OV-staking maandag 18 maart

Op maandag 18 maart is er 's ochtends een staking in het openbaar vervoer. Tussen de start van de dienstregeling en 7.06 uur 's ochtends leggen NS-medewerkers het werk neer en zullen er veel minder treinen rijden. Ook het openbaar in veel grote steden (zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) zal niet rijden in de vroege ochtend. De aanleiding voor de actie is een landelijke actiedag over de pensioenleeftijd.

NS heeft besloten om de start van de dienstregeling te verleggen naar 07.06 uur. Dat betekent dat er voor die tijd op maandagochtend geen NS-treinen zullen rijden.

Na 7.06 uur wordt het treinverkeer weer opgestart, maar omdat er op dat moment allerlei treinen niet gereden hebben en het treinmaterieel niet op de juiste plek staat zal het treinverkeer naar verwachting ernstig ontregeld zijn. Op dit moment is nog niet te voorspellen hoe groot de gevolgen zullen zijn en welke treinen er maandag wel of niet rijden, maar de verwachting is dat reizigers waarschijnlijk in ieder geval 's ochtends hinder zullen ondervinden van deze actie.

Tip: De reisplanner is bijgewerkt en je kunt opzoeken welke treinen er in ieder geval niet zullen rijden. Let op: er zijn veel stations waar de eerste trein na 07.06 uur nog steeds niet rijdt. Check dus de reisplanner en houd op maandagochtend ook de actuele vertrektijden in de gaten.

(advertentie)Welke treinen rijden niet?

Naar verwachting rijden er minder treinen op de volgende trajecten:

 • Alle NS-trajecten
 • Arriva Limburg
 • R-NET Gouda-Alphen a/d Rijn

Treinen op de volgende trajecten rijden wel:

 • Amersfoort-Ede (Connexxion)
 • Zwolle-Kampen (Keolis/Blauwnet)
 • Zwolle-Enschede (Keolis/Blauwnet)
 • Zutphen-Oldenzaal (Keolis/Blauwnet)
 • Arnhem-Doetinchem-Winterswijk, Zutphen-Winterswijk (Arriva en Breng)
 • Zwolle-Emmen (Arriva/Blauwnet)
 • Regionale Arriva-treinen in Groningen en Friesland
 • Dordrecht-Geldermalsen (Qbuzz)

NS International geeft aan weinig impact te verwachten voor internationale treinen. Houd er wel rekening mee dat aansluitende binnenlandse treinen niet rijden. Houd daarom rekening met extra overstappen, extra overstaptijd en drukkere treinen.

Zodra nieuwe informatie bekend is zal deze pagina zo snel mogelijk worden bijgewerkt.

(advertentie)Is er vervangend vervoer?

Tijdens de staking zelf is er geen vervangend vervoer. Er rijden bijvoorbeeld geen bussen als de trein niet rijdt. Het advies is om zelf alternatief vervoer te regelen, bijvoorbeeld door met de auto te gaan of een taxi te gebruiken. Gezien de duur van de staking kun je overwegen om te wachten totdat het treinverkeer weer genormaliseerd is in de loop van de ochtend. Heb je een belangrijke afspraak aan het begin van de ochtend, zorg dan voor een alternatief plan.

Kan ik compensatie krijgen?

De kans is groot dat je je kunt beroepen op de geld terug bij vertraging regeling van NS.

Moet je extra kosten maken vanwege alternatief vervoer of lijdt je schade als gevolg van de staking? Dan is de kans op compensatie daarvoor helaas erg klein. Je hebt namelijk geen recht op compensatie hiervoor, dit is in de wet uitgesloten.

(advertentie)Hoe blijf ik op de hoogte?

Je kunt voor de zekerheid woensdag de actuele vertrektijden bekijken of de reisplanner gebruiken. Onderweg ben je altijd op de hoogte met de Rijden de Treinen app.

Daarnaast kun je de volgende Twitter accounts volgen voor actuele informatie: