Coronavirus en reizen met de trein: update

update: maandag 6 april 22:45 uur

Coronavirus

Op deze pagina vind je de laatste informatie over het coronavirus (Covid-19) en de trein en ander openbaar vervoer. Deze informatie is gebaseerd op de laatste informatie van het RIVM en de ov-bedrijven.

Reis alleen met de trein als dat strikt noodzakelijk is. De treinen blijven rijden om mensen in vitale functies naar hun werk te brengen. Gebruik de trein niet voor een dagje uit of voor reizen die niet noodzakelijk zijn.

Op dit moment geldt een een speciale basisdienstregeling waarbij er op ieder traject slechts eens per half uur een trein rijdt. Alle intercity's rijden niet, met uitzondering van de intercity's Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven en Enschede-Utrecht. Ook het nachtnet en de Intercity Direct rijden niet. Internationale treinen rijden in een sterk aangepaste dienstregeling (zie verderop deze pagina).

Deze aangepaste dienstregeling blijft in ieder geval t/m 28 april van kracht.

Op trajecten waar normaal geen sprinter komt blijven de intercity's rijden. De intercity Vlissingen-Roosendaal stopt op alle tussengelegen stations (zoals normaal), maar rijdt na Roosendaal door naar Breda.

Doordat er alleen nog maar sprinters rijden zul je veel vaker moeten overstappen en is je reistijd waarschijnlijk ook fors langer. Gebruik de reisplanner om je reis te plannen. De reisplanner is tot 3 dagen vooruit bijgewerkt. Reis je later dan deze periode, plan dan vlak voor vertrek je reis opnieuw met de planner.

Bus, tram en metro

Bij de bus-, tram- en metrolijnen wordt op veel plekken in Nederland de dienstregeling aangepast. De maatregelen verschillen per vervoerder, maar er zijn diverse ritten uit de dienstregeling gehaald en rijden buslijnen met een hoge frequentie minder vaak. Check bij je vervoersbedrijf de exacte maatregelen en gebruik eventueel een ov-planner om je busreis te plannen.

Voorzieningen op het station

NS probeert op alle treinstations minstens één winkel geopend te houden waar je iets te eten/drinken kunt halen en waar je terecht kunt voor vragen. Dit is meestal een AH to Go, of anders een Kiosk. Veel andere winkels op het station zullen gesloten zijn. Ook zijn alle bagagekluizen gesloten.

Toiletten waar je contactloos kunt betalen (inclusief Sanifair) zijn normaal geopend.

Op ieder station is minstens 1 bewaakte fietsenstalling geopend. De fietsenstalling is open vanaf 15 minuten voor vertrek van de eerste trein, tot 15 minuten na aankomst van de laatste trein.

Internationaal treinverkeer en het coronavirus

Door de coronacrisis is het internationale treinverkeer ook flink aangepast.

Treinverkeer naar België: de internationale trein tussen Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Brussel rijdt alleen nog tussen Rotterdam en Antwerpen. In Nederland stopt deze trein op Rotterdam Centraal en Breda, en in België op station Noorderkempen en Antwerpen-Centraal.

De stoptrein tussen Roosendaal en Antwerpen rijdt beperkt en alleen in de ochtend- en avondspits (1x per uur). De trein tussen Maastricht en Luik (Liège-Guillemins) rijdt niet.

Let op dat in België op dit moment een verbod geldt op niet-essentiële verplaatsingen. Reizigers die naar België reizen moeten de noodzaak van hun reis aan kunnen tonen.

Treinverkeer naar Frankrijk: De dienstregeling van Thalys naar Brussel en Parijs is aangepast, er rijden nog maar een paar treinen. Gebruik de internationale reisplanner voor de meest actuele dienstregeling. Aan boord van Thalys is geen catering aanwezig. Thalys naar Disneyland en de Ski-Thalys rijden allebei niet meer.

Let op dat in Frankrijk een verplicht formulier meegenomen moet worden waarop je de noodzaak van je reis aan moet geven.

Treinverkeer naar Engeland: alle rechtstreekse Eurostar treinen naar Londen rijden niet meer. Vanuit Brussel rijdt er 1 trein per dag naar Londen.

Treinverkeer naar Duitsland: de intercity naar Berlijn rijdt niet meer. ICE Internationaal naar Keulen en Frankfurt rijdt nog wel, maar in een beperkte dienstregeling met 4 treinen per dag. Aan boord van ICE Internationaal is nog wel catering aanwezig, maar deze serveert niet meer op de zitplaats. Je wordt gevraagd om met creditcard te betalen (pinnen is niet mogelijk).

De regionale treinen naar Duitsland rijden nog wel, maar de dienstregeling is over het algemeen aangepast. In Duitsland zijn de maatregelen aangescherpt: alleen met een goede reden kun je nog naar Duitsland reizen (zoals werk of doorreis). Toeristisch bezoek naar Duitsland is vanaf 10 april niet meer toegestaan. Iedereen die meerdere dagen in het buitenland is geweest, moet vanaf 10 april bij terugkeer in Duitsland 14 dagen in quarantaine. Dat geldt ook voor Nederlanders die naar Duitsland reizen.

Algemene tips voor corona en openbaar vervoer

Reis je met het openbaar vervoer, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Voor iedere reiziger gelden de volgende adviezen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt (niesen, hoesten, keelpijn)

Om te voorkomen dat je handcontact maakt met een conducteur of controleur, zul je gevraagd worden om zelf je ov-chipkaart voor het controleapparaat te houden. Je ticket wordt nog wel gewoon gecontroleerd.

Het kan slim zijn om proberen zoveel mogelijk afstand te bewaren van je medereizigers. Hiermee wordt de kans op besmettingen kleiner.

Alle busbedrijven vragen je om achterin in te stappen en om daar ook in te checken. Hiermee loop je niet langs de chauffeur en is de kans dat de buschauffeur besmet wordt ook het kleinst. Op die manier kunnen de ov-bedrijven zo lang mogelijk het openbaar vervoer in stand houden.

De maatregel dat er niet meer dan 100 mensen bijeen mogen komen geldt alleen voor evenementen en bijeenkomsten en geldt niet voor het openbaar vervoer.

Wanneer niet met de trein reizen?

Om verdere besmettingen te voorkomen moet je thuisblijven wanneer je verkoudheidsklachten of verhoging hebt. Blijf thuis om uit te zieken en anderen niet te besmetten.

Dat betekent dat je niet naar school, werk of naar buiten gaat. Ook als je denkt dat je klachten wel meevallen. Pas als je een dag helemaal klachtenvrij bent geweest, kun je weer naar school, werken en naar buiten. Deze verkoudheidsklachten zijn mild en daarvoor hoef je de huisarts niet te bellen. Bel alleen de huisarts als je koorts krijgt (meer dan 38 graden Celsius) en hoest of je steeds moeilijker ademt.

Daarnaast wordt iedereen met een zwakke gezondheid aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven. Om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken, kun je het openbaar vervoer voorlopig beter niet gebruiken. Gebruik tot en met 31 maart in ieder geval geen openbaar vervoer. Moet je toch dringend ergens naar toe? Gebruik dan een taxi (of bijvoorbeeld een dienst als Uber) of vraag hulp in je omgeving.

Probeer thuis te werken als dat kan

In lijn met de landelijke adviezen vraagt de overheid iedereen in Nederland om zoveel mogelijk thuis te werken wanneer dat mogelijk is. Door zo min mogelijk sociaal contact wordt voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt, en dat geldt zeker voor het openbaar vervoer.

Kun je niet thuiswerken, probeer dan in overleg met je werkgever de werktijden te spreiden.