Koningsdag

NS Dienstregeling Koningsdag 2019

Op zaterdag 27 april is het weer Koningsdag! En net als in vorige jaren rijdt NS met een speciale Oranjedienstregeling. Op deze pagina vindt je alle informatie over de dienstregeling op Koningsdag 2019.

Naast aanpassingen in de treindienst gelden er ook afwijkende regels in de trein en op het station. Een overzicht hiervan staat onderaan deze pagina.

(advertentie)Koningsdag in Amersfoort

Dit jaar vieren Willem-Alexander en Maxima Koningsdag in Amersfoort. Alle activiteiten in Amersfoort zijn in het centrum, op loopafstand van het station. Wil je de koninklijke familie van dichtbij zien in Amersfoort? Ga dan met de trein naar Amersfoort, je loopt zo de binnenstad in en je hoeft je geen zorgen te maken over parkeren. Je reis plan je gemakkelijk en snel in de reisplanner.

Koningsdag in Amsterdam

In de buurt van Amsterdam is de dienstregeling aangepast om iedereen op een goede wijze te vervoeren naar de hoofdstad. Twee stations zijn op 27 april gesloten: Amsterdam RAI en Amsterdam Science Park. Op station RAI stoppen ook geen metro's. Reizigers voor Amsterdam RAI kunnen gebruik maken van station Amsterdam Zuid, vanaf daar kun je met de metro (of wandelend) de stad in. Reizigers voor Amsterdam Science Park kunnen gebruik maken van station Amsterdam Amstel.

In Amsterdam is het naar verwachting erg druk. Reis je naar Amsterdam, overweeg dan om niet naar Amsterdam Centraal te reizen, maar naar alternatieve stations zoals Amsterdam Zuid (vanuit de richting Leiden) of Amsterdam Amstel (vanuit de richting Utrecht). Vanuit de richting Noord-Holland kun je uitstappen op Amsterdam Sloterdijk en daar een bus of tram naar de binnenstad nemen. Zo ontloop je de ergste drukte op Amsterdam Centraal.

Het Leidseplein en het Vondelpark zijn goed lopend te bereiken vanaf station Amsterdam Zuid.

Tip: kijk voor de terugweg op de actuele vertrektijden of in de app hoe laat je trein terug gaat en van welk spoor.

Schiphol

Van en naar Schiphol rijden gewoon treinen op Koningsdag, dus als je op 27 april een vlucht moet halen, kun je gewoon met de trein reizen. Je kunt voor de zekerheid wel beter een half uur eerder vertrekken, aangezien de treinen veel voller zijn dan normaal. Door eerder te vertrekken heb je iets meer marge.

Plan voor de zekerheid je reis met de reisplanner, aangezien sommige treinen op Koningsdag een afwijkende dienstregeling hebben.

Intercity Direct

Intercity Direct rijdt gewoon op Koningsdag. Tussen Schiphol en Rotterdam Centraal is ook op Koningsdag een toeslag verplicht.

(advertentie)Afwijkende regels

Tijdens Koningsnacht (26 op 27 april) en op Koningsdag zelf is alcohol verboden in de trein en op het station. Dat geldt zowel voor het drinken van alcohol als voor het meenemen ervan. Deze regel geldt van 26 april 19.00 uur tot 28 april 7.00 uur. Bij de winkels op het station kun je ook geen alcoholische dranken kopen gedurende deze periode.

Op diverse stations worden de bagagekluizen afgesloten. Op station Amsterdam Amstel, Amsterdam Centraal, Alkmaar, Haarlem, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg, Breda, Groningen en Amersfoort zijn de kluisjes gesloten vanaf 26 april 19.00 uur tot 28 april 7.00 uur. Op station Utrecht Centraal sluiten de bagagekluizen al op 25 april om 19.30 uur.

(advertentie)