De Rijden de Treinen app is er nu ook voor iPhone! Download in de App Store

Laatst bijgewerkt: 8 augustus 2021

Trein naar buitenland: dit zijn de coronaregels (zomer 2021)

Treinen in Zwitserland

Op deze pagina vind je een lijst met alle coronamaatregelen voor landen die je vanuit Nederland met een internationale trein kunt bereiken. Met dit overzicht proberen we het je zo gemakkelijk mogelijk te maken om je internationale treinreis deze zomer voor te bereiden.

Eerst geven we algemene informatie over hoe je deze zomer kunt reizen en hoe je internationale treintickets kunt boeken, en ook hoe je bijvoorbeeld een gratis (snel)test kunt doen of hoe je een vaccinatiebewijs maakt. Daarna volgt per land informatie.

De regels per land veranderen continue. We kunnen daarom niet garanderen dat de informatie op deze pagina altijd actueel en volledig is, maar we doen ons best!

Zin om met de trein naar het buitenland te reizen? Check dan het overzicht met populaire treinbestemmingen of check de website van NS International voor alle bestemmingen in Europa.

Ga meteen naar het reisadvies voor:

Of lees hieronder meer over hoe je je (gratis) kunt laten testen en hoe je een digitaal test- of vaccinatiebewijs kunt maken.

Gratis test of vaccinatiebewijs

Vanaf 1 juli kun je een afspraak maken voor een gratis coronatest. Via de website www.testenvoorjereis.nl kun je jezelf op veel verschillende plekken in Nederland gratis laten testen op corona en een officieel testbewijs krijgen. Voor verschillende landen is zo'n test verplicht, zeker wanneer je nog niet (volledig) bent gevaccineerd.

Plan op tijd je afspraak zodat je zeker weet dat je getest wordt. In veel landen is de test 72 uur geldig, soms 48 uur. Je kunt je dus al 2 dagen voor vertrek al laten testen.

Deze testen zijn in juli en augustus gratis en worden door de overheid betaald. Je hoeft zelf niets te betalen. De testuitslag krijg je online en je kunt in de CoronaCheck applicatie een bewijs aanmaken waarmee je in het buitenland aan kunt tonen dat je negatief getest bent.

Screenshot van CoronaCheck app

Ben je al gevaccineerd? Dan kun je met de CoronaCheck app een bewijs aanmaken. Let wel op de eisen die verschillende landen hanteren: in sommige landen hoef je je na de eerste prik al niet meer te laten testen, in andere landen is je bewijs pas 2 weken na de laatste prik geldig. Check dit dus goed en plan op tijd je testafspraak als je je toch moet laten testen.

Zowel voor een testuitslag als voor een vaccinatiebewijs is het het handigste om de CoronaCheck app op je mobiel te gebruiken, maar dat is niet verplicht. Je kunt ook je vaccinatiebewijs of testuitslag uitprinten en de papieren versie meenemen (zie de website van CoronaCheck voor meer informatie).

Goed om te weten: de internationale QR-code die je met de CoronaCheck app maakt wordt ook wel het EU Digitaal Corona Certificaat of DCC genoemd.

Informatie van de overheid

De Rijksoverheid heeft op de website NederlandWereldwijd.nl voor ieder land een reisadvies gepubliceerd. Dit bevat de meest actuele informatie per land en specifieke eisen voor bijvoorbeeld een vaccinatiebewijs of negatieve coronatest.

Op deze site hebben we voor ieder land de belangrijkste punten gepubliceerd, en specifiek voor treinreizigers. Vaak gelden voor reizen per vliegtuig strengere regels dan voor reizen per trein of auto.

Trein naar België

Je kunt zonder problemen met de trein naar Antwerpen, Brussel of een andere Belgische stad reizen. Wel is een vaccinatie of negatieve test verplicht.

De volgende inreisbeperkingen gelden voor treinreizigers naar België:

 • Je bent langer dan 14 dagen volledig gevaccineerd tegen corona;
 • of je bent minstens 11 dagen, en maximaal 180 dagen geleden hersteld van corona;
 • of je hebt maximaal 72 uur geleden een negatieve PCR-test gedaan.

Als je langer dan 48 uur in Belgie verblijft moet je binnen 48 uur vóór vertrek een Passagier Lokalisatie Formulier invullen op https://www.info-coronavirus.be/nl/plf/. Zie voor alle details het reisadvies voor België.

In Belgische treinen gelden de volgende aanpassingen:

 • Een mondkapje is verplicht in alle treinen en op de perrons en in stations.
 • In Thalys-treinen is t/m 4 september 2021 geen catering.
 • De 1e klas voor Thalys (Premium) is vanaf 5 september 2021 weer te boeken.

Trein naar Frankrijk

Je kunt met de trein naar Parijs of andere plaatsen in Frankrijk reizen, maar er gelden wel strenge regels. Een vaccinatie of negatieve test verplicht en mogelijk moet je in quarantaine.

De volgende inreisbeperkingen gelden voor treinreizgers naar Frankrijk:

 • Je bent langer dan 14 dagen volledig gevaccineerd tegen corona (2 prikken). Ben je met Janssen gevaccineerd (1 prik), dan moet je minstens 4 weken geleden gevaccineerd zijn;
 • of je bent minstens 15 dagen, en maximaal 180 dagen geleden hersteld van corona;
 • of je hebt maximaal 24 uur geleden een negatieve PCR-test of antigeentest gedaan.

Voor alle reizigers geldt dat je een Verklaring op Erewoord moet invullen. Dit moet je doen voor vertrek. De verklaring die je in moet vullen vind je hier: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Certificate-of-international-travel

Let op: vanaf 21 juli worden de grenscontroles verscherpt. De Franse "sanitaire pas" wordt verplicht. Nederlanders kunnen gebruik maken van de CoronaCheck app.

In Frankrijk mag je een coronavaccinatie ook aantonen met een geel boekje. Zie voor alle details het reisadvies voor Frankrijk.

De volgende aanpassingen gelden voor Thalys naar Parijs en in andere Franse treinen:

 • Een mondkapje is verplicht in alle treinen en op de perrons en in stations.
 • In Thalys-treinen is t/m 4 september 2021 geen catering.
 • De 1e klas voor Thalys (Premium) is vanaf 5 september 2021 weer te boeken.

Trein naar Duitsland

Je kunt gewoon met de trein naar Duitsland. Bijvoorbeeld met de trein naar Berlijn of naar Keulen. Wel is een test verplicht wanneer je niet ingeënt bent (of een herstelbewijs). De quarantaineplicht en het verplichte formulier zijn vanaf 8 augustus vervallen.

De volgende inreisbeperkingen gelden voor treinreizigers naar Duitsland:

 • Je moet of volledig zijn gevaccineerd, of de afgelopen 6 maanden corona hebben gehad (met herstelbewijs), of je hebt een negatieve test gedaan.
 • Het testbewijs mag maximaal 48 uur geldig zijn (antigeentest) of 72 uur bij een PCR-test.
 • Je vaccinatie moet minstens 14 dagen geleden zijn geweest.
 • Deze maatregelen gelden voor iedereen vanaf 6 jaar of ouder.
 • Wanneer je korter dan 24 uur in Duitsland bent (bijvoorbeeld op doorreis), gelden bovenstaande regels niet.

Zie voor alle details het reisadvies voor Duitsland. Er gelden uitzonderingen voor grenswerkers, en ook wanneer je korter dan 24 uur in Duitsland verblijft.

De volgende aanpassingen gelden voor treinen in Duitsland:

 • Een mondkapje is verplicht in alle treinen en op de perrons en in stations.
 • In sommige deelstaten is een FFP2 medisch mondkapje verplicht (Berlijn en Beieren).
 • De catering aan boord van ICE International en IC Berlijn is open, er is momenteel geen catering aan de plaats. Je wordt gevraagd om zoveel mogelijk met creditcard of (in sommige treinen) pinpas af te rekenen.
 • De lounges op de Duitse stations zijn gesloten.

Zwitserland

Je kunt zonder problemen met de trein naar Zwitserland. Bijvoorbeeld naar Basel of Zürich.

Een negatieve test of vaccinatiebewijs is niet nodig om naar Zwitserland te reizen. Ook hoef je geen formulier in te vullen (behalve wanneer je met het vliegtuig gaat). Zie voor alle details het reisadvies voor Zwitserland.

De volgende aanpassingen gelden voor treinen in Zwitserland:

 • Een mondkapje is verplicht in alle treinen. In stations en op het perron is een mondkapje niet verplicht.
 • In de meeste treinen is de catering weer geopend.

Oostenrijk

Je kunt zonder problemen met de trein naar Oostenrijk. Bijvoorbeeld naar Wenen, Salzburg of Innsbruck. Wel is een vaccinatie of negatieve test verplicht.

De volgende inreisbeperkingen gelden voor treinreizgers naar Oostenrijk:

 • Je hebt minstens 22 dagen geleden een 1e vaccinatie gekregen;
 • of je hebt maximaal 72 uur geleden een negatieve PCR-test gedaan;
 • of je hebt maximaal 48 uur geleden een negatieve antigeentest gedaan;

Zie voor alle details het reisadvies voor Oostenrijk.

De volgende aanpassingen gelden voor treinen in Oostenrijk:

 • Een mondkapje is verplicht in alle treinen en in de stations.
 • Vanaf 5 juli 2021 is de normale dienstregeling zoveel mogelijk weer hervat.
 • In de meeste treinen is de catering weer geopend.

Engeland

Het is mogelijk om met de trein naar Londen te reizen (en vanuit Londen naar andere Britse plaatsen). Het Verenigd Koninkrijk hanteert op dit moment echter wel strenge regels voor reizigers.

De volgende inreisbeperkingen gelden voor treinreizgers naar Engeland:

 • Een negatieve PCR-test of antigeentest (max. 72 uur oud) is verplicht. Voor de test gelden specifieke eisen (zo moet de uitslag in het Engels, Frans of Spaans zijn en gelden er specifieke eisen voor sneltesten).
 • Vóór vertrek moet je een testafspraak maken om op dag 2 en dag 8 in Engeland een (gratis) PCR-test te doen. Deze testen zijn verplicht.
 • Je moet 10 dagen in quarantaine (gerekend vanaf het moment van aankomst in Engeland). Door op dag 5 een (extra) coronatest te doen, kun je de quarantaineduur verkorten naar 5 dagen (maar de test op dag 8 blijft verplicht).

Lees voordat je een reis plant naar Engeland goed het actuele reisadvies voor Engeland en de informatie van de Britse overheid.

De volgende aanpassingen gelden voor Eurostar:

 • Een mondkapje is verplicht in de trein.
 • In de Eurostar is geen catering tussen Nederland en Brussel.
 • De catering is wel geopend tussen Brussel en Londen (voor 1e klas: een maaltijd is inbegrepen, 2e klas: het is mogelijk om een snack of drankje te halen in het barrijtuig).

Italië

Je kunt zonder problemen met de trein naar Italië. Bijvoorbeeld naar Milaan, Venetië of Rome. Wel is een vaccinatie of negatieve test verplicht en je moet een formulier invullen.

De volgende inreisbeperkingen gelden voor treinreizgers naar Italië:

 • Je bent langer dan 14 dagen volledig gevaccineerd tegen corona;
 • of je hebt maximaal 48 uur geleden een negatieve PCR-test of antigeentest gedaan;
 • of je bent minstens 11 dagen, en maximaal 180 dagen geleden hersteld van corona.

Ongeacht op welke wijze je naar Italië reist, moet je het volgende formulier invullen: https://app.euplf.eu/

Zie voor alle details het reisadvies voor Italië.

De volgende aanpassingen gelden voor treinen in Italië:

 • Een mondkapje is verplicht in alle treinen en in de stations.

Spanje

Je kunt zonder problemen met de trein naar Spanje. Bijvoorbeeld naar Barcelona of Madrid. Wel is een vaccinatie of negatieve test verplicht.

De volgende inreisbeperkingen gelden voor treinreizgers naar Spanje:

 • Je bent langer dan 14 dagen volledig gevaccineerd tegen corona;
 • of je hebt maximaal 48 uur geleden een negatieve PCR-test of antigeentest gedaan;
 • of je bent minstens 11 dagen, en maximaal 180 dagen geleden hersteld van corona (het herstelbewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test afgegeven zijn).

Wanneer je met de trein reist is het invullen van een formulier niet nodig (dat geldt alleen voor vliegtuigpassagiers). Zie voor alle details het reisadvies voor Spanje.

De volgende aanpassingen gelden voor treinen in Spanje:

 • Een mondkapje is verplicht in alle treinen en in de stations.
 • Er is geen catering aan boord.
 • Lounges op de stations zijn gesloten.

Luxemburg

Je kunt zonder problemen met de trein naar Luxemburg. Als je met de trein naar Luxemburg reist, is een coronabewijs niet verplicht.

Zie voor alle details het reisadvies voor Luxemburg.

De volgende aanpassingen gelden voor treinen in Luxemburg:

 • Een mondkapje is verplicht in alle treinen en in de stations.