Nieuwe NS dienstregeling 2021

De NS-dienstregeling voor 2021 bevat een aantal veranderingen ten opzichte van de dienstregeling uit 2020. Op deze pagina vind je een overzicht van alle belangrijke veranderingen. Over het algemeen zijn er weinig grote veranderingen ten opzichte van eerdere jaren.

In de reisplanner kun je opzoeken wat er veranderd is op je vaste traject. De nieuwe dienstregeling voor 2021 start op zondag 13 december 2020.Wijzigingen in dienstregeling 2021

Aangepaste dienstregeling vanwege het coronavirus

De aanpassingen in de treindienst vanwege het coronavirus, waardoor een deel van de treinen niet rijdt, blijven van kracht bij de start van de nieuwe dienstregeling. Wanneer de coronamaatregelen versoepeld worden zullen deze treinen waarschijnlijk weer gaan rijden, maar daar is voorlopig nog niets over bekend.

De informatie op deze pagina beschrijft verder de treindienst zoals deze onder normale omstandigheden geldt.

Veranderingen in Noord-Nederland

 • Station Sappemeer Oost gaat sluiten.
 • De sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden gaat twee keer per uur rijden, en stopt 1x per uur in Zuidhorn en Feanwâlden, en 1x per uur in Buitenpost en Feanwâlden. De rittijden worden versneld en de aansluitingen verbeterd.
 • Er komt een extra sneltrein tussen Groningen en Winschoten (in de spits). Deze sneltrein stopt alleen in Groningen Europapark en Scheemda.
 • De trein tussen Harlingen en Leeuwarden rijdt nu in een 30-30 minuten frequentie en sluit nu altijd aan op de intercity in Leeuwarden.
 • Er rijden extra spitsritten tussen Sneek en Stavoren.
 • In de ochtendspits rijden er 4 treinen per uur van Sneek naar Leeuwarden, in de middagspits 4 treinen per uur van Leeuwarden naar Sneek. Twee van de vier treinen stoppen niet in Mantgum. Buiten de spits op werkdagen en op zaterdag 2 treinen per uur tussen Leeuwarden en Sneek.

Veranderingen in de rest van Nederland

 • In Baarn wordt de overstap verbeterd voor reizigers uit de richting Den Dolder en Soest: 's ochtends richting Amsterdam, en in de middagspits uit de richting Amsterdam naar Soest/Den Dolder. Hierdoor veranderen de tijden op het traject Utrecht - Baarn wel enigszins en wordt de reis een paar minuten langer.
 • De sprinter tussen Nijmegen en 's-Hertogenbosch gaat op zondag het grootste deel van de dag twee keer per uur rijden (was eens per uur).
 • De sneltrein Winterswijk - Zutphen - Apeldoorn gaat in het weekend ook overdag rijden.

Internationale dienstregeling 2021

 • De paspoortcontrole voor de Eurostar naar Londen vindt sinds oktober 2020 plaats in Nederland, waardoor de reistijd naar Londen een stuk korter is geworden.
 • Er gaat een nachttrein (NightJet) rijden naar Innsbruck en Wenen. Deze trein zou oorspronkelijk vanaf december 2020 gaan rijden, maar de start van deze dienst wordt nu verplaatst naar een later tijdstip in 2021 i.v.m. de coronapandemie.