De Rijden de Treinen app is er nu ook voor iPhone! Download in de App Store

Fiets mee in de trein

Wil je je fiets meenemen in de trein? Let dan op de speciale regels hiervoor, want je mag je fiets niet altijd meenemen en het is niet altijd gratis. Ook vind je hier een paar praktische tips.

En let op: vanaf 10 juli 2021 is het verplicht om te reserveren wanneer je je fiets mee wilt nemen in de trein. Zie hieronder de regels.

Verplicht reserveren voor fiets in NS trein

Het is vanaf 10 juli 2021 t/m 15 september 2021 verplicht om te reserveren wanneer je je fiets mee wilt nemen in een NS-trein. Als je niet hebt gereserveerd, is je fietsticket niet geldig.

Reserveren kun je doen via https://www.ns.nl/reisinformatie/fiets-in-de-trein.html of met de NS app.

Er kunnen situaties zijn waardoor je reservering vervalt: bijvoorbeeld wanneer een trein uitvalt, wanneer het te druk is of wanneer de trein korter is dan normaal. Onder meer in de volgende situaties kan je reservering vervallen:

 • als de trein waarvoor je gereserveerd hebt uitvalt;
 • als de trein te druk is waardoor er geen plek meer is voor je fiets (ter beoordeling door de conducteur);
 • als de fietsplek al in gebruik is door een reiziger die de fiets als hulpmiddel gebruikt;
 • als de trein korter is dan normaal waardoor er minder fietsplekken dan gepland zijn.

In alle gevallen geldt helaas dat je wanneer je niet mee kunt of wanneer je reservering vervallen is, je een nieuwe reservering moet maken. Je reservering is pas definitief 36 uur voor vertrek, en op de dag zelf kan het dus gebeuren dat door vertraging of treinuitval je niet met je fiets mee kunt in de trein.

Goed om te weten: de verplichte reservering geldt alleen in NS-treinen. Bij andere vervoerders is reserveren niet verplicht.

Heb je een lichamelijke beperking en gebruik je een fiets als hulpmiddel? Dan mag je deze zonder reservering meenemen (NS vraagt wel of je toch een reservering wilt maken). Je moet wel aantonen dat je de fiets als hulpmiddel gebruikt, bijvoorbeeld met een WMO-pas.

Wanneer mag je een fiets meenemen in de trein?

Doordeweeks mag je fietsen alleen buiten de spitsuren meenemen. De spitsuren zijn van maandag t/m vrijdag van 6:30 tot 9:00 uur ‘s ochtends, en s’ middags van 16:00 tot 18:30 uur. In het weekend en op feestdagen mag je je fiets de hele dag meenemen in de trein.

In de maanden juli en augustus geldt er een uitzondering op de regel dat je fiets tijdens de spitsuren niet mee mag: tijdens die maanden mag je fiets de hele dag mee in de trein. In de spits kan de trein wel erg vol zijn, als het erg druk is kan het zijn dat je de volgende trein moet nemen.

Zijn er werkzaamheden? Je fiets mag helaas niet mee in de NS-bus. Ook in de Thalys en ICE kun je fiets niet zomaar meenemen (in deze treinen moet je je fiets demonteren en in een speciale hoes meenemen).

Wat kost het om een fiets mee te nemen in de trein?

Om je fiets mee te nemen moet je bij NS een speciaal fietsticket kopen. Dat ticket heet een Fietskaart Dal (vroeger een Dagkaart Fiets) en kost 7,50 euro.
Tussen 10 juli 2021 en 15 september 2021 kost de Fietskaart Dal tijdelijk 5,60 euro (25% korting).

Met dit ticket kun je onbeperkt je fiets meenemen in de trein. Je kunt het ticket kopen bij de kaartautomaat (en daar laden op je ov-chipkaart) of je kunt een e-ticket bestellen op NS.nl.

Vouwfietsen mogen gratis mee, maar alleen als ze opgevouwen zijn. Je mag ze pas uitklappen buiten de trein (dus niet voordat je uit gaat stappen).

Reis je zonder fietskaartje? Dan kun je een boete krijgen hiervoor.

Bij de R-net/Qbuzz spoorlijn tussen Dordrecht en Geldermalsen (de MerwedeLingeLijn) mag je je fiets gratis meenemen in de trein. Let wel op: per trein mogen er maximaal 12 fietsen mee, als de trein vol is moet je wachten op de volgende trein.

Heb je een fiets nodig vanwege een lichamelijke beperking? Dan mag je fiets altijd gratis mee en ook tijdens de spits. Je moet wel aan kunnen tonen dat je fiets nodig hebt vanwege een lichamelijke beperking (zoals een gehandicaptenkaart, WMO-pas, etc.)

Hoe stap ik in met mijn fiets?

Bij bijna alle treinen staan op de deuren grote fiets-iconen om aan te geven waar de fietsenstalling in de trein is. Dit kan wisselen per trein, bij sommige treinen is dit aan de uiteinden, bij andere treinen zit deze plek juist in het midden. Let dus goed op wanneer de trein het station binnen rijdt.

In de trein zitten bij de fietsenplaatsen vaak beugels waar je je fiets aan vast kunt maken. Het is ook slim om je fiets op slot te zetten en er vlakbij te gaan zitten, zodat je je fiets in de gaten kunt houden. In sommige treinen zitten er klapstoeltjes bij de fietsenplekken. Er staat dan ook een sticker ‘Fietsen voorrang’: het is de bedoeling dat je je fiets daar neer kunt zetten, dus iemand die op de stoeltjes zit kun je vriendelijk vragen om op te staan.

Reis je met een vouwfiets? Dit telt als bagage mee (daarom hoef je geen fietskaartje te kopen), maar dat betekent ook dat je vouwfiets niet bij de fietsenplaats moet staan. Leg je vouwfiets in het bagagerek of leg je fiets onder een stoel.

Mag een bakfiets mee?

Volgens de voorwaarden mogen deze fietsen zeker mee:

 • Normale fietsen
 • Elektrische fietsen
 • Wielrenfietsen
 • Tandem
 • Gedemonteerde fiets

En de volgende fietsen zijn verboden om mee te nemen in de trein:

 • Bakfietsen
 • Fietskarren
 • Bolderkarren

Vouwfietsen mogen altijd mee, zonder kaartje. Maar klap ze wel in voordat je instapt, anders telt het als een normale fiets.

Tips

 • Ga op tijd van huis en houd er rekening mee dat de fietsenplekken in de trein die je wilt nemen misschien al bezet zijn
 • Reis niet in de spits met je fiets (behalve in juli en augustus)
 • Zorg voor een geldig ticket (of klap je vouwfiets in)
 • Fiets niet over het perron (daar kun je een boete voor krijgen)

Op veel stations kun je tegenwoordig ook een ov-fiets huren. Vaak is dat goedkoper dan je eigen fiets meenemen. Je hebt wel een ov-fiets abonnement nodig wanneer je hier gebruik van wilt maken.

Reis je met een NS Business Card of NS Flex? Dan kun je bij de kaartautomaat een fietsticket op je chipkaart laden. Deze moet je wel meteen afrekenen.