de enige manier om in Londen aan te komen, er zijn verschillende alternatieven voor de trein:

Vliegtuig: Zo kun je vliegen naar één van de vier luchthavens in en rondom Londen. Met uitzondering van London City (dat midden in de Docklands ligt) moet je echter wel rekening houden met een reistijd naar Londen. Tickets vind je op sites als WTC.nl of Schipholtickets.nl.

Boot of boot + trein: Een andere optie is het reizen per boot. Stena Line vaart 1x overdag en 1x 's nachts tussen Hoek van Holland en Harwich. Tickets zijn beschikbaar vanaf € 49 en zijn inclusief treinticket van Harwich naar Londen. De nachtboot kan interessant zijn voor bijvoorbeeld een weekendje Londen: je vertrekt 's avonds om 22.00 uur uit Hoek van Holland, en voor 9:00 uur 's ochtends sta je in Londen.

Meer informatie: Stena Line.nl

Bus: Je kunt ook met een bus reizen vanuit Nederland naar Londen. Zo kun je met FlixBus vanaf nog geen 25 euro reizen vanuit bijvoorbeeld Rotterdam naar Londen. Deze optie is relatief langzaam, maar wel erg betaalbaar. Ook zijn er rechtstreekse verbindingen zoals Eindhoven-Londen waarbij je met de trein vaak zou moeten overstappen.

Meer informatie: Flixbus.nl