Coronavirus en reizen met de trein: update

update: zondag 24 mei 23:00 uur

Coronavirus

Op deze pagina vind je de laatste informatie over het coronavirus (Covid-19) en de trein en ander openbaar vervoer. Deze informatie is gebaseerd op de laatste informatie van het RIVM en de ov-bedrijven.

Reis alleen met de trein als dat strikt noodzakelijk is. De treinen blijven rijden om mensen in vitale functies naar hun werk te brengen. Gebruik de trein niet voor een dagje uit of voor reizen die niet noodzakelijk zijn.

Tot en met 31 mei geldt een een speciale basisdienstregeling waarbij er op ieder traject slechts eens per half uur een trein rijdt, en de meeste intercity's slechts 1 keer per uur rijden. Internationale treinen rijden in een sterk aangepaste dienstregeling (zie verderop deze pagina).

Vanaf 1 juni wordt de normale dienstregeling weer hervat, maar met veel minder capaciteit dan normaal. Vanaf 1 juni is een mondkapje verplicht wanneer je met het openbaar vervoer reist. Je moet zelf voor een mondkapje zorgen. Bekijk hier waar je mondkapjes voor het openbaar vervoer kunt kopen.

Gebruik de reisplanner om je reis te plannen. De reisplanner is tot 3 dagen vooruit bijgewerkt. Reis je later dan deze periode, plan dan vlak voor vertrek je reis opnieuw met de planner.

Openbaar vervoer vanaf 1 juni: mondkapje verplicht in het ov, meer treinen en bussen

Vrouw met mondkapje

Vanaf maandag 1 juni wordt in het openbaar vervoer de normale dienstregeling weer hervat. NS rijdt vanaf 2 juni weer een uitgebreidere dienstregeling, maar met veel minder capaciteit dan normaal: slechts 40% van de zitplaatsen is nog beschikbaar. Het openbaar vervoer is daarom alleen voor noodzakelijke reizen bedoeld.

De nachttreinen en een klein deel van de spitstreinen rijden vanaf 2 juni nog steeds niet. Gebruik de reisplanner om te checken of jouw trein rijdt.

Vanaf 1 juni is het gebruik van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. Reizen zonder mondkapje is verboden en je kunt een boete van 95 euro krijgen als je in de trein zit zonder mondkapje. Op het station en op de perrons is een mondkapje niet verplicht, maar moet je wel anderhalve meter afstand houden.

Belangrijk: je moet zelf een ov-mondkapje kopen, en het moet zowel je mond als je neus bedekken. Een sjaal of andere manieren om je mond te bedekken is niet voldoende. Je kunt zowel wegwerp mondkapjes als uitwasbare mondkapjes gebruiken.

In de trein en bus wordt gevraagd om zoveel mogelijk afstand te houden, maar anderhalve meter zal vaak niet mogelijk zijn. Op het station en op het perron moet je wel anderhalve meter afstand houden. Daarnaast wordt gevraagd om drukte zoveel mogelijk te vermijden. Reis dus eerder of juist later dan normaal en vermijd de ochtend- en middagspits zoveel mogelijk. Kun je thuiswerken of met de fiets? Blijf dat dan doen.

Heb je verkoudheidsverschijnselen, reis dan ook vanaf 1 juni niet met het openbaar vervoer. Wanneer je 8 km of minder van je werk of school woont, wordt je gevraagd om te fietsen als dat mogelijk is.

Lees hier waar je mondkapjes kunt kopen en hoe je zelf mondkapjes kunt maken.

Basisdienstregeling t/m 31 mei

Op dit moment geldt een basisdienstregeling. Deze dienstregeling geldt t/m 1 juni. 

 • Vanaf bijna ieder station in Nederland waar normaal ook intercity’s stoppen, rijdt nu minstens 1 keer per uur een intercity.
 • De intercity Vlissingen-Amsterdam rijdt weer de gebruikelijke route naar Rotterdam en Amsterdam.
 • Intercity direct rijdt 2x per uur tussen Amsterdam en Rotterdam (IC Den Haag - Eindhoven rijdt niet).

Voor internationaal treinverkeer gelden de volgende aanpassingen:

 • De intercity Brussel rijdt ieder uur van Rotterdam Centraal via Breda naar Antwerpen en terug.
 • ICE International rijdt 4x per dag van Amsterdam Centraal naar Frankfurt, waarvan 1x per dag door naar Basel.
 • Thalys naar Parijs rijdt 1x per dag van Amsterdam Centraal naar Brussel en weer terug. Vanaf Brussel rijdt er 1x per dag een trein naar Parijs. Let op: in Thalystreinen is het op dit moment al verplicht om een mondkapje te dragen. Vanaf 9 juni rijdt Thalys weer vaker (zie verderop onder het kopje Internationaal treinverkeer).

Om een internationale reis te plannen kun je de internationale reisplanner gebruiken. Zie ook verderop deze pagina voor een totaaloverzicht van de aanpassingen in het internationale treinverkeer en eventuele reisbeperkingen.

Geen fiets in de trein, geen samenreiskorting

NS heeft tijdelijk de samenreiskorting afgeschaft. Je kunt dan niet meer andere reizigers met korting meenemen op je kortingskaart. Ook mag je geen fiets meer meenemen in de trein. Ingeklapte vouwfietsen en hulpfietsen voor gehandicapten zijn nog wel toegestaan.

Internationaal treinverkeer en het coronavirus

Door de coronacrisis is het internationale treinverkeer ook flink aangepast.

Treinverkeer naar België: de internationale trein tussen Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Brussel rijdt alleen nog tussen Rotterdam en Antwerpen. In Nederland stopt deze trein op Rotterdam Centraal en Breda, en in België op station Noorderkempen en Antwerpen-Centraal. Vanaf 8 juni rijdt de IC Brussel weer volgens de normale dienstregeling tussen Amsterdam en Brussel.

De stoptrein tussen Roosendaal en Antwerpen rijdt beperkt en alleen in de ochtend- en avondspits (1x per uur). De trein tussen Maastricht en Luik (Liège-Guillemins) rijdt niet.

Treinverkeer naar Frankrijk: De dienstregeling van Thalys naar Brussel en Parijs is aangepast, er rijden nog maar een paar treinen. Gebruik de internationale reisplanner voor de meest actuele dienstregeling. Aan boord van Thalys is geen catering aanwezig. Thalys naar Disneyland en de Ski-Thalys rijden allebei niet meer. Aan boord van Thalys is op dit moment al een mondkapje verplicht.

Vanaf 9 juni gaan er meer Thalys-treinen rijden en rijden er ook twee keer per dag rechtstreekse treinen vanuit Nederland naar Parijs. Naar verwachting rijden er vanaf 11 juli meer Thalys-treinen, maar op dit moment is nog niet duidelijk welke treinen er dan zullen rijden.

Treinverkeer naar Duitsland: 

IC Berlijn: de intercity naar Berlijn rijdt niet t/m 31 mei. Vanaf 1 juni rijdt de intercity naar Berlijn weer volgens de normale dienstregeling.

ICE Internationaal naar Keulen en Frankfurt rijdt nog wel, maar in een beperkte dienstregeling met 4 treinen per dag. Aan boord van ICE Internationaal is nog wel catering aanwezig, maar deze serveert niet meer op de zitplaats. Je wordt gevraagd om met creditcard te betalen (pinnen is niet mogelijk). Vanaf 1 juni rijdt ICE weer volgens de normale dienstregeling.

De regionale treinen naar Duitsland rijden wel.

Treinverkeer naar Engeland: alle rechtstreekse Eurostar treinen naar Londen rijden niet meer. Vanuit Brussel rijdt er 1 trein per dag naar Londen. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer er weer meer treinen naar Londen zullen rijden.

Speciale coronaregels en voorzieningen op treinstations

Coronaregels in de treinstations

Op veel stations zijn (of worden) maatregelen genomen om anderhalve meter afstand te kunnen houden. Speciale borden geven dit aan. De volgende regels gelden op treinstations:

 • Houd 1,5 meter afstand
 • Houd zoveel mogelijk rechts
 • Raak zo weinig mogelijk aan
 • Houd 4 treden afstand op de roltrap
 • Maximaal 2 personen tegelijk in de lift

NS probeert op alle treinstations minstens één winkel geopend te houden waar je iets te eten/drinken kunt halen en waar je terecht kunt voor vragen. Dit is meestal een AH to Go, of anders een Kiosk. Veel andere winkels op het station zullen gesloten zijn. Ook zijn alle bagagekluizen gesloten.

Toiletten waar je contactloos kunt betalen (inclusief Sanifair) zijn normaal geopend.

Op ieder station is minstens 1 bewaakte fietsenstalling geopend. De fietsenstalling is open vanaf 15 minuten voor vertrek van de eerste trein, tot 15 minuten na aankomst van de laatste trein.

Algemene tips voor corona en openbaar vervoer

Eenrichtingsverkeer op het station

Reis je met het openbaar vervoer, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Voor iedere reiziger gelden de volgende adviezen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt (niesen, hoesten, keelpijn)

Om te voorkomen dat je handcontact maakt met een conducteur of controleur, zul je gevraagd worden om zelf je ov-chipkaart voor het controleapparaat te houden. Je ticket wordt nog wel gewoon gecontroleerd.

Wanneer niet met de trein reizen?

Om verdere besmettingen te voorkomen moet je thuisblijven wanneer je verkoudheidsklachten of verhoging hebt. Daarnaast is het openbaar vervoer op dit moment alleen bestemd voor noodzakelijke reizen, bijvoorbeeld voor mensen in essentiële beroepen die niet thuis kunnen werken. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling de trein te gebruiken om een dagje naar het strand te gaan.

Iedereen met een zwakke gezondheid wordt aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven. Om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken, kun je het openbaar vervoer voorlopig beter niet gebruiken. Moet je toch dringend ergens naar toe? Gebruik dan een taxi (of bijvoorbeeld een dienst als Uber) of vraag hulp in je omgeving.

Probeer thuis te werken als dat kan

In lijn met de landelijke adviezen vraagt de overheid iedereen in Nederland om zoveel mogelijk thuis te werken wanneer dat mogelijk is. Door zo min mogelijk sociaal contact wordt voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt, en dat geldt zeker voor het openbaar vervoer.