De Rijden de Treinen app is er nu ook voor iPhone! Download in de App Store

Coronavirus en reizen met de trein: update

update: 22 november 18:00 uur

Coronavirus

Op deze pagina vind je de laatste informatie over het coronavirus (Covid-19) en de trein en ander openbaar vervoer. Deze informatie is gebaseerd op de laatste informatie van de rijksoverheid, het RIVM en de ov-bedrijven.

Sinds 1 juli kun je de trein ook weer gebruiken voor niet-noodzakelijke reizen. De hoeveelheid zitplaatsen in de trein en ander openbaar vervoer is nu weer normaal. Wel blijft het verplicht om een mondkapje te dragen en je wordt nog steeds gevraagd om drukte te vermijden, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk buiten de spits te reizen. Probeer wanneer het kan anderhalve meter afstand te houden van andere reizigers (maar dit zal in volle treinen niet lukken).

In de trein vind je nog steeds groene stickers als hulpmiddel om afstand te houden. Je mag bij drukte ook op de stoelen met een rode sticker gaan zitten.

De normale dienstregeling in het openbaar vervoer is weer volledig hervat. Alle treinen, bussen, trams en metro's rijden weer volgens de normale dienstregeling.

Het internationale treinverkeer rijdt nog steeds niet helemaal volgens de normale dienstregeling, maar er rijden wel steeds meer internationale treinen en de dienstregeling wordt ook internationaal steeds verder uitgebreid. Zie verderop deze pagina voor een overzicht.

Mondkapje verplicht in trein en bus

Vrouw met mondkapje

Het dragen van mondkapje is verplicht wanneer je met het openbaar vervoer reist. Je moet zelf voor een mondkapje zorgen. Bekijk hier waar je mondkapjes voor het openbaar vervoer kunt kopen.

Ook op het station en op de perrons is sinds 1 december een mondkapje verplicht om te dragen. Probeer op het perron en op het station bovendien om anderhalve meter afstand te houden.

Belangrijk: je moet zelf een mondkapje kopen, en het moet zowel je mond als je neus bedekken. Een sjaal, een sok of andere manieren om je mond te bedekken is niet voldoende. Je kunt zowel wegwerp mondkapjes als uitwasbare mondkapjes gebruiken.

In de trein en bus wordt gevraagd om zoveel mogelijk afstand te houden, maar anderhalve meter zal vaak niet mogelijk zijn. Vanaf 1 juli zijn alle stoelen weer te gebruiken.

Verder wordt gevraagd om drukte zoveel mogelijk te vermijden. Reis dus eerder of juist later dan normaal en vermijd de ochtend- en middagspits zoveel mogelijk.

Heb je verkoudheidsverschijnselen zoals niesen, hoesten of keelpijn, reis dan niet met het openbaar vervoer.

Lees hier waar je mondkapjes kunt kopen en hoe je zelf mondkapjes kunt maken.

Mag ik met de trein reizen?

Ja, je kunt ook niet-noodzakelijke reizen maken met het openbaar vervoer. Je kunt dus ook weer de trein gebruiken voor familiebezoek, een dagje uit en dergelijke.

Fiets meenemen in de trein en samenreiskorting

De afgelopen maanden kon je geen fiets meenemen in de trein. Vanaf 1 juli wordt dit weer toegestaan. Je wordt wel verzocht om dit vooraf aan te geven op www.ns.nl. Dit is niet verplicht, maar helpt wel om te voorkomen dat het erg druk is in de trein met veel fietsen.

NS had tijdelijk de samenreiskorting afgeschaft. Sinds 1 juli is deze weer te verkrijgen bij de kaartautomaat.

Internationaal treinverkeer en het coronavirus

Door de coronacrisis is het internationale treinverkeer ook flink aangepast. Om een internationale reis te plannen kun je de internationale reisplanner gebruiken. Hieronder staan de belangrijkste beperkingen voor het internationale treinverkeer:

Treinverkeer naar België: de intercity tussen Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Brussel rijdt weer volgens de normale dienstregeling. Ook rijden de stoptreinen vanuit Roosendaal naar Antwerpen en vanuit Maastricht naar Luik (Liège-Guillemins) weer volgens de normale dienstregeling.

