Trein naar Schiphol

Met de trein reis je comfortabel naar Schiphol en kom je midden in de terminal aan, zonder hoge parkeerkosten. Lees hier hoe je met de trein naar Schiphol reist.

Uitstekend bereikbaar per trein

Schiphol heeft een groot treinstation dat midden onder de terminal ligt. Veel intercity’s en stoptreinen rijden via Schiphol, waardoor je vanaf veel stations een directe verbinding of slechts één overstap hebt. Vanuit Rotterdam Centraal of Breda kun je ook met de snelle Intercity direct reizen via de HSL.

Wanneer je de trein neemt naar Schiphol kom je aan in het treinstation dat direct onder Schiphol Plaza ligt. Schiphol Plaza is het winkelcentrum voor de douane, met diverse gelegenheden om iets te eten of drinken. Vanaf Plaza loop je in een paar minuten naar de juiste vertrekhal.

Plan je reis

Je kunt in de reisplanner opzoeken hoe je vanaf jouw treinstation het beste naar Schiphol kunt reizen. De reisplanner houdt ook rekening met werkzaamheden aan het spoor (vanaf 10 dagen voor vertrek).

Plan je reis naar Schiphol

Tip: plan je reis voor de zekerheid opnieuw op de dag van vertrek en gebruik de Rijden de Treinen app om onderweg je reis te checken.

Plan je reis zo dat je voor vluchten binnen Europa minstens twee uur van tevoren op Schiphol bent, en voor vluchten buiten Europa minstens drie uur. Je kunt ook de vertrektijden op Schiphol in de gaten houden terwijl je onderweg bent.

OV-chipkaart inchecken en uitchecken op Schiphol

Als je met een ov-chipkaart reist kun je die op Schiphol in- en uitchecken bij de ov-chipkaart paaltjes in de hal, in de buurt van de roltrappen. Op het perron staan geen paaltjes om uit te checken. De paaltjes die op het perron staan zijn alleen om een toeslag te kopen voor Intercity direct.

Treinkaartje naar Schiphol kopen

Heb je geen ov-chipkaart? Geen probleem, je kunt ook een e-ticket kopen voor de trein naar Schiphol (dit is goedkoper dan een kaartje bij de kaartautomaat). Je kunt een enkele reis kopen en ook alvast een enkele reis voor de terugreis. Je kunt het e-ticket uitprinten of downloaden in de NS app.

Je kunt ook meerdere kaartjes in één keer kopen (als je met meer mensen reist). Reis je met kinderen t/m 11 jaar? Dan is een Railrunner (kinderticket) voor hun de goedkoopste optie. Kinderen tot 4 jaar oud reizen gratis mee.

E-ticket naar Schiphol

Bagage meenemen in de trein

In alle treinen is er mogelijkheid om bagage mee te nemen. In de meeste treinen kun je bagage kwijt in het bagagerek boven de stoelen of in de ruimte tussen de stoelen. De nieuwste treinen hebben ook speciale bagageruimtes aan de uiteinden van de coupé’s.

Parkeren bij het station

Woon je niet in de buurt van een treinstation? Je kunt ook een deel van de reis naar Schiphol met de auto doen, en het laatste stukje met de trein. Bij veel treinstations kun je parkeren op een P+R-terrein, maar vaak betaal je dan wel extra als je langer dan 24 uur parkeert.

Bij deze treinstations in de buurt van Schiphol kun je wel voor langere tijd gratis parkeren:

  • Haarlem Spaarnwoude
  • Voorhout

Bij station Nieuw-Vennep is alleen de eerste 24 uur gratis, maar daarna betaal je een klein bedrag per dag.

Daarnaast zijn er natuurlijk veel (kleinere) stations die niet in de buurt van Schiphol liggen, waar je gratis kunt parkeren. Tip: kijk even op Google bij stations bij jou in de buurt of het parkeren gratis is.

Vertraging onderweg?

Het kan altijd gebeuren dat je onderweg vertraging oploopt, bijvoorbeeld door een treinstoring of een uitgevallen trein. Als je vertraging niet meer dan een half uur is, hoeft dit geen probleem te zijn als je volgens planning ruim op tijd op Schiphol bent.

Loopt de vertraging verder op, zoek dan meteen contact met de treinconducteur of een medewerker op het station (bij kleinere stations is altijd een informatiezuil aanwezig). NS probeert dan of je via een omweg toch op tijd op Schiphol kunt zijn, of via een taxi.