Fiets mee in de trein

Wil je je fiets meenemen in de trein? Let dan op de speciale regels hiervoor, want je mag je fiets niet altijd meenemen en het is niet altijd gratis. Ook vind je hier een paar praktische tips.

Wanneer mag je een fiets meenemen in de trein?

Doordeweeks mag je fietsen alleen buiten de spitsuren meenemen. De spitsuren zijn van maandag t/m vrijdag van 6:30 tot 9:00 uur ‘s ochtends, en s’ middags van 16:00 tot 18:30 uur. In het weekend en op feestdagen mag je je fiets de hele dag meenemen in de trein.

In de maanden juli en augustus geldt er een uitzondering op de regel dat je fiets tijdens de spitsuren niet mee mag: tijdens die maanden mag je fiets de hele dag mee in de trein. In de spits kan de trein wel erg vol zijn, als het erg druk is kan het zijn dat je de volgende trein moet nemen.

Zijn er werkzaamheden? Je fiets mag helaas niet mee in de NS-bus. Ook in de Thalys en ICE kun je fiets niet zomaar meenemen (in deze treinen moet je je fiets demonteren en in een speciale hoes meenemen).

Wat kost het om een fiets mee te nemen in de trein?

Om je fiets mee te nemen moet je bij NS een speciaal fietsticket kopen. Dat ticket heet een Fietskaart Dal (vroeger een Dagkaart Fiets) en kost 7,50 euro.

Met dit ticket kun je onbeperkt je fiets meenemen in de trein op de dag dat je ticket geldig is. Je kunt het ticket online kopen op NS.nl (e-ticket) of bij de kaartautomaat . Koop je het kaartje bij de kaartautomaat, betaal je 1 euro extra als toeslag.

Vouwfietsen mogen gratis mee, maar alleen als ze opgevouwen zijn. Je mag ze pas uitklappen buiten de trein (dus niet voordat je uit gaat stappen).

Reis je zonder fietskaartje? Dan kun je een boete krijgen hiervoor.

Bij de R-net/Qbuzz spoorlijn tussen Dordrecht en Geldermalsen (de MerwedeLingeLijn) mag je buiten de spits je fiets gratis meenemen in de trein. Binnen de spits (maandag t/m vrijdag tussen 6:30 en 9:00 uur, en tussen 16:00 - 18:30 uur) mag je fiets alleen mee als je een Qbuzz fietskaartje koopt. Dit kaartje kost 5 euro en is te koop op de Qbuzz website of bij de kaartautomaat.

Let wel op: per trein mogen er maximaal 12 fietsen mee, als de trein vol is moet je wachten op de volgende trein.

Heb je een fiets nodig vanwege een lichamelijke beperking? Dan mag je fiets altijd gratis mee en ook tijdens de spits. Je moet wel aan kunnen tonen dat je fiets nodig hebt vanwege een lichamelijke beperking (zoals een gehandicaptenkaart, WMO-pas, etc.)

Hoe stap ik in met mijn fiets?

Bij bijna alle treinen staan op de deuren grote fiets-iconen om aan te geven waar de fietsenstalling in de trein is. Dit kan wisselen per trein, bij sommige treinen is dit aan de uiteinden, bij andere treinen zit deze plek juist in het midden. Let dus goed op wanneer de trein het station binnen rijdt.

In de trein zitten bij de fietsenplaatsen vaak beugels waar je je fiets aan vast kunt maken. Het is ook slim om je fiets op slot te zetten en er vlakbij te gaan zitten, zodat je je fiets in de gaten kunt houden. In sommige treinen zitten er klapstoeltjes bij de fietsenplekken. Er staat dan ook een sticker ‘Fietsen voorrang’: het is de bedoeling dat je je fiets daar neer kunt zetten, dus iemand die op de stoeltjes zit kun je vriendelijk vragen om op te staan.

Reis je met een vouwfiets? Dit telt als bagage mee (daarom hoef je geen fietskaartje te kopen), maar dat betekent ook dat je vouwfiets niet bij de fietsenplaats moet staan. Leg je vouwfiets in het bagagerek of leg je fiets onder een stoel.

Mag een bakfiets mee?

Volgens de voorwaarden mogen deze fietsen zeker mee:

  • Normale fietsen
  • Elektrische fietsen
  • Wielrenfietsen
  • Tandem
  • Gedemonteerde fiets

En de volgende fietsen zijn verboden om mee te nemen in de trein:

  • Bakfietsen
  • Fietskarren
  • Bolderkarren

Vouwfietsen mogen altijd mee, zonder kaartje. Maar klap ze wel in voordat je instapt, anders telt het als een normale fiets.

Tips

  • Ga op tijd van huis en houd er rekening mee dat de fietsenplekken in de trein die je wilt nemen misschien al bezet zijn
  • Reis niet in de spits met je fiets (behalve in juli en augustus)
  • Zorg voor een geldig ticket (of klap je vouwfiets in)
  • Fiets niet over het perron (daar kun je een boete voor krijgen)

Op veel stations kun je tegenwoordig ook een ov-fiets huren. Vaak is dat goedkoper dan je eigen fiets meenemen. Je hebt wel een ov-fiets abonnement nodig wanneer je hier gebruik van wilt maken.

Reis je met een NS Business Card of NS Flex? Dan kun je bij de kaartautomaat een fietsticket op je chipkaart laden. Deze moet je wel meteen afrekenen.