De Rijden de Treinen app is er nu ook voor iPhone! Download in de App Store

Coronavirus en reizen met de trein: update

update: 29 juni 2021

Coronavirus

Op deze pagina vind je de laatste informatie over het coronavirus (Covid-19) en de trein en ander openbaar vervoer. Deze informatie is gebaseerd op de laatste informatie van de rijksoverheid, het RIVM en de ov-bedrijven.

Een mondkapje is nog steeds verplicht om in de trein te dragen. Probeer wanneer het kan anderhalve meter afstand te houden van andere reizigers (maar dit zal in volle treinen niet lukken).

Wil je met de trein naar het buitenland? Bekijk dan de internationale coronaregels voor treinreizigers.

Mondkapje verplicht in trein en bus

Vrouw met mondkapje

Het dragen van mondkapje is verplicht wanneer je met het openbaar vervoer reist. Je moet zelf voor een mondkapje zorgen. Bekijk hier waar je mondkapjes voor het openbaar vervoer kunt kopen.

Ook op het station en op de perrons is sinds 1 december een mondkapje verplicht om te dragen. Probeer op het perron en op het station bovendien om anderhalve meter afstand te houden.

Belangrijk: je moet zelf een mondkapje kopen, en het moet zowel je mond als je neus bedekken. Een sjaal, een sok of andere manieren om je mond te bedekken is niet voldoende. Je kunt zowel wegwerp mondkapjes als uitwasbare mondkapjes gebruiken.

In de trein en bus wordt gevraagd om zoveel mogelijk afstand te houden, maar anderhalve meter zal vaak niet mogelijk zijn. 

Heb je verkoudheidsverschijnselen zoals niesen, hoesten of keelpijn, reis dan niet met het openbaar vervoer en laat je testen op corona.

Lees hier waar je mondkapjes kunt kopen en hoe je zelf mondkapjes kunt maken.

Mag ik met de trein reizen?

Ja, je kunt ook niet-noodzakelijke reizen maken met het openbaar vervoer. Je kunt dus ook de trein gebruiken voor familiebezoek, een dagje uit en dergelijke.

Fiets meenemen in de trein en samenreiskorting

Een fiets meenemen is mogelijk! Je wordt wel verzocht om dit vooraf aan te geven op www.ns.nl. Dit is niet verplicht, maar helpt wel om te voorkomen dat het erg druk is in de trein met veel fietsen.

NS had vorig jaar de samenreiskorting afgeschaft. Deze is weer te verkrijgen bij de kaartautomaat.

Internationaal treinverkeer en het coronavirus

Door de coronacrisis is het internationale treinverkeer ook flink aangepast. Om een internationale reis te plannen kun je de internationale reisplanner gebruiken.

Een compleet overzicht met alle regels en eisen per land vind je op de pagina Coronaregels in het buitenland (zomer 2021)

Speciale coronaregels en voorzieningen op treinstations

Coronaregels in de treinstations

Op veel stations zijn (of worden) maatregelen genomen om anderhalve meter afstand te kunnen houden. Speciale borden geven dit aan. De volgende regels gelden op treinstations:

  • Houd 1,5 meter afstand
  • Houd zoveel mogelijk rechts
  • Raak zo weinig mogelijk aan
  • Houd 4 treden afstand op de roltrap
  • Maximaal 2 personen tegelijk in de lift

Toiletten waar je contactloos kunt betalen (inclusief Sanifair) zijn normaal geopend.

Op ieder station is minstens 1 bewaakte fietsenstalling geopend. De fietsenstalling is open vanaf 15 minuten voor vertrek van de eerste trein, tot 15 minuten na aankomst van de laatste trein.

Algemene tips voor corona en openbaar vervoer

Eenrichtingsverkeer op het station

Reis je met het openbaar vervoer, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Voor iedere reiziger gelden de volgende adviezen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt (niesen, hoesten, keelpijn)

Om te voorkomen dat je handcontact maakt met een conducteur of controleur, zul je gevraagd worden om zelf je ov-chipkaart voor het controleapparaat te houden. Je ticket wordt nog wel gewoon gecontroleerd.

Wanneer niet met de trein reizen?

Om verdere besmettingen te voorkomen moet je thuisblijven wanneer je verkoudheidsklachten of verhoging hebt. De beperkingen die de afgelopen maanden golden voor niet-noodzakelijke reizen vervallen vanaf 1 juli. Je kunt dan weer alle reizen maken met de trein of met ander openbaar vervoer.