Stiltecoupé

Stiltecoupé logo

In alle intercity’s van NS vind je stiltecoupé’s. Een stiltecoupé is een afdeling van de trein waarin je stil moet zijn. Dat houdt in: niet bellen, niet praten en niet hardop muziek luisteren.

Deze coupé’s zijn bedoeld voor mensen die in rust willen reizen, bijvoorbeeld om rustig te kunnen lezen, te kunnen slapen of om in stilte te kunnen werken op een laptop. Het idee is dat je in de stiltecoupé niet afgeleid wordt door luidruchtige gesprekken van andere reizigers.

Wanneer zit je in een stiltecoupé?

De stiltecoupé’s bestaan al sinds 2003 en zijn duidelijk gemarkeerd. Op de ramen zit een grote sticker waarop staat STILTE [S] SILENCE en binnen de stiltecoupé vind je ook een pictogram van iemand die zijn vinger tegen zijn lippen houdt. Zowel in de eerste als in de tweede klas vind je stiltecoupé’s. In dubbeldekkers zijn ze altijd te vinden op de bovenste verdieping, omdat je dan wat verder van het spoor zit en dus iets minder lawaai hoort van de trein die over het spoor rijdt.

StiltecoupéVoorbeeld van een stiltecoupé

Tegenwoordig zijn er ook treinen die beschikken over werk en rustzones en Meet & Greet-zones. Deze zones vind je in gemoderniseerde dubbeldekker-intercity’s. Deze zones zijn echter niet hetzelfde als de stiltecoupé. Het idee is dat de werkcoupé’s iets rustiger zijn, maar je kunt gewoon praten of (zachtjes) telefoneren. De stiltezone is duidelijk aangegeven met dezelfde pictogrammen die ook in andere treinen gebruikt worden.

Wat mag wel en wat mag niet in de stiltecoupé?

Het idee is dat het stil is. Alles wat lawaai maakt is niet toegestaan. Wat zeker niet de bedoeling is: telefoneren, gesprekken voeren met je medereiziger of muziek luisteren over de speakers.

Mag je fluisteren in de stiltecoupé? Daar zijn de meningen over verdeeld. Kort fluisteren met je reisgenoot zal niemand bezwaarlijk vinden, maar de hele reis fluisterend een gesprek voeren zal waarschijnlijk minder gewaardeerd worden door andere reizigers.

Word je gebeld terwijl je in de stiltecoupé zit? Druk het gesprek weg, of loop even naar het balkon voordat je opneemt. Bellen in de stiltecoupé is niet toegestaan en leidt andere reizigers ook erg af.

Kun je een boete krijgen als je praat in de stiltecoupé?

De kans dat je een boete krijgt als je lawaai maakt of praat in de stiltecoupé is klein. Het is echter mogelijk om een boete te krijgen voor “zodanig geluid voort te brengen dat anderen daarvan hinder ondervinden” en daar staat een bedrag van € 140,- voor.

Dit zal echter niet snel voorkomen. Wel kun je verwachten dat een conducteur je aanspreekt op het praten in een stiltecoupé, en de conducteur kan je vragen om stil te zijn of om naar een andere coupé te gaan.

Reizigers aanspreken

Veel mensen ergeren zich aan pratende medereizigers in een stiltecoupé. De meest effectieve manier om daar iets aan te doen is door deze mensen op een vriendelijke, maar besliste toon aan te spreken. Geef aan dat ze zich in een stiltecoupé bevinden en dat praten hier niet toegestaan is.

Mocht degene die je aanspreekt zich hier niets van aantrekken kun je het beste andere reizigers vragen om mee te helpen (en je argument kracht bij te zetten), of een NS conducteur vragen om de pratende medereiziger aan te spreken.