Treinverkeer naar Frankrijk: De dienstregeling van Thalys naar Brussel en Parijs is aangepast. Er rijden weer meerdere treinen per dag rechtstreeks tussen Nederland en Parijs. Gebruik de internationale reisplanner voor de meest actuele dienstregeling. Aan boord van Thalys is geen catering aanwezig.

De Thalys naar Disneyland rijdt t/m 13 maart 2021 zeker niet. De Ski-Thalys rijdt dit seizoen slechts enkele keren (zie de pagina Ski Thalys voor meer informatie).

Treinverkeer naar Duitsland: 

IC Berlijn: de intercity naar Berlijn rijdt weer volgens de normale dienstregeling.

ICE Internationaal naar Keulen en Frankfurt rijdt weer volgens de normale dienstregeling. Aan boord van ICE Internationaal is nog wel catering aanwezig, maar deze serveert niet meer op de zitplaats. Je wordt gevraagd om met creditcard te betalen (pinnen is niet mogelijk).

De regionale treinen naar Duitsland rijden volgens de normale dienstregeling.

Treinverkeer naar Engeland: er rijden weer rechtstreekse Eurostar treinen naar Londen. De catering aan boord is niet beschikbaar.

Mag ik met de trein naar het buitenland?

In principe is het voor iedereen toegestaan om de trein naar het buitenland te nemen. Per land kunnen er specifieke regels gelden. Net als in binnenlandse treinen wordt gevraagd om je reizen te beperken tot noodzakelijke reizen.

Vakantiereizen worden momenteel door de overheid niet gezien als noodzakelijke reizen, maar het is niet verboden om met de trein op vakantie te gaan naar het buitenland. Als je besluit dit te doen, houd dan zoveel mogelijk de coronomaatregelen in acht door afstand te houden, en houd er rekening mee dat je ook in het buitenland een mondkapje op moet zetten in de trein.

Speciale coronaregels en voorzieningen op treinstations

Coronaregels in de treinstations

Op veel stations zijn (of worden) maatregelen genomen om anderhalve meter afstand te kunnen houden. Speciale borden geven dit aan. De volgende regels gelden op treinstations:

  • Houd 1,5 meter afstand
  • Houd zoveel mogelijk rechts
  • Raak zo weinig mogelijk aan
  • Houd 4 treden afstand op de roltrap
  • Maximaal 2 personen tegelijk in de lift

NS probeert op alle treinstations minstens één winkel geopend te houden waar je iets te eten/drinken kunt halen en waar je terecht kunt voor vragen. Dit is meestal een AH to Go, of anders een Kiosk. Veel andere winkels op het station zullen gesloten zijn. Ook zijn alle bagagekluizen gesloten.

Toiletten waar je contactloos kunt betalen (inclusief Sanifair) zijn normaal geopend.

Op ieder station is minstens 1 bewaakte fietsenstalling geopend. De fietsenstalling is open vanaf 15 minuten voor vertrek van de eerste trein, tot 15 minuten na aankomst van de laatste trein.

Algemene tips voor corona en openbaar vervoer

Eenrichtingsverkeer op het station

Reis je met het openbaar vervoer, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Voor iedere reiziger gelden de volgende adviezen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt (niesen, hoesten, keelpijn)

Om te voorkomen dat je handcontact maakt met een conducteur of controleur, zul je gevraagd worden om zelf je ov-chipkaart voor het controleapparaat te houden. Je ticket wordt nog wel gewoon gecontroleerd.

Wanneer niet met de trein reizen?

Om verdere besmettingen te voorkomen moet je thuisblijven wanneer je verkoudheidsklachten of verhoging hebt. De beperkingen die de afgelopen maanden golden voor niet-noodzakelijke reizen vervallen vanaf 1 juli. Je kunt dan weer alle reizen maken met de trein of met ander openbaar vervoer